שתף קטע נבחר

המבקר ומסמך גלנט: "המלצותיו יושמו בעבר"

בכירים לשעבר במשרד המבקר אומרים כי אחרי שהמשטרה חקרה את ההיבט הפלילי של פרשת המסמך, הגיע תורו של המבקר לבדוק את ההיבט המוסרי - גם אם סמכותו מוגבלת. המבקר לשעבר גולדברג אומר כי רוב המסקנות מיושמות לבסוף, אך ד"ר מאיר גלבוע גורס: אם הצד המבוקר נחוש - דבר לא יעזור

בעקבות החלטת מיכה לינדנשטראוס לחקור את פרשת "מסמך גלנט", אומרים הערב (יום ג') ל-ynet בכירים לשעבר במשרד מבקר המדינה כי על אף התחושה שהכלבים נובחים והשיירה עוברת, לקביעותיו של המבקר יש השפעה ניכרת - גם אם אינה מיידית.

 

"בציבור יש תחושה והנחה שרוב המלצות המבקר לא מיושמות, אבל איני בטוח שלתחושת הציבור יש אחיזה במציאות", אומר המבקר לשעבר השופט בדימוס אליעזר גולדברג. "יש הרבה מקרים שצריכים להבשיל, ואילו הציבור מצפה שמייד ייושמו ההמלצות. ישנם לא מעט מקרים שאחרי שלוש שנים פתאום עולה הנושא לדיון ובסופו של דבר ההמלצות יושמו".

 

בכיר לשעבר במשרד מבקר המדינה הזכיר כי הדו"ח על מלחמת לבנון השנייה הוביל לאי-קידומו וסיום תפקידו בצבא של אלוף פיקוד העורף לשעבר, אלוף יצחק (ג'רי) גרשון, "משום שמכבדים את אמירותיו של המבקר".

 

ניצב בדימוס יעקב בורובסקי, לשעבר יועץ בכיר במשרד המבקר, אומר כי "ברגע שמטילים על גוף כמו המשטרה לבדוק את נושא הזיוף, הוא בודק רק את הנושא הזה ולא כל דבר אחר. עכשיו הוטל על המבקר לבדוק את הצד הנורמטיבי והניהולי".

 

"כשאתה הולך על קטגוריה צרה של זיוף, אל תתפלא שאתה לא מקבל את התשובות לשאלות שמטרידות באמת", אומר בורובסקי, שעמד בראש צוות המאבק בשחיתות השלטונית שחקר בזמנו את החשדות שהועלו נגד ראש הממשלה לשעבר אהוד אולמרט ושר האוצר לשעבר אברהם הירשזון.

 

"לא ייתכן שהפרשה לא תיחקר" 

יועץ מבקר המדינה לשעבר למאבק בשחיתות השלטונית, ד"ר מאיר גלבוע, אומר כי סמכות המבקר היא מוסרית בעיקר. "אין למבקר הנוכחי שום כוח כפייה כמו שיש לבית המשפט. סמכותו כולה מוסרית. פורמלית אין לו כוח לכפות, לכן נקרא הדו"ח דו"ח המלצות ולא החלטות. המינוח אומר משהו".

 

על "מסמך גלנט" אומר ד"ר גלבוע כי "המשטרה בדקה את ההיבט הפלילי של הפרשה, ואת ההיבטים

האתיים ראוי שיבדקו. לא ייתכן שהרמטכ"ל יחזיק בכיס מכתב שהוא לפחות מסריח, שיראה אותו לשני אלופים ושראש הלשכה שלו ידליף זאת לתקשורת. לא ייתכן שהפרשה לא תיחקר על-ידי המבקר". עם זאת, ד"ר גלבוע אומר כי אם בצד המבוקר יש נחישות לא לקבל את ההמלצות - דבר לא יעזור.

 

על ההבדל בין עבודת המבקר לבדיקת ועדת בריק שמינה שר הביטחון, אומר ד"ר גלבוע: "התפיסה הציבורית היא שמסקנותיו של המבקר, שאינו קשור לברק, מקובלות על כל הגופים - כי הוא נתפס כגוף ללא שיקולים זרים".

 

עם זאת, ישנם גם חסרונות בחקירת המבקר, מזכיר ד"ר גלבוע -אין לו גישה לכל הראיות, כמו למסרונים שהוחלפו לכאורה בין רונית אשכנזי לבין אשתו של החשוד בזיוף "מסמך גלנט", סגן-אלוף (מיל') בועז הרפז.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
גולדברג. "יש מקרים שצריכים להבשיל"
"מסקנות המבקר מקובלות על כל הגופים". ד"ר גלבוע
צילום: יואב גלאי
מומלצים