שתף קטע נבחר

בסיכום שבועי: מדד ת"א 25 איבד 0.2%

במהלך השבוע החולף איבד ת"א 100 33%, ואילו מדדי התל-טק, הבנקים והנדל"ן ירדו בכחצי אחוז. מבין המניות בלטו השבוע לטובה חברות הגז, ביניהן מניית דלק אנרגיה, שעלתה בכ-11%. מנגד, בלטו לרעה מניות כור ומכתשים אגן, שירדו בכ-11% ובכ-16% בהתאמה

שבוע המסחר האחרון התאפיין בשלל ידיעות שליליות מהעולם, ובפרט מאירלנד. ידיעות אלה הובילו את שוקי אירופה והמזרח לירידות, והתבטאו אף בהיחלשותו של האירו מול הדולר והשקל.

 

לידיעות אלה התווספו חידוש הסכסוך בין צפון ודרום קוריאה, כשלון ממשלת ספרד בהנפקת אג"ח והודעת בנק ישראל על הותרת ריבית בנק ישראל לחודש דצמבר על כנה. כל אלה בלטו על רקע שבוע מסחר שלילי מעט בשוק המקומי.

 

שבוע המסחר נפתח ביום א' לאחר סוף שבוע חיובי בבורסות העולם. זאת, בין, היתר לאור שמועות על הסכמת ממשלת אירלנד לקבל סיוע מהאיחוד האירופי. הרוח הגבית מהשווקים הבינלאומיים, הובילה לעליות שערים נאות בשוק המקומי. בלטו לטובה מניות הגז, ומנגד בלטו לרעה מניות מכתשים אגן וכור. זאת, על רקע הודעתן כי בכוונת חברת כימצ'יינה השייכת לממשלת סין, להוריד את מחיר הצעת הרכש לרכישת מניות מכתשים אגן מהציבור, וכן כי בכוונתה לרכוש מהחברה האם כור חלק נמוך יותר מאחזקתה במכתשים אגן משהתכוונה לרכוש לפני כחודש.

 

יומו השני של השבוע התאפיין בירידות שערים חדות, כאשר הפעם בלטו מניות הגז לרעה. זאת, בין היתר, עקב פרסומים על הקפאת פיתוח שדה הגז תמר, עקב מסקנות ועדת ששינסקי.

 

ביום ב' אחר הצהריים הודיע בנק ישראל על הותרת ריבית בנק ישראל לחודש דצמבר על כנה, בשיעור של 2%. יחד עם זאת, החליט הבנק כי המרווח בין הריבית לבין האשראי שהוא נותן לבנקים המסחריים המקומיים, יועלה מ-0.25% ל-0.5%. זאת, במטרה, ככל הנראה, להקטין מתן אשראי מצידם באמצעות אשראי שנלקח בריבית הנמוכה השוררת כיום במשק.

 

בין נימוקיו להותרת הריבית על כנה, נקב הבנק בתחזיותיו לאינפלציה של כ-2.5% ב-12 החודשים הקרובים (בתוך יעד האינפלציה הממשלתי השנתי של 1%-3%); הירידה בייצוא שהוא מזהה בתקופה האחרונה; צפי להמשך ריביות נמוכות במדינות המפותחות (ובפרט לאחר תוכנית ההרחבה הכמותית השנייה עליה הכריז הפד האמריקני). במסגרת הודעתו צופה הבנק כי הריבית במשק תועלה בהדרגתיות עד שיעור של כ-2.9% בתום שנת 2011.

 

ביום שלישי היינו עדים לשילוב של אירועים כלכליים ופוליטיים, שהובילו לירידות שערים בשוקי העולם, לרבות בשוק המקומי. בבוקרו של יום תקפה במפתיע צפון קוריאה את שכנתה דרום קוריאה. בהמשך הודיעה חלק מהקואליציה באירלנד על התפטרותה עקב אי הסכמתה לבקשת הסיוע שהגישה הממשלה. בצהרי היום נודע כי ממשלת ספרד כשלה בהנפקת אג"ח ממשלתיות שביצעה (הן בהיקף ההנפקה, שהיה קטן מהצפוי, והן בריבית, שהייתה גבוהה מהצפוי).

 

למול צרור ידיעות שליליות אלו, שהובילו לחוסר שקט בשווקים, פורסם הנתון המפתיע לטובה כי כלכלת ארה"ב צמחה בכ-2.5% ברבעון השלישי. אולם, לא היה די בנתון זה כדי למנוע גל ירידות עולמי, כאשר בלטו לרעה בורסות אירופה והמזרח הרחוק. גם השוק המקומי סבל מירידות שערים, שנבעו גם מדו"חות מאכזבים שפרסמו ענקיות הכימיה המקומיות, כיל ומכתשים אגן.

 

יום ד' התאפיין באווירה אופטימית והסתיים בעליות שערים. זאת, בין היתר, עקב פרסום דו"ח רבעוני חיובי של בנק הפועלים ופרסום נתוני תביעות האבטלה הראשוניות בארה"ב. אלה הפתיעו והיו הנמוכים ביותר מאז יולי 2008. מנגד, סוכנות הדירוג הבינלאומית S&P הודיעה על הורדת דירוג האג"ח של אירלנד, ובכך אישררה את המצב הרעוע שבו נמצאת הכלכלה האירית.

 

יום המסחר האחרון של השבוע נסגר כמעט ללא כל שינוי. זאת, על רקע התגברות פרסום הדו"חות הכספיים לרבעון השלישי בישראל והעדר מסחר בארה"ב הערב, עקב חג ההודיה.

 

בסיכומו של השבוע, ירדו מדדי ת"א 25 ות"א 100 בכ-0.2% ובכ-0.33% בהתאמה, ואילו מדדי התל-טק, הבנקים והנדל"ן ירדו בכחצי אחוז.

 

מבין המניות בלטו השבוע לטובה חברות הגז, המעורבות בפיתוחו של שדה הגז הימי לוויתן (דלק אנרגיה, דלק קידוחים, אבנר ורציו). בלטה במיוחד מניית דלק אנרגיה, שעלתה בכ-11%. הרקע לעליות במניות אלה הוא אמונת המשקיעים כי בקרוב תפורסם הודעה חיובית לגבי תגלית מוכחת במאגר לוויתן.

 

מנגד, בלטו לרעה מניות כור ומכתשים אגן, שירדו בכ-11% ובכ-16% בהתאמה. זאת, לאור הודעת ענקית הכימיה הסינית כימצ'יינה על שינוי מתווה הצעת הרכש שבכוונתה לפרסם למניות מכתשים אגן, וכן עקב דו"חות מאכזבים שפרסמו שתי החברות.

 

בשוק האג"ח המקומי, היינו עדים לשבוע של עליות שערים באג"ח הממשלתיות, הן השקליות והן הצמודות. עליות השערים הלכו והתחזקו לאורכו של העקום, בין היתר לאור הותרת ריבית בנק ישראל על כנה ותחזית בנק ישראל כי עד תום 2011 תועלה הריבית בכ-1% בלבד.

 

נציין כי עליות אלו עומדות בהיפוך לירידות השערים הנרשמות באג"ח הממשלתיות בארה"ב, כאשר התשואה של אג"ח ל-10 שנים חצתה את שיעור 2.9% לאחר שלפני כחודש נסחרה בתשואה של כ-2.5% (הפסד של כ-4% למשקיעים באג"ח בחודש אחד).

 

גם באפיק הקונצרני, היינו עדים לעליות שערים קלות. בסיכומו של שבוע רשמו מדדי התל בונד 20 והתל בונד השקלי עליות שערים של כ0.28% וכ-0.13%, בהתאמה.

 

גם השבוע הינו עדים למספר הנפקות אג"ח, כאשר גלובל ליסינג ואיי.די.איי ביטוח צלחו את השלב המוסדי של הנפקות אג"ח שביצעו.

 

הכותבים הם מנהל ההשקעות הבכיר ואנליסט באדמונד דה רוטשילד שרותי השקעות בע"מ ("החברה"), העוסקת בניהול השקעות ובשיווק השקעות. אין באמור משום הצעה, המלצה ו/או שידול לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ני"ע כלשהם. הכותב, החברה ו/או חברות קשורות שלה, ו/או קרנות נאמנות שבניהולן, עובדיהן,נושאי משרה, בעלי שליטה בהם, עשויים להחזיק לרכוש ו/או למכור ני"ע המתוארים בכתבה ו/או שיש להם זיקה אחרת לני"ע, כולם או חלקם, אחרי, במהלך או לפני פרסום הכתבה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים