שתף קטע נבחר

זה לא עובד – אירופה בדרך לפשיטת רגל

המשבר באירלנד הוא רק עוד שורה ברשימה של מדינות אירופאיות שכשלו וביקשו סיוע מעמיתיהן החזקות. איסלנד, יוון, ספרד ופורטוגל נקלעו גם הן לצרות – עד מתי גרמניה וצרפת ישלמו את המחיר? מרינת האי Trizonia כמשל. פרשנות

אירלנד עומדת להציג את "המודל האירי הכלכלי החדש", שלא כדאי לחקותו. מודל זה בנוי על צמצומי שכר והוצאות ציבוריות בהיקף חד, סיוע ישיר למערכת הבנקאית באירלנד שלא תקרוס, הלוואות מהאיחוד האירופי בהיקף שינוע בין 85 ל-120 מיליארד אירו להצלת המדינה מקריסה כלכלית.

 

לספרד חובות ציבוריים ופרטיים של יותר מ-2 טריליון יורו, החוב של יוון מוערך ב-300 מיליארד יורו, מעל 120% מהתמ"ג של המדינה. גם פורטוגל מאותת על צרותיה ועל איסלנד מיותר לדבר. מנגד, לגרמניה יש את הכלכלה המבוססת ביבשת וגם לצרפתים מתחיל להימאס מההיחלצות האדירה לשמירת גוש האירו. גם הבוחרים של מרקל וסרקוזי לא מאוהבים בסיוע לגוש שבא מכיסם.

 

סיפורה של מרינה באי Trizonia ביוון יכול להמחיש חלק מהבעיות ביבשת. ביוון יש משרות ציבוריות פי שלוש והיוונים נחשבי לעם עצלן שלא מעוניין לעבוד. הם מפוזרים באיים רבים ולכן גביית המיסים באיים "משפחתיים אלו" קשה במיוחד. היוונים אינם מעוניינים לשנות את צורת החיים הפשוטה והאמיתית, ומזג האוויר הקייצי החם תורם גם הוא את חלקו ושולח אותם למנוחת צהריים.

 

סיפורו של האי Trizonia

ביקשתי לחוות את התופעה היוונית בזמן אמת, האם כך פני הדברים? יצאתי לים לבחון את התופעה של כלכלת אירופה ובעיקר של יוון. מה הקשר למרינה קטנה באי נידח ביוון ולכלכלת אירופה? סיפור מוזר ולא ממש משעשע לכלכלת אירופה.

 

בקיץ האחרון הגעתי למרינה קטנה באי Trizonia שביוון. כשמגיעים מהים ניתן לראות בבירור את שובר הגלים המגן על המעגנה הקטנה. ככל שמעמיקים להיכנס למעגנה פנימה מתגלית תמונה המאפיינת את כלל אירופה כיום - סירות טבועות כשרק תרניהם מבצבצים במי המעגנה.

 

אין תחזוקה, אין חשמל, בניית הרציפים מעולם לא הסתיימה, עמודי החשמל שנראו חדשים רק לפני שנים חלודים , אין ניהול, אין גביית כספים ואין אנשי תחזוקה. פשוט מרינת רפאים. המרינה הושארה בידי כל מי שחפץ לגור בה והפכה למרכז מגורים של מי שאין ביכולתו לשלם דמי עגינה לסירה בה הוא חי. מכאן הדרך להשתלטות של טיפוסים שונים ומשונים עם ספינות בנויות למחצה היתה קצרה.

 

כששאלתי מה קרה, הרי נראה שהתחילו לבנות כאן פרויקט יפה ולהביא תיירות ים, מסעדות ובתי מלון? מארחיי לקחו אותי לשלט קטן שהכריז כי האיחוד האירופי תרם מיליונים לבניית המרינה, אך הסבירו כי הפוליטיקאים בזבזו את הכסף ולכן המרינה מעולם לא הושלמה.

 

נכנסתי לאתר המרינות העולמי Noonsite והקשתי marina Trizonia ומה קיבלתי: מרינה שבנייתה מעולה לא הושלמה ואין בה מקומות עגינה מסודרים. כאשר אנחנו שומעים על מתן מיליארדי אירו מטעם האיחוד האירופי לעידוד וצמיחה למדינות אירופה הנזקקות, נשאלת השאלה האם מדינות אלו יתאוששו או יקבעו את המשך השחיתות הפוליטית, גניבת הכספים וחוסר הרצון להתאמץ? הייתכן מהפך בחשיבה ובמדיניות?

 

התנהגות ילדותית לא חכמה

המצב של יוון ואירופה מזכיר שני ילדים בכיתה אחת. האחד מתאמץ, עובד קשה, מוציא ציונים מעולים ומקים עסק משגשג. לבסוף באה ממשלתו ואומרת: זוכר את חברך לכיתה שהלך לים בזמן השיעורים, בילה עם בחורות ולא למד. עתה הוא בעל חנות מכולת קטנה שעומדת לפשוט את הרגל ואתה נדרש לעזור לו לא להיקלע למצב חמור, ולכן עליך לשלם במקום 30% מיסים, 50% מיסים.

 

הגזרה הספרדית מתחממת עם 19% אבטלה ושחיתות . אחרי שאירלנד נכנסה למשבר פוליטי על רקע קיצוצים נדרשים, ברור שספרד, בה המגזר הציבורי ענק, תתקשה לקבל סיוע בלי קיצוץ. אגב, גם שם יושרה שלטונית אינה ערך עליון. הפורטוגלים נהנים מיציבות שלטונית, אבל הקיצוצים יהיו כואבים במגזר הציבורי המנופח שחלקו מושחת מזה דורות.

 

הסיפור היווני אם כך אינו יוצא דופן בהיבט השחיתות השלטונית וחוסר היציבות הפוליטית ביבשת. יש גבול עד כמה מדינות אירופה המרכזיות, בעלות שלטון נקי כגרמניה וצרפת, ימשיכו לסבסד מדינות מדשדשות. היות ואלו מדינות בעלות תרבות אחרת ודעות פנימיות שונות, נראה לא סביר כי הן ימשיכו כך לאורך זמן - פשיטת הרגל של אירופה בדרך.

 

ד"ר עמוס רביב, מרצה לניהול במרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה באירלנד נגד הקיצוצים
צילום: AP
ד"ר עמוס רביב
צילום: באדיבות המרכז ללימודים אקדמיים אור יהודה
מומלצים