שתף קטע נבחר

מחקר: 30% מהילדים העניים בישראל - שמנים

חוקרים של הג'וינט ואוניברסיטת בן גוריון בדקו ילדים בני 4-7 ממעמד סוציו אקונומי נמוך ומצאו: כשליש מהם שמנים. עוד נמצא: ילדים שלא אכלו ארוחת בוקר ושאמותיהם עישנו - נטו יותר להשמנה. 84% מהאמהות לילדים שמנים לא תפסו אותם ככאלה

30% מקרב הילדים ממעמד כלכלי-חברתי נמוך סובלים מעודף משקל או מהשמנת יתר: כך עולה ממחקר שנערך על ידי הג'וינט ואוניברסיטת בן-גוריון, בו נבדקו סיבות וגורמי סיכון להשמנת ילדים ממעמד סוציו אקונומי נמוך.

 

המחקר בדק 238 ילדים בני 4 עד 7 ב-12 גני ילדים בבאר-שבע. הילדים בעלי עודף המשקל וההשמנה וילדים בעלי משקל תקין דמו בגיל, מוצא, צפיפות דיור, הכנסה, השכלה ומשקל האמהות שלהם.  

 

אחת הבעיות: אמהות לא מודעות

בישראל אין מחקר מקביל על נתונים לגבי השמנת ילדים בגיל הגן, אך מדובר בשיעור דומה להשמנת ילדם בארצות הברית, שנחשבת לאחת השיאניות בהשמנת

ילדים. כמו כן, המחקר החדש מגלה שיעור השמנה גבוה יותר מאלה שעלו בדו"ח ה-OECD שפורסם באוקטובר האחרון, לפיו אחד מכל ארבעה ילדים בני חמש עד שבע במדינה סובל מעודף משקל או מהשמנת יתר.

 

אחת הבעיות המרכזיות בהן נתקלו החוקרים היא כי כ-84% מהאמהות לילדים הסובלים מעודף משקל או מהשמנה לא העריכו נכונה את מצבו של ילדן: 74% סברו כי לילד משקל נורמלי ו-8% סברו כי הילד הוא "רזה". רק כ-15% מהאמהות לילדים שמנים היו מודעות לכך שהן שמנים, ו-8% מהן אף היו סבורות שילדיהן רזים.  

 

נמצא כי הערכה לא נכונה של האם לגבי המשקל של ילדה העלתה את הסיכון להשמנה של הילד פי שבע. עוד נמצא כי עישון של האם הגדיל את הסיכון להשמנת הילד פי שלושה. לדברי ורד קאופמן-שריקי, חוקרת במחלקה לאפידימיולוגיה והמרכז הבינלאומי לבריאות ותזונה באוניברסיטת בן-גוריון, ההשערה של החוקרים היא כי "העישון מייצג הרגלי בריאות לקויים שרווחים בבית. התפיסה האימהית מהווה בעיה בהגדרה מהו ילד שמן, הן אינן מודעות לבעיה ולכן אינן נוקטות בטיפול".

 

פחות טלוויזיה, יותר ארוחת בוקר

לגבי חלק באוכלוסיית המחקר נמצא כי שלוש שעות של ישיבה מול המסך (טלוויזיה או מחשב) מעלות פי 1.4 את הסיכון להשמנה. היעדר ידע הורי לגבי חשיבותה של ארוחת בוקר מזינה היה בעל השפעה גדולה עוד יותר והעלה את הסיכון להשמנה פי 2.8.

 

מעבר לכך נמצא כי ארוחת בוקר פחות בריאה וישיבה של יותר משלוש שעות ביום היו קשורים להשמנה ועודף משקל.

 

"ממצאי המחקר מדאיגים מאוד", העירה קאופמן-שריקי, "בישראל לא נערכים סקרי מדינה בגיל הזה. נתונים של האגודה בריאות הציבור לגבי ילדים בגיל בית הספר מצאו שיעור השמנה נמוך יותר, של 22.5%. הנתונים שלנו מראים שיעור גבוה יותר של השמנה בגיל צעיר יותר. שיעור הילדים השמנים שנמצא במחקר גבוה מאוד. עם זאת, בילדים ממצב סוציו אקונומי נמוך צפוי למצוא תוצאות פחות טובות". 

 

עוד ציינה כי "ילדים שמנים מועדים יותר להפוך למבוגרים שמנים. הסיכון של ילדים שמנים להיות שמנים גם בגיל בית הספר גדול פי שלושה והסיכוי שלהם להפוך למבוגרים שמנים גדול פי שמונה ממי שלא היה שמן בילדותו".  

 

המחקר הוצג בכנס האגודה האמריקנית לבריאות הציבור בוושינגטון ונערך לטובת תוכנית קידום בריאות בקרב ילדים של ג'וינט ישראל- אשלים. התוכנית כוללת הדרכות ילדים ונוער במסגרות פורמליות ובלתי פורמליות, הדרכות הורים, הכשרת צוותים חינוכיים, הערכה ועוד. התכנית מנסה לתת מענה לבעיות שעמן הילדים ומשפחותיהם נאלצים להתמודד, בחמישה תחומים מרכזיים: תזונה, הגיינה, בריאות השן, פעילות גופנית ובטיחות.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בסיכון גדול יותר להיות מבוגר שמן. אילוסטרציה
צילום: רויטרס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים