שתף קטע נבחר

בן 18 חטף התקפי אסתמה בגלל פייסבוק

הצעיר גלש בפייסבוק והבחין בחברתו לשעבר מתקשרת עם גברים אחרים ברשת החברתית. בכל פעם שצפה בכרטיס של האקסית, לקה בהתקף קוצר נשימה. רק לאחר שנגמל מהפייסבוק חלפו ההתקפים

חשבתם שהפייסבוק פטור מסכנות? לפחות במקרה הבא, האתר החברתי הגדול ביותר בעולם סיכן את חייו של צעיר בן 18. לאחר שנזרק על ידי חברתו, הבחין בפעילותה העניפה עם גברים אחרים בפייסבוק ולקה בהתקף אסתמה קשה. על המקרה דיווח כתב העת הרפואי Lancet בגליונו החדש.

 

תרבות הפייסבוק הואשמה במגוון תחלואי החברה המודרנית: החמרת בעיות קשב וריכוז, ליקוי ביכולת ההבעה המילולי של בני נוער ופלישה לפרטיות שלעתים הסתיימה גם בפריצה לבתים בעת חופשה או פרסום פרטים מביכים. אולם המקרה הבא הוא ללא ספק הקיצוני שבהם.

 

הדיווח החדש קשור בצעיר בן 18 תושב איטליה, שלבו נשבר לאחר שנזרק על ידי בת זוגו. זו החלה להכיר גברים חדשים. האקסית הסירה את הצעיר מרשימת החברים, ואז החליט הצעיר לפתוח כרטיס חדש בשם בדוי, והחל להתכתב עם חברתו לשעבר.

 

בכל פעם כשגלש בפייסבוק ועיין בכרטיס של הצעירה ובתמונותיה, החל הצעיר לסבול מהתקף אסתמה שהתבטא בקוצר נשימה. הוא סבל כבר בעבר ממחלת האסתמה, אולם לא לקה בהתקפי קוצר נשימה בשל התרופות ששלטו במחלה.

 

בעצה אחת עם הרופא המטפל ורופא פסיכיאטר, הפסיק הצעיר לגלוש בפייסבוק. אז גם פסקו התקפי האסתמה שלו. הרופאים אז מדדו את תפקודי הריאות שלו, ואכן נצפה שיפור ניכר במצב מחלת האסתמה.

 

מספר גורמים מביאים להתפרצות מחלת האסתמה, בהם אלרגיות שונות, פעילות גופנית מאומצת או דחק נפשי. "פייסבוק עלול להיות מקור חדש ללחץ פסיכולוגי" ציינו החוקרים, "הדרך להימנע מהתקף אסתמה במקרה כזה היא להתרחק מהמקור המעורר את הלחץ הנפשי".

 

אסתמה היא מחלה דלקתית של דרכי הנשימה. היא אינה נגרמת מחיידקים, אלא מתגובה לגירויים שונים. תגובה זו מתבטאת בהיצרות חסימתית של דרכי הנשימה, בבצקת, בהפרשות ריר מרובות ובהתכווצות החלק השרירי של דופן דרכי הנשימה. חסימות אלה גורמות להפרעה באוורור ובחימצון בדרגות חומרה שונות.

 

התקף אסתמה גורם לקוצר נשימה (דיספנאה) המתבטא בשיעול, בצפצופים בדרגות ובעוצמות שונות, בנשימה מהירה, בנחיריים מורחבים, בבולטות של הצלעות, ובמקרים קשים גם בהכחלה סביב הפה.

 

על פי ההערכות לוקים באסתמה 300 מיליון אנשים ברחבי העולם. מספר זה צפוי לעלות ל-400 מיליון בתוך 20 שנה. על פי הערכת המרכז הלאומי הישראלי לבקרת מחלות, לוקים בישראל כ-163 אלף איש באסתמה, מתוכם נפטרים כ-150 ישראלים מדי שנה מהמחלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים