שתף קטע נבחר

"יוזמת לבנת - ענישה מופרכת"

מנהלי תיאטראות יוצאים נגד כוונתה של שרת התרבות להשיק פרס לעידוד יצירה ציונית ולחייב מוסדות נתמכים להופיע בכל מקום. ריאד מסארווה מתיאטרון אלמידאן: "יוזמה מפלגת כמו חוק הנאמנות". יעקב אגמון: "מי יסביר מה זו הצגה ציונית?"

היוזמה החדשה לשינוי הקריטריונים לתקצוב מוסדות תרבות, עליה הכריזה הבוקר (ב') שרת התרבות לימור לבנת, מטרידה מנהלי מוסדות יהודים וערבים כאחד. השינוי, אם אכן יעבור, ידרוש התחייבות של מוסדות נתמכים להופיע בכל מקום בשטחי ישראל כתנאי לקבל מימון. גופים שלא יתחייבו - לא ייתמכו. גם היוזמה הנוספת של לבנת, השקת פרס לעידוד יצירה ציונית, מעוררת כעס ומבוכה גדולה.

 

מנכ"ל התיאטרון הערבי עברי, יעקב אגמון, מדגיש כי הוא מתנגד לחרמות באופן כללי אך יוצא במובהק נגד היוזמה של לבנת. "זו ענישה מופרכת שאין לה משמעות", הוא אומר. "האם הצגה כמו 'מלחמת אחים' שיוצאת נגד תופעות כמו ברוך גולדשטיין היא הצגה ציונית? ואיך תוכיחו שלא? מי יסביר מה זו הצגה ציונית? אין כזה דבר, אלא אם מדובר בתעמולה - שזה משהו אחר לגמרי. אם כך הוא, אני מציע ללבנת לשנות את השם לפרס להצגה ימנית".

 

"כל עוד אני משמש כמנכ"ל תיאטרון אלמידאן, אסרב לחתום על מסמך שיכול להכריח אותי להופיע בשטחים הכבושים", אומר ל-ynet ריאד מסארווה, מנכ"ל התיאטרון החיפאי שזוכה לעת עתה לתמיכה עירונית וממשלתית. "אני מתנגד להתנחלויות ולהופיע שם זה עידוד המפעל הזה. חוק הנאמנות מבקש לפלג. גם השינויים האלה שדורשת לבנת, הם מפלגים". להחלטה, מדגיש מסארווה, שותף גם יו"ר הוועד המנהל של התיאטרון, עו"ד וואליד אל פאהום.


היכל התרבות באריאל. "להופיע שם - עידוד מפעל ההתנחלויות (צילום: AFP)

 

"אני מודע לסכנות ועם זאת אינני מפחד לומר את דעתי", הוסיף מסארווה. "אם יהושע סובול ואופירה הניג מסרבים להופיע באריאל, בטח שלא אני אגמגם. קשה להאמין שהניסיון של שרת התרבות יעבור במדינה שמחשיבה עצמה כדמוקרטית, אך מצד שני - כשיש לך את ליברמן לצדך ורוב בכנסת, הגיוני שזה יקרה. כאזרח ישראלי, אני נאמן לחוקי המדינה ושומר עליהם, אבל לדרוש ממני לחתום זה לומר שאין לי מקום במדינה הזו".

 

גם השקת פרס לעידוד יצירה ציונית זוכה לתגובה חריפה מצד מסארווה: "היוזמה הזו פוסלת אותי כיוצר וכגוף תרבות באופן אוטומטי. מעבר לכך אינני מבין מה זה בדיוק אומר, יצירה ציונית. יש יצירה אמנותית שעניינה נגיעה באנושי. אני לא מכיר שום הגדרה אחרת".

 

"מדיניות שמזכירה משטרים אפלים"

הבמאית אופירה הניג, שעומדת בראש אנסמבל תיאטרון הרצליה וחתומה על מכתב האמנים נגד היכל התרבות באריאל, מבקשת היום גם היא להגיב

לדברים. הניג, שמדגישה כי מדובר בתגובה אישית שלה ושאינה מייצגת בכך את התיאטרון, אומרת ל-ynet: "קול מחאה נשמע סוף סוף מקרב עולם התיאטרון ומיד השרה פועלת נגד הלגיטימיות של המחאה.

 

"האם השרה מבינה שהמהלך שהיא נוקטת בו הוא מהלך בריוני ופשיסטי? בקריטריונים החדשים שהיא פועלת במרץ להעביר, היא מייצרת מדיניות מובהקת של אפליה שמזכירה את המשטרים החשוכים ביותר. בקריטריונים האלה, היא מונעת מאמנים מוסלמים ונוצרים, תושבי ישראל, כל אפשרות לפעול וליצור וללא דיבור מפורש, יוצרת אבחנה גזעית ודתית".

 

הניג מצטרפת גם לקולות המתנגדים לפרס לעידוד יצירה ציונית: "מי יגדיר את הקריטריונים לפרס הזה? היא וליברמן? עד כמה שידוע לי, פרסים באמנות ניתנים על מצוינות ולא על שירות אידיאולוגיה של המשטר, אלא אם כן אנחנו חיים בסביבת עבודה כמו בתקופת סטאלין או שלטון הנאצים. הערב באריאל, יעלו לבמה כמה שחקנים נחמדים וישתתפו בחגיגה הלאומנית הזו ולא יוכלו לומר: לא ידענו. זה בפירוש יום שחור לדמוקרטיה, אבל לא נוותר".

 

מנהל תיאטרון אל סאראייא ביפו, אדיב ג'השאן, אינו מופתע מיוזמת לבנת ומדבר על אפליה מתמשכת: "במשך שנים דרשנו וביקשנו ממשרד התרבות

לתקן את העוול הקיים בהקשר להיקף חלוקת התקציבים שמקבל הסקטור הערבי. התגובה של המשרד לאורך כל השנים היתה שאין לשנות קריטריונים בחלוקת התקציבים.

 

"היום, מתברר שניתן לשנות את הקריטריונים ולכן זהו בעיננו זמן מתאים לשינוי גם בתמיכה במוסדות התרבות בסקטור הערבי, כך שתשקף את היותם של אזרחיה הערביים של מדינת ישראל כ-20 אחוז מכלל תושביה. אם רוצים לתגמל אותי על הופעות בהתנחלויות, שיתגמלו אותי גם על הופעות בעזה, בגדה ובמחנות הפליטים". בנוגע לפרס לעידוד יצירה ציונית הוסיף: "זוהי עוד יוזמה שרק גורעת מהמרקם העדין שאנו מנסים לבנות במציאות הקשה ובזמן האיום שבו אנו חיים".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לבנת. "שני את השם לפרס להצגה ימנית"
צילום: גיל יוחנן
הניג. "אבחנה גזעית ודתית"
צילום: ז'ראר אלון
לאתר ההטבות
מומלצים