שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: index open

    צמחוני בשכבות

    בישול בשכבות הוא תענוג לחיך ולעין - רק אחרי שפורסים חתיכה מתגלים האוצרות שבפנים. שני צמחוני עם שלושה מתכונים שמסודרים בסדר מופתי, אחד על השני: מוסקה חצילים, טרין פולנטה ופוקאצ'ת הפתעות

    "ארוחת שכבות היא ארוחה אשר בכל ביס מגלה רבדים שונים של טקסטורה וטעמים שעומדים, כל אחד, בפני עצמו, ומאידך משלימים אחד את השני ויוצרים משהו חדש ומפתיע", אומרת מרב ברזילי מ"משק ברזילי". כל המתכונים המובאים כאן הם ארוחה מלאה ומאוזנת. בריאים, משביעים, קלים להכנה, ומאד מתאימים להורים שרוצים לבשל ארוחה חמה ומהירה לעצמם ולילדיהם במהירות ובכיף.

     

    מוסקה חצילים

    המוסקה מורכבת מארבע שכבות: תפו"א, בולונז שעועית אזוקי, פרוסות חצילים צלויות בתנור, ובשמל. שעועית אזוקי היא חלבון צמחי עשיר ובריא, ותפוח האדמה הוא הפחמימה. פשוט וטעים.

     

    המרכיבים (ל-6 סועדים):

    4 תפוחי אדמה בינוניים פרוסים בעובי של 1/2 ס"מ.

    1 חציל גדול או 2 קטנים פרוסים לפרוסות לאורך בעובי 1/2 ס"מ.

    לבולונז:

    2 בצלים פרוסים

    2 פלפל אדום קוביות

    2 שיני שום פרוסות

    4 עגבניות בשלות חתוכות לקוביות

    1 כוס שעועית אזוקי מבושלת ורכה

    3 כפות רסק עגבניות

    קמצוץ צ'ילי

    1/2 כפית סוכר

    1/2 כפית מלח

    1/2 כפית פפריקה מתוקה

    לבשמל:

    3 כפות חמאה

    3 כפות קמח

    1/2 כפית מלח

    מעט פלפל שחור

    מעט אגוז מוסקט מגורר

    1/2 ליטר חלב


    מוסקה חצילים צמחונית (צילום: ירון ברנר) 

     

    אופן ההכנה:
    1. מבשלים את תפוחי האדמה עד לריכוך לא יותר מיד, כדי שלא ימעכו, מוציאים מהמים ומסננים.
    2. בולונז: מאדים את הבצלים עם 2 כפות שמן זית עד שקיפות.
    3. מוסיפים את הפלפל האדום ואת שיני השום. מערבבים ומבשלים כדקה.
    4. מוסיפים את העגבניות ואת התבלינים: מלח, סוכר, צ'ילי ופפריקה מתוקה. מבשלים כ-10 דקות עד שהעגבניות הופכות לרסק ומפרישות נוזלים. 
    5. מוסיפים את הרסק עגבניות, שעועית האזוקי ושתי כוסות מים פושרים. מביאים לרתיחה ומבשלים עד שמרבית הנוזלים מצטמצמים.
    6. חצילים: מניחים בתבנית אפייה משומנת, או על נייר אפייה, את החצילים ומורחים בשמן זית. בוזקים מעט מלח גס ופלפל שחור ומכניסים לתנור שחומם לחום גבוה של 220 מעלות למשך 10 דקות או עד שהחצילים משחימים.
    7. בשמל: מערבבים את חומרי הבשמל עם מטרפה עד לקבלת מרקם אחיד, ללא גושים.
    8. הרכבת המוסקה: מניחים בתבנית מלבנית גדולה ומשומנת קלות את התפו"א. מסדרים אותם צפופים וצמודים. שופכים מעל מחצית מרוטב בולונז האזוקי ומהדקים היטב. מניחים חלק מפרוסות החצילים ומעל שופכים את רוטב הבולונז, מניחים את שאר החצילים ומעל את הבשמל.
    9. אופים בתנור שחומם מראש ל-180מעלות למשך 20 דקות או עד שהבולונז השחים.

     

    צילום: ירון ברנר

     

    פוקאצ'ה שורשים

    שורשים הם ירק עונתי חורפי בריא ומחמם, ממלאים, מקרקעים מחזקים את המערכת החיסונית, בליווי גבינות שהן בסיס לחלבון, ופוקאצ'ה שהיא פחמימה. כל אלה הופכים אותה לארוחה מלאה. במתכון השתמשנו בגבינות עיזים וגבינות באפלו, קלות יותר לעיכול ורזות יותר, המאופיינות בלקטוז נמוך.

     

    המרכיבים (ל-2 פוקאצ'ות גדולות או 4-5 קטנות):

    לבצק - חלק א' (מכינים יום קודם):

    1 גרם שמרים יבשים

    250 גרם קמח דורום אורגני מנופה

    175 מ"ל מים קרים

    לבצק - חלק ב':

    1/2 ליטר מים קרים

    150 גרם קמח דרום אורגני

    125 קמח מלא אורגני

    5 גרם שמרים יבשים

    30 גרם סוכר

    15 גרם מלח גס

    15 גרם שמן זית

    לירקות שורש:

    1 סלק פרוס

    1 בטטה פרוסה

    1 קולורבי פרוס

    טימין, שמן זית, מלח

    2 כדורי מוצרלה באפלו

    50 גרם גבינת פטה עיזים טובה

    מעט צנוברים

    נבטים (ברוקולי/ צנונית / חמניה)


    פוקאצ'ה שורשים (צילום: ירון ברנר) 

     

    אופן ההכנה:
    1. בצק, חלק א': מערבבים את חומרי הבצק ומשאירים ללילה למקרר.
    2. בצק, חלק ב': יום למחרת מעבדים במיקסר את הבצק (חלק א'), מים קרים, קמח דורום אורגני, קמח מלא אורגני, יחד עם השמרים היבשים, הסוכר, המלח גס, ושמן הזית.
    3. לשים את הבצק, מקררים במקרר לפחות שעה.
    4. יוצרים כדורי בצק לפוקאצ'ה, פותחים את הבצק ומרדדים עם מערוך.
    5. ירקות שורש: אופים בתנור כל אחד מהירקות בנפרד, פרוס לפרוסות, מתובל בשמן זית, מלח, טימין או רוזמרין.
    6. הפוקאצ'ה: מסדרים על בצק הפוקאצ'ה, בשכבות, את ירקות השורש שתי וערב, וביניהם לסירוגין, מניחים מוצרלה וגבינת פטה.
    7. כשהפוקאצ'ה מוכנה מפזרים נבטי חמנייה או צנונית או ברוקולי לפי הטעם ומעט צנוברים.
    8. אופים בתנור שחומם מראש לטמפ' של 180 מעלות למשך 10-15 דקות.

     

    צילום: ירון ברנר

     

    טרין פולנטה, עדשים שחורות וגבינת עיזים

    קמח תירס (פולנטה) הוא סוג של פחמימה ללא גלוטן, קלה לעיכול המהווה אלטרנטיבה וגיוון לקמחים מחיטה. בעדשים אפשר לגוון כל פעם בסוג וצבע והתוצאה משתנה ומהממת. ארוחת שכבות מגניבה, מיוחדת ומתאימה גם לאירוח.

     

    המרכיבים (לתבנית אינגליש קייק):

    2 פלפלים קלויים

    לפולנטה:

    1 כוס קמח תירס (פולנטה)

    3 כוסות מים

    מלח ופלפל

    1 כפית חמאה

    1/2 כוס גבינת עיזים

    1 כף פסטו

    לעדשים:

    1 כוס עדשים שחורות

    סיר מים גדול

    3 שיני שום כתושות

    2 כפיות חמאה

    1/2 כפית זרעי כמון

    2 כפות תערובת עשב תיבול (טימין, רוזמרין, מרווה)

    מלח ופלפל


    טרין פולנטה, עדשים שחורות וגבינת עיזים (צילום: ירון ברנר) 

     

    אופן ההכנה:
    1. שכבת הפולנטה: מרתיחים 3 כוסות מים עם התבלינים מלח ופלפל, מוסיפים את הפולנטה והחמאה, מערבבים נמרצות כ-5 דקות על אש בינונית עד להסמכה. 
    2. משטחים 2/3 מהתערובת בתחתית תבנית משומנת. מוסיפים שכבת פלפלים קלויים חתוכים.
    3. שכבת העדשים: מרתיחים את המים בסיר ומבשלים את העדשים עד ריכוך (כמו פסטה), מסננים היטב. מחממים במחבת את החמאה והתבלינים למשך כדקה ומוסיפים לעדשים. מניחים את העדשים על שכבת הפלפלים הקלויים בתבנית.
    4. שכבת פולנטה ופסטו: ליתר תערובת הפולנטה מוסיפים את גבינת העיזים והפסטו. מערבבים ומורחים על שכבת העדשים.
    5. מקררים למשך שעה ומגישים בטמפרטורת החדר.

     

    צילום: ירון ברנר

     

     

    • מסעדת משק ברזילי - מטבח אורגני (בכניסה למושב ירקונה, בלב הוד השרון)

     

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    טרין הפתעות
    צילום: ירון ברנר
    מומלצים