שתף קטע נבחר

שר החוץ הגרמני בעזה: לשים סוף למצור

בביקור הנדיר ברצועה לא נפגש גידו וסטרוולה עם אנשי חמאס, אך תקף את מדיניות ישראל: "הטלת מצור על 1.5 מיליון תושבי עזה הוא צעד שאינו מתקבל על הדעת". הוא קרא לשחרר את שליט: "אפשרו לגבר הצעיר הזה לחזור לביתו אחרי שנים בשבי"

אחרי שנים ארוכות, שלחה היום (ב') גרמניה את שר החוץ שלה, גידו וסטרוולה, לביקור בעזה, שבו קרא לישראל להסיר את המצור מעל הרצועה, שנמשך למעלה משלוש שנים. "הטלת מצור על 1.5 מיליון תושבי עזה הוא צעד שאינו מתקבל על הדעת", אמר השר, "הוא מחליש את המתונים ומחזק את הקיצונים. ההיפך ממה שעלינו לעשות". במשרד החוץ סירבו להגיב.

 

וסטרוולה סירב להתייחס בהרחבה לסוגיית המשא ומתן לשחרור גלעד שליט, למרות שבכיר במודיעין בארצו משמש כמתווך בין ישראל לחמאס. בפנייה לחמאס, אמר: "אני פונה לחוטפיו של שליט ומבקש מהם לשחררו. אפשרו לגבר הצעיר הזה לחזור לביתו אחרי שנים בשבי". וסטרוולה, שביקר גם בשדרות, אמר בהתייחסו למאמצי התיווך הגרמניים: "אנו עושים כל מה שביכולתנו כדי לעזור בנושא". 


"לפתוח את המצור". השר הגרמני בעזה (צילום: AP)

 

השר לא נפגש עם אנשי חמאס, משום שלגרמניה אין כל יחסים רשמיים עם

 הארגון, אמר כי משמעות ביקורו היא שהקהילה הבינלאומית והממשלה הגרמנית "לא ישכחו את עזה". לדבריו, "גרמניה תמשיך לספק סיוע ותציע עזרה מוחשית". הוא גם קרא לאפשר יבוא ויצוא חופשי אל הרצועה וממנה.

 

עמדתו של וסטרוולה - והאיחוד האירופי כולו - נגד הפיקוח על הסחורות הנכנסות לרצועת עזה על ידי ישראל והמצור הימי על חופיה אינה חדשה, אך ביקורו במקום התאפשר רק לאחר שישראל הסירה את התנגדותה לביקור דיפלומטים זרים בעזה. עמיתו של וסטרוולה למפלגת הליברלים (FDP), דירק ניבל, לא הצליח להיכנס לביקור ברצועה ביוני האחרון, לאחר שהרשויות בישראל אסרו זאת. ניבל, שנחשב לאחד מידידי ישראל במפלגה, כינה אז את ההחלטה "שגויה" ומתח ביקורת חריפה על הרשויות.


שר החוץ הגרמני בביקור בשדרות. קרא לשחרור שליט (צילום: AFP)

 

מאז, כאמור, חזרה בה הממשלה מהאיסור שהוטל על ביקורים זרים בעזה. וסטרוולה ביקר במתקן גדול לטיפול בשפכים המוקם בעזה, במימון בנקים גרמניים ובבית ספר יסודי. וסטרוולה הודיע מראש כי יימנע מכל פגישה עם נציגים של חמאס, הנמצא ברשימת ארגוני הטרור של האיחוד האירופי. 

 

גורמים מדיניים בירושלים אמרו היום ל-ynet על ביקור שר החוץ הגרמני ש"זה חלק משינוי האווירה וההקלות. הפתיחות באה לידי ביטוי גם בשינויי מדיניות בלתי מוצהרים של ישראל". לדברי הגורמים, לא כל מי שיבקש להיכנס לרצועת עזה יוכל לעשות כן: "מדובר ביחס לביקורי אישים ידידותיים של גורמים שאינם מזוהים עם ארגון חמאס בעזה. הביקור של שר החוץ הגרמני נעשה בתיאום עם ישראל". על הקריאה להסרת המצור, סירבו במשרד החוץ להגיב.

 

בהכנת הידיעה השתתף רונן מדזיני
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בא לעזה. גידו וסטרוולה
צילום: AP
וסטרוולה בוחן קסאם בשדרות
צילום: AFP
מומלצים