שתף קטע נבחר

זירת הקניות

ועדת הכנסת: 60% מהאריזות ימוחזרו

האם אריזות המילקי, הקוטג', החלב וחטיפים שאנחנו קונים, יפסיקו לזהם בקרוב את הקרקע, המים והאוויר? ועדת הכלכלה אישרה כי על היצרנים למחזר בתוך ארבע שנים 60% מכלל האריזות שהם מייצרים, בדומה ליעדים שנהוגים באירופה

מהפיכת מיחזור הפסולת בישראל, עושה צעד אחד גדול קדימה: ועדת הכלכלה אישרה היום (ב'), כי תוך ארבע שנים ימוחזרו 60% מכלל האריזות בישראל - על פי הדירקטיבה האירופית. המשמעות: היצרנים יחויבו לאסוף 60% מכלל האריזות שהם מייצרים, ולשלוח אותם למיחזור על פי סוגי החומרים.

 

מדובר בחלק מהותי מחוק האריזות, שצפוי להיות מאושר בקרוב בקריאה שניה ושלישית. היעדים שנקבעו נחשבים לצעד משמעותי מאוד בדרך לצמצום נפח הפסולת שתושבי ישראל מטמינים באדמה, ולפיכך היא צפויה לצמצם משמעותית את הזיהום שנגרם בדרך.

 

יעד המיחזור - 60% - אושר על פי המלצת המשרד להגנת הסביבה ועמותת "אדם טבע ודין", שהתעקשו כי ישראל תעמוד ביעדים הנהוגים באירופה. זאת, למרות התנגדות ממושכת מצד התעשיינים - שביקשו להפחית את יעדי האיסוף והמיחזור.

 

עמדתם התקבלה לא רק באשר ליעדים הכללים, אלא גם באשר ליעדים הספציפיים של כל חומר. כך למשל נקבע כי תוך ארבע שנים ימוחזרו 60% מאריזות הקרטון והנייר, 50% מאריזות הזכוכית, 22% מאריזות הפלסטיק ו-12% מאריזות העץ.

 

"הסיבה שבגללה נקבעו יעדים לכל חומר, היא כדי שלא יהיה מצב שמגיעים ליעד כללי של 60% - אבל לא אוספים בכלל אריזות פלסטיק למשל", מסביר בשיחה עם ynet מדען הפסולת של אדם טבע ודין, גלעד אוסטרובסקי.

 

עלות מחזור אריזה - 2 אגורות בערך

האריזות מהוות כיום כ-20% ממשקל הפסולת בישראל ונחשבות לבעיה קשה. מלבד הבקבוקים הפחיות ופסולת הנייר, את האריזות השונות אנו נוהגים להשליך יחד עם זרם האשפה הביתי או התעשייתי, שעובר לאתרי הטמנה. החוק קודם על ידי השר להגנת הסביבה, גלעד ארדן, ואנשי עמותת אדם טבע ודין, שעבדו בשיתוף פעולה בשנתיים האחרונות.

 

כפי שנקבע, איסוף האריזות ומיחזורן יוטל על התעשיינים, שצפויים להתאגד בתאגיד אחד או יותר על מנת לעמוד במשימה.

על פי אדם טבע ודין, עלות המחזור מוערכת בכ-200-300 מיליון שקל לשנה אולם התעשיינים טוענים כי הדבר יעלה הרבה יותר. 

 

"ההערכה היא שהעלות הממוצעת לאיסוף ומיחזור אריזה תעמוד על סכום של שתי אגורות. אבל בשלב הראשון זה לא בהכרח יוביל לייקור המוצרים. בהמשך, סביר להניח שזה גם יורגש במחיר המוצרים", מציין אוסטרובסקי.

 

עוד מציינים בעמותת אדם טבע ודין, כי "הפסולת אמנם נעלמת מעל פני השטח אך מתפרקת בקרקע למרכיבים כימיים - חלקים רעילים - שחודרים לאדמה, למקורות המים או לאוויר, ומייצרת גזי חממה שמזיקים לאטמוספירה". לפי נתוני העמותה, בישראל קיימים מפעלי מיחזור היכולים לקלוט את מרבית הפסולת המופרדת במקור, כאשר על פי ההערכות, כמות פסולת האריזות הנה 900 אלף עד מליון טון בשנה.

 

מנכ"ל העמותה, עו"ד עמית ברכה, הביע סיפוק על החלטת הוועדה היום ואמר, כי "יעדי המיחזור הם מהמרכיבים החשובים ביותר בהצעת החוק. אנו מברכים את השר להגנת הסביבה ואת התעשיינים על הצעד האמיץ שנעשה היום. תשתית המיחזור בארץ יכולה לתת מענה להשגת יעדי מיחזור האריזות בתוך ארבע שנים".

 

השר ארדן ציין כי הוא מבקש לפעול לקידום החוק כמה שיותר מהר, שכן "החוק אמור לקדם את ישראל ולהדביק פער של 20 שנה בינינו לבין מדינות המערב. החוק אמור לחולל מפנה דרמטי ולהפוך את ישראל ממדינה שמטמינה היום 80% מהפסולת שלה למצב שבו בשנת 2020 תישאר בה רק מטמנה אחת בדרום הארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אריזות פסטמה. ימוחזרו
צילום: מירב קריסטל
אריזות מוצרי חלב
מומלצים