שתף קטע נבחר

עבר בטרומית: הגנה על כספי המשקיעים באג"ח

הצעת חוק להגנת כספי המשקיעים באג"ח במקרים שהחברות הציבוריות המנפיקות נקלעו לקשיים - עברה בקריאה טרומית. הצעת החוק של ח"כ חיים כץ מעניקה למחזיקים באג"ח קדימות בפירעון על מחזיקי האג"ח בקרב בעלי השליטה

בכנסת עברה היום (ד') בטרומית, בתמיכת הממשלה, הצעת חוק להגנת כספי המשקיעים באג"ח במקרים שהחברות הציבוריות המנפיקות נקלעו לקשיי פירעון, על סף פשיטת רגל או פירוק. זאת, כאחד מלקחי המשבר הכלכלי שבעקבותיו ביקשו טייקונים שנקלעו לקשיים כספיים, לדחות את מועד פירעון האג"ח הקונצרניות שלהם שהגיע בתקופת המשבר.

 

הצעת החוק של ח"כ חיים כץ (ליכוד), מעניקה למחזיקים באג"ח יתרון וקדימות בפירעון התחייבויות החברה המנפיקה, על פני בעלי השליטה בחברה, אם גם הם מחזיקים באותם אג"ח. בכל הסדר שייקבע החובות של בעלי השליטה לא יטופלו אלא רק לאחר שיוסדרו התשלומים המגיעים לבעלי האג"ח מהציבור. ח"כ כץ קיבל את תנאי הממשלה לתמיכתה בהצעת החוק, שהציג סגן שר האוצר יצחק כהן, לפיו הליכי החקיקה הבאים יימשכו בתיאום עם משרדי האוצר והמשפטים. הצעתו עברה פה אחד.

 

הצעת כץ באה לתקן את חוק ניירות ערך בסוגיית הטיפול באג"ח הקונצרניות במשבר אפשרי. כץ ציין כי מדובר באג"ח הנסחרות בבורסה שנחשבו להשקעה סולידית עם תשואה ומועדי פירעון קבועים, ולכאורה הן לא חושפות את המשקיעים בהן לסיכון כלשהו. הצעתו מבקשת לנטרל את היתרון של בעלי השליטה בחברה המנפיקה המאפשר להם להגן על השקעותיהן האישיות לפני שיובטחו השקעות הציבור.

 

"התיקון ימנע את חוסר הצדק המתמשך בסוגיה זו ואת ביזת הכסף הציבורי בידי בעלי השליטה תוך ניצול היתרון שלהם אם החברה מתקשה לעמוד בהתחייבויותיה כלפי הנושים", אמר כץ. "בעלי השליטה הם הראשונים לדעת אם החברה נקלעה לקשיי פירעון, ובכוחם לכוון את פעולות החברה באופן שיתאים קודם לאינטרסים האישיים שלהם".

 

כץ הזכיר איך "המצב הזה הביא בשנים האחרונות לתופעה כמעט ייחודית למשק הישראלי. בעלי השליטה מודיעים כי החברה מתקשה לפרוע את חובותיה לבעלי האג"ח. כתוצאה מכך שווי האג"ח בשוק פוחת באורח דרסטי, ומצטמצמות האפשרויות של בעלי האג"ח להבטיח את השקעותיהם. ידם על התחתונה בכל משא ומתן עם בעלי השליטה הניזונים ממידע פנים, ומינוי כונס או מפרק מסכן את רוב השקעתם".

 

כץ הדגיש כי "אין צדק ביחסי הכוחות הקיימים. המשקיעים באג"ח תמיד יפסידו אחרי שמימנו את פעילות החברה בכספם, בעוד שהחברה ובעלי השליטה בה ירוויחו כשיזכו לוויתורים מפליגים על חשבון כספי הציבור. במקרים לא מעטים החברה או בעלי השליטה פודים את האג"ח תמורת אחוז זעום מערכם הנקוב תוך פגיעה חמורה בזכויות המשקיעים".

 

כץ ציין כי התיקון שיזם בחוק ניירות חיוני מאחר שחוק החברות כמעט שלא מגן על זכויות הציבור. "כיום לבעל שליטה בחברה חדלת פירעון, שמחזיק גם באג"ח שלה, זכויות שוות לאלה של המשקיעים מהציבור. זאת כשהוא בדרך כלל האשם במצב החברה, ולמרות היתרונות הגדולים שמעמדו מקנה לו, המאפשרים לו להציל את השקעותיו לפני המשקיעים, שימצאו את עצמם אחר כך לפני שוקת שבורה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אביגיל עוזי
ח"כ חיים כץ
צילום: אביגיל עוזי
מומלצים