שתף קטע נבחר

מה לבדוק לפני שקונים: כך תבחרו נעל ספורט

עומדים חסרי אונים מול המגוון העצום של נעלי הספורט? משקיעים מאות שקלים, רק כדי לגלות שהן גורמות לכם לכאבים? התאמה נכונה של נעלי הספורט חשובה לא רק לנוחות, אלא גם לבריאות שלנו. מומחים מסבירים איך בוחרים נעליים מתאימות

לרובנו, בין אם אנו ספורטאים מקצוענים, חובבנים או סתם אנשים שמעדיפים להעביר את היום בנוחות מרבית, יש לפחות זוג אחד של נעלי ספורט. אך נעלי ספורט טובות הן, כידוע, דבר חשוב לנוחות ולבריאות שלנו, ולכן צריך לבחור אותן בקפידה. נעל טובה צריכה לספוג זעזועים, לשלוט בתנועה, להיות גמישה ובעלת אורך חיים סביר בו זמנית. נעליים מתאימות ימנעו פציעות ואף ישפרו את יעילות וטכניקת הריצה שלנו.

 

כל כמה זמן צריך להחליף את נעלי הספורט?

לא כולם יודעים זאת, אך אחד הגורמים לפציעות הרבות המתרחשות במהלך ריצה הוא איחור בהחלפתן של נעליים שחוקות. לרוב יש צורך להחליף את הנעליים לפני שרואים שחיקה ממשית. הסיבה לכך היא שהשכבה האמצעית של הנעל לרוב נשחקת לפני הסוליה. כאשר זה קורה הנעל מאבדת מהיציבות התפקודית ומיכולת ספיגת הזעזועים שלה. החלפת נעליים אמורה להתבצע לאחר 550 עד 900 ק"מ של שימוש.

 

לאילו סוגי כפות רגליים יש לתת תשומת לב מיוחדת?

במהלך הליכה וריצה החלק החיצוני-אחורי של כף הרגל נוגע ראשון ברצפה. זו הסיבה לכך שהשחיקה בנעל נפוצה באיזור זה. לאחר מכן כף הרגל מתגלגלת פנימה, לאורך הקשת האורכית. לסיום, כף הרגל מתגלגלת שוב החוצה ונעשית במנח זה נוקשה לקראת דחיפה יעילה.

 

לרוב ריצה או הליכה לא אמורים לגרום לכאב או לפציעות, אך ישנם שני סוגים של כפות רגליים שהפעולה הפשוטה הזו עלולה לגרום להם לכך:

 

  • כפות רגליים בעלות קריסה מוגזמת: לרוב נבחין בקריסה המוגזמת בעיקר בשלב הדריכה, כך שהקרסול וכף הרגל אינם יכולים לייצב את הגפה התחתונה והגוף כראוי.

 

  • הקשתה מוגזמת: זהו המצב ההפוך, המתרחש כאשר ישנה קשת גבוהה בכף הרגל ובקרסול, ולכן עומס רב מתרכז בחלק קטן מאוד של הצד החיצוני של כף הרגל.

 

כאשר אנו בוחרים בנעל ריצה מתאימה היא יכולה לעודד את התפקוד הנורמלי של כף הרגל והגפה התחתונה, ובכך לעזור לנו להתגבר על בעיות ביומכניות מהסוגים המתוארים. מאידך, נעל ריצה שאינה מתאימה עשויה להפריע לתפקוד הנורמלי של כף הרגל והגפה.

 

כיצד ניתן לבחור את הנעל המתאימה, בלי שננסה אותה בפועל?

לאחר שאנחנו קובעים מהו סוג כף הרגל שלנו ומהי מידת הקריסה הקיימת, בשילוב עם מבנה הגפה התחתונה כולה ותבנית התנועה המתרחשת בה, ניתן לבחור את סוג הנעליים המתאימות. הבחירה תעשה מתוך אחת מהקטגוריות הבאות:

  • נעליים הנותנות תמיכה מלאה לרגל ומתאימות לכפות רגליים שטוחות מאוד.
  • נעליים הנותנות תמיכה חלקית בלבד ומתאימות לכף רגל נייטרלית.
  • נעליים שטוחות, המתאימות יותר כנעלי מרוץ ונותנות תמיכה מינימלית. 

 

יש לציין כי קיים מגוון נעליים רחב, אשר נע בין התמיכה המקסימלית למינימלית, כך שאנו יכולים לעשות את ההתאמה בצורה מדוייקת.

 

מה חשוב לבדוק במהלך הרכישה?

ישנם מספר נושאים אליהם חשוב להתייחס לפני שרוכשים נעלי ריצה:

 

  • מבנה הגפה התחתונה: כאשר מתאימים את הנעליים יש להתייחס למבנה הכללי של הגפה התחתונה, ולא רק לכף הרגל עצמה. לדוגמה, רגלי X או O ישפיעו על התנועה בגפה כולה, ולכן יש צורך להתאים במדוייק את הנעל ומידת התמיכה שלה. חשוב לדעת כי בזמן ריצה הכוחות המועמסים על כף הרגל והגפה התחתונה הם פי שלושה ואף יותר מאשר בעמידה רגילה, ולכן ההשפעה של המבנה הבסיסי של כל אדם היא רבה.

 

  • נסיון והעדפות אישיות: נסיון והעדפה אישית אינם דבר של מה בכך, אך חשוב לשים לב שלא להתייחס רק אליהם, אלא גם לבעיות ולכאבים הנוכחיים.

 

  • דרישות הריצה וההליכה: בעת בחירת סוג הנעל כדאי להתחשב גם בדרישות הריצה או ההליכה, הכוללות את סביבת הפעילות (כביש, שטח, אצטדיון, חול ים ועוד), את תוכנית האימון ואת מידת האינטנסיביות והעצימות שלה.

 

  • נתונים פיזיולוגיים: חשוב לקחת בחשבון את הנתונים הפיזיולוגיים של המשתמש, כגון גובהו ומשקלו. רץ כבד יותר יצטרך יותר יציבות בנעל, מאחר והוא רץ יותר לאט יותר ומכיוון שכף הרגל תימצא זמן רב יותר בקריסה. אדם קל משקל, אשר רץ מהר יותר, לא יצטרך מידה רבה כל כך של יציבות.

 

  • נוחות: הנעל צריכה להיות נוחה ולא לוחצת. עם זאת, אסור שהרגל תחליק בתוכה. סוליית הנעל צריכה להתכופף בקלות באזור בו כף הרגל מתכופפת. כשאתם בודקים את התאמת הנעל מומלץ לבצע מספר צעדי ריצה וקפיצה במקום, על מנת לחוש אותה טוב יותר. הקפידו תמיד למדוד את שתי הנעליים, שכן לעיתים קיים הבדל בין שתי הרגליים שלנו. לעולם אל תצאו לפעילות אינטנסיבית עם נעליים חדשות, כיוון שהן עלולות ליצור שלפוחיות. וזכרו, אין תקופת הסתגלות לנעל. היא צריכה להיות נוחה כבר מההתחלה.

 

מה חשוב להביא לחנות הנעליים?

  • כדאי להגיע לחנות עם זוג נעלי הספורט הישנות. השחיקה בסוליה תרמז למוכר איזה סוג כף רגל יש לכם.
  • במידה ויש לכם מדרסים הביאו אותם איתכם.
  • מומלץ להגיע לחנות עם זוג הגרביים איתם אתם בדרך כלל מבצעים את הפעילות.
  • העדיפו להגיע לחנות בשעות אחר הצהריים. בסוף היום הרגליים רחבות יותר, בשל העומס המצטבר, ולכן הקנייה בשעות אלו מדמה טוב יותר את מצב כף הרגל בזמן מאמץ.

 

הכותבים הם מומחים לביומכאניקה קלינית וניתוח תנועה במרכז איימקס – המרכז הישראלי לניתוח תנועה וספורט


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לא לחכות עד שהסוליה שחוקה
צילום: ויז'ואלפוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים