שתף קטע נבחר

הקבלנים: תוכנית נתניהו לא תוריד מחירים

נתניהו ואטיאס הכריזו מלחמה על בועת הנדל"ן, אבל בשוק לא מתרגשים. מנכ"ל התאחדות הקבלנים: "המחירים לא יירדו. העליות ייעצרו, לכל היותר". הארגונים החברתיים: המשבר לא ייפתר בלי דיור ציבורי, דיור להשכרה ופיקוח על השוק

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, מכריז מלחמה על בועת הנדל"ן. נתניהו הכריז במסיבת עיתונאים מיוחדת, שכינס יחד עם שר האוצר, יובל שטייניץ, ושר השיכון, אריאל אטיאס, על שורת צעדים להקלה על יזמים וצרכנים בהקמה ורכישת דירות.

אבל לפי התגובות - גם של הקבלנים בשוק וגם של הארגונים החברתיים - כלל לא ברור אם ההקלות אכן יסייעו לזוגות צעירים לרכוש דירה או שיתגלגלו, כדרכן של הטבות שנזרקות לחלל השוק החופשי, לכיסם של היזמים. 

 

ימי הבועה:

 

נשיא התאחדות הקבלנים, ניסים בובליל, אמר בתגובה: "אני מברך על כך שנתניהו נדרש סוף סוף לטיפול בענף הנדל"ן. ההחלטות על הנחה במס שבח וסיוע לרשויות הן בכיוון הנכון. ואולם, הרעיון להעניק החזר הנחה של 15% ממחיר רכישת הקרקע לקבלנים שישלימו פרויקטים ב-30 חודשים אינו מעשי, כי הקבלנים יתקשו לעמוד במשימה. הליך קבלת היתר בניה ובנייה בפועל של פרויקטים לא יכול להסתיים תוך 30 חודש כאשר רק הליך הוצאת היתר בנייה נמשך כיום למעלה משנה".

 

בובליל הוסיף כי "נתניהו לא נתן עדיין מענה בנושא המחסור החמור בעובדים מקצועיים, שגורם לכך שאין לנו אפשרות לקצר את זמני הבנייה".

 

בשורה התחתונה, מה אומרים הקבלנים - האם ההטבות שנתניהו מעניק יורידו, סוף סוף, את מחירי הדירות? מנכ"ל חברת אלדר שיווק, רוני כהן, מצהיר שכן: "התמריץ שנתניהו מעניק לקבלנים לקיצור משך הבנייה יביא להפחתה בחשיפה של הרוכשים לתשומות הבנייה לאורך תקופת הבנייה, מה שיפחית את מחירי הדירות. אני מאמין שהמהלכים יאפשרו לזוגות ומשפחות צעירות להיכנס למעגל רוכשי הדירות החדשות, ושהם ישלמו פחות שכר דירה בעת שימתינו לדירתם החדשה".

 

אלא שהתאחדות הקבלנים אינה מסכימה עם הערכותיו של כהן. מנכ"ל ההתאחדות, יוסי גורדון, אמר ל-ynet: "האופטימיות של כהן מעוררת הערכה אבל מוגזמת לגמרי. הצעדים של נתניהו, חשובים וטובים ככל שיהיו, לא ישנו את המציאות בשוק, שבו היצע הדירות הוא נמוך והביקוש הוא גבוה ועולה ללא הרף. מחירי הדירות ימשיכו לעלות, לדעתי, גם בשנת 2011, בכל מקרה. במקרה הטוב, הצעדים הללו וצעדים אחרים יצליחו לעצור את עליית המחירים בשנים הבאות, אך בשום אופן לא תהיה ירידת מחירים".

 

רמי שבירו, מנכ"ל ובעלים של חברת הבנייה רמי שבירו, אומר גם הוא: "בשוק יש בעייה קשה של כוח אדם. הגבלת מכסות העובדים הזרים והסגר על השטחים, מגבילה את כמות הפועלים שעובדים בבנייה, מה שמעכב מאוד את בניית הפרויקט. בניין עם 50 יח"ד אמור להיבנות בתוך 18 חודשי עבודה, אבל במציאות של היום, עם מספר מוגבל כל כך של עובדים ועלויות גבוהות שאנו משלמים להם, גורמת לכך שבניית 50 יח"ד לוקחת כ-30 חודשים".

 

עו"ד נעמה שיף, ממשרד משה שוב ושות', מסכמת: "היוזמה של נתניהו עשויה לתמרץ אנשים למכור קרקעות, ובכך לתרום להפחתת המחירים הקיימים היום, על ידי הצפת שוק המקרקעין בהיצע, שחסרונו הוא הבעיה הגדולה בענף כיום". נתניהו עשה נכון כשהחליט להפחית את שיעור מס השבח, אולם עליו להמשיך מהלך זה ולקבוע שיעור מס אחיד ללא כל קשר למועד רכישת הזכויות, ולא להפוך אותו ליוזמה זמנית".

 

השמאים: אפילו לא אקמול

גם ארז כהן, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אינו מאמין שתוכנית נתניהו תעצור את השתוללות המחירים. לדברי כהן: "מדובר בתיאטרון אבסורד ובפתרונות שאפילו אינם כדור אקמול. שוק הנדל"ן נמצא כבר שנתיים בכאוס מוחלט, והתוכנית רק תחמיר אותו, כיוון שהיא תיצור ציפיות בלתי סבירות שלא יתממשו. מדובר בנגיעה בפינצטה בשוליים של השוק שלא תגדיל בפועל את היצע הדירות. הפתרון הנכון הוא הכפלה של שיווק הקרקעות של המינהל תוך פיקוח קפדני על המחירים, הגדלת מכסות העובדים הזרים, פטור ממסים מיותרים על תשומות בנייה ופטור ממע"מ על דירה ראשונה לזוגות צעירים".

 

הארגונים החברתיים: מהתוכנית הזאת לא תבוא הישועה

תגובת הארגונים החברתיים ליוזמת נתניהו דומה למדי לזו של הקבלנים, גם אם מזווית אחרת: גם הפעילים החברתיים מברכים על היוזמה, אך גם הם אינם מאמינים שהיא מספיקה כדי לבלום את השתוללות שוק הדירות.

 

רן מלמד, סמנכ"ל עמותת ידיד, המסייעת לאנשים הנמצאים במצוקת דיור, מוסר בתגובה: "העובדה שראש הממשלה ושריו הבינו סוף סוף שמדובר במשבר היא צעד ראשון בדרך לפתרון, אבל אנחנו סבורים שמהצעדים הללו לא תבוא הישועה. כל עוד הממשלה לא מכינה סל פתרונות כולל לכלל הציבור בישראל לא יהיה פתרון למשבר סל שכזה חייב לכלול פתרונות לזכאי הדיור הציבורי, עידוד בנייה להשכרה במטרה להוריד את שכר הדירה, ופתרונות תעסוקה בפריפריה שיאפשרו לצעירים להשאר בערים בהם נולדו וגדלו ולא לברוח משם לתל אביב".

 

עו"ד נדיה מוגילבסקי, מהקואליציה לדיור בהישג יד, מוסרת: "חשוב להגדיל את היצע הדירות, אבל הנסיון מראה כי הקבלנים מעדיפים לבנות דירות גדולות ויקרות שאינן מספקות פיתרון למשפחות מהמעמד הבינוני-נמוך. לכן דרושה רגולציה שתעודד קבלנים לבנות דירות זולות יותר ולהקצות חלק מהן לצרכי דיור בר-השגה".

 

התוכנית: הנחה של 15% על הקרקע

הרפורמה שנתניהו הכריז עליה כוללת הנחה של 15% ממחיר רכישת הקרקע במכרזים של מנהל מקרקעי ישראל. וזאת, אם הקבלנים שישלימו בנייה של לפחות 80% מכמות הדירות בפרויקט בפרק זמן שלא יעלה על 30 חודשים. 

 

הצעד השני הינו הפחתת מס השבח ההיסטורי על קרקעות מ- 45% ל-20%. ההנחה תינתן בשנת 2011 בלבד ובתנאי שהבנייה על הקרקע תסתיים בתוך כ-30 חודשים.

 

הצעד השלישי הינו מתן אפשרות לרשויות המקומיות לגבות באופן ישיר את היטלי הפיתוח מהקבלנים לצורך בניית מוסדות ציבור ושטחי ציבור. חסם זה מקשה כיום על הרשויות להנפיק היתרי בנייה ובכך מעכב פרויקטים למגורים.

 

החלק הראשון והשלישי של הרפורמה הינן תקנות, שניתנות לביצוע באישור של שרי האוצר והשיכון בלבד. הפחתת מס השבח, לעומת זאת, כרוכה בחקירה של הכנסת. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הקבלנים מעדיפים לבנות דירות גדולות - ויקרות"
צילום: מאיה קופרמן
נתניהו ושטייניץ. רוצים להוריד לחץ
צילום: אוהד צויגנברג
ניסים בובליל, נשיא התאחדות הקבלנים
מומלצים