שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המדינה תשלם למי שיפיק חשמל מפסולת

מי שיפיק חשמל מביו-גז - גז שמיוצר מפסולת אורגנית ביתית או חקלאית - יוכל לקבל מהמדינה 60 אגורות לקוט"ש. המטרה: לעודד יצור חשמל "ירוק" וגם לעודד ניצול יעיל יותר של הפסולת - במקום להטמין אותה באדמה

שאריות האוכל שלנו לא חייבות להיות מפגע סביבתי שנקבר באדמה; ברחבי העולם הן כבר מזמן מנוצלות להפקת חשמל. כעת, לראשונה בישראל, הוחלט לעודד את הנושא ולהתחיל לשלם תעריף קבוע עבור החשמל הנקי הזה.  

 

החלטה משותפת של המשרד להגנת הסביבה ורשות החשמל שפורסמה היום (ד'), קובעת כי המדינה תתחיל לשלם תעריף של 60 אגורות לכל קוט"ש (קילו וואט שעה) של חשמל שיופק מביו גז - גז דליק שמיוצר מפסולת אורגנית. מקור הפסולת הזו הוא בדרך כלל עירוני (כלומר מבתי התושבים) או חקלאי - שאריות של גזם וחומרים אורגניים שונים. 

 

על פי ההערכות, כמות הפסולת הפוטנציאלית לייצור אנרגיית בי גז בישראל עומדת על כ-7 מיליון טון בשנה - כמות שממנה ניתן להפיק כ-160 מגה וואט.

 

הפקת אנרגיה מאשפה נעשית בארץ בשלושה אתרים – אתר דודאים בנגב, אתר חירייה וקיבוץ עברון – ומיוצר בהם חשמל בהספק של 5.1 מגוואט בסך הכול. האתר בקיבוץ עברון אינו מחובר לרשת החשמל הארצית אלא משמש לצריכה עצמית של הקיבוץ. המתקן באתר חירייה מטפל בכ-100 טונות אשפה ליום, ומופק מהם כ-1 מגוואט של חשמל. פסולת אורגנית רטובה.

 

ההחלטה היום נועדה לעודד עוד גורמים להקים מתקנים להפקת אנרגיה מפסולת אורגנית. במשרד הבהירו כי בקרוב יוענקו מענקי הקמה למתקנים שכאלה. ההעדפה היא שהם יוקמו באיזורי תעשיה ובסמיכות לערים גדולות, כדי לחסוך בהוצאות שינוע של האשפה הביתית לאזורים מרוחקים.

 

אך מטרת המהלך אינה רק ייצור של חשמל ידידותי לסביבה אלא גם צימצום של כמות הפסולת האורגנית שמוטמנת באדמה באתרים השונים. המשרד להגנת הסביבה פועל בשנים האחרונות במספר אפיקים כדי לחתור ליעד של הגדלת אחוזי המיחזור והפחתת נפח הפסולת שמוטמן באדמה. הסיבה היא שאתרי הטמנה במדינת ישראל הולכים ומתמלאים ואין מקום להקמת אתרים נוספים. על פי הערכות המשרד, בעוד עשר שנים יוותר בכל המדינה רק אתר הטמנה אחד.

 

לפיכך, החלה המדינה לפני שנים אחרות לגבות היטל הטמנה - תשלום שנגבה מהרשויות המקומיות עבור כל טון פסולת שהן "קוברות" באדמה. במשרד מתריעים מזה תקופה ארוכה כי היטל ההטמנה יכפיל את עצמו בשנים הקרובות, זאת כדי לעודד את הרשויות המקומיות להטמין פחות פסולת ולשלוח יותר פסולת ממויינת למיחזור.

 

"קביעת תעריפי החשמל המיוצר מביו–גז הוא שלב נוסף ממהפכת מחזור הפסולת אותה אנו מובילים והפיכתה ממטרד למשאב", אמר השר להגנת הסביבה: גלעד ארדן. יושב ראש רשות החשמל, מר אמנון שפירה, הוסיף ואמר, כי "מתקנים אלו ייצרו היקף של 1 מיליארד קוט"ש בשנה, המהווים כ-2 אחוזים מהיקף צריכת החשמל בישראל ו-20 אחוז מיעד הממשלה לאנרגיות מתחדשות לשנת 2014".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפקת חשמל מביו-גז בחיריה
צילום: שאול גולן
מומלצים