שתף קטע נבחר

גברים או נשים: מי מלקט טוב יותר פטריות?

נהוג לחשוב שתפיסתם המרחבית של גברים טובה יותר, אך מחקר מראה כי התמצאות במרחב היא תלוית הקשר, ובמשימות ספציפיות נשים דווקא עולות על גברים. למשל בליקוט פטריות

מקובל לחשוב שגברים ונשים נבדלים זה מזה ביכולת המרחבית, במידה רבה בשל ההיסטוריה האבולוציונית שלהם. התפיסה שבאופן ממוצע גברים טובים יותר מנשים ביכולת המרחבית שלהם נכונה ככל הנראה, אך מחקר חדש שפורסם לאחרונה מראה שהתמונה מורכבת יותר.

 

היכולת המרחבית היא פועל יוצא של התפקידים שמילאו גברים ונשים בעבר: ציידים ומלקטות, ולכן מטלות קוגנטיביות שמצריכות תנועה במרחב אך גם מחקות תנאים האופיינים לפעולת הליקוט, יבוצעו בצורה טובה יותר על ידי נשים.

 

פטריות או לא להיות

ייחודו של המחקר הנוכחי הוא בכך שהוא נעשה על אוכלוסיות מסורתיות, ולא על הקהל המערבי הרגיל של תלמידי קולג'ים אמריקנים. החוקרים פנו לאוכלוסייה חקלאית מסורתית במרכז מקסיקו בעלת מסורת ארוכת שנים של איסוף פטריות מאכל.

 

במחקר השתתפו 21 נשים ו-21 גברים בני 40 בממוצע שהתגוררו במשך כל חייהם באזור. המשתתפים במחקר יצאו למסועת ליקוט שכללו צוותים של 2 עד 12 אנשים בכל פעם, והחוקרים עקבו אחריהם כדי לתעד את מסע הליקוט. באמצעות מכשירי GPS הם רשמו את מיקומם המדויק אחת ל-30 שניות.

 

החוקרים תיעדו את הסוגים השונים של הפטריות שנאספו, את המשקל שלהם ואת הערך הכספי שלהם בשוק המקומי. בנוסף, הם בדקו את המרחק שכל מלקט עבר ואת המאמץ הכרוך בכך (נמדד בקילו-קלוריות).

 

התוצאות היו די חד משמעיות לטובת הנשים. התברר כי המחיר של חיפוש פטריות היה גבוה יותר עבור הגברים: הם הלכו מרחקים גדולים יותר, טיפסו על הרים גבוהים יותר, היו בעלי דופק ממוצע גבוה יותר ושרפו יותר אנרגיה בחיפוש.

 

הנשים, על אף שקצב ההליכה שלהן היה די דומה, אספו מגוון גדול יותר של פטריות (8 לעומת 3), זנים מזינים יותר, וכמו כן הן ביקרו באתרים רבים יותר בשעה (13 לעומת 10). הפטריות שאספו שקלו יותר והשווי שלהן בשוק היה גבוה יותר מאלו שליקטו הגברים.

 

מסקנות

המסקנות הברורות מהמחקר הן שנשים נוקטות אסטרטגיות שונות לחיפוש מאשר גברים וטובות מהם כשמדובר בחיפוש שהן מנוסות בו ושההיסטוריה האבולוציונית שלהן עיצבה אותן במיוחד כך שיצטיינו בו. הן עושות את זה ביעילות מירבית ותוך חיסכון רב של אנרגיה.

 

יתכן שהמאמץ הרב שהשקיעו גברים והמרחקים הגדולים שהם עברו קשורים לנטייה של גברים לקחת יותר סיכונים. זו טקטיקה יעילה יותר כשעוסקים בציד מכיוון שההחזרים בציד גבוהים מאוד ביחס לנדירות החיות הניצודות בסביבה. היא משתלמת פחות כשמלקטים פטריות כיוון שאלו נמצאות בסביבה בשפע יחסי.

 

המחקר הזה מדגים שלמרות שיש הבדלים בתפיסה המרחבית בין גברים ונשים, אין זה אומר שלגברים יש עדיפות בכל מצב. ההקשר שבו מטלות מבוצעות, בייחוד כשהוא נובע מהיסטוריה האבולוציונית הספציפית לכל מין, משפיע במידה רבה על ההבדלים הנצפים.

 

הבדלים אלו רלוונטים לא רק בחברות מסורתיות של ציידים-לקטים והם משפיעים גם על חיי היום-יום של האדם המערבי, כמו למשל על היכולת לנווט בקניון הומה אדם, או בפעולות יום-יומיות נוספות.

 

המאמר התפרסם בבלוג של ד"ר גיל גרינגרוז, אנתרופולוג אבולוציוני המלמד באוניברסיטת ניו-מכסיקו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ליקוט פטריות
צילום: יעל גרטי
מומלצים