שתף קטע נבחר

האש בדרך לחיפה: תושבים פונו משכונת דניה

אחרי פינוי אלפים בטירת כרמל, גם בחיפה הורו לתושבים לעזוב את בתיהם. בשריפת הענק נהרגו 36 סוהרים, שני שוטרים, נער שהתנדב ככבאי ואדם נוסף. גורמי כיבוי מאשימים את ההחלטה לא לסגור את הכבישים: לאוטובוס לא היה סיכוי". כבאי הצפון מותשים: "שום דבר שיש לנו לא מדגדג את השריפה"

40 הרוגים, 15 אלף מפונים, 10 אלפים דונם מפוחמים. אלו המספרים הקשים מאחורי אחד הימים הטרגיים ביותר בתולדות מדינת ישראל. כבאי הצפון מתמודדים כבר יותר מחצי יממה מול השריפה המשתוללת בכל אזור הכרמל, שכבר מוגדרת כגדולה וכקטלנית בכל הזמנים.

 

אסון הכרמל: כל הידיעות בעמוד המיוחד

  

בשריפה נהרגו 40 איש, מהם 36 סוהרים שהיו בקורס צוערים, שני שוטרים, נער מתנדב בשירות הכבאות ואדם נוסף. ארבעה בני-אדם - שלושה צוערים וקצינה בשירות בתי הסוהר - שהיו על האוטובוס הצליחו להיחלץ מהרכב הבוער. הלילה (ו') האש התקרבה לחיפה, והעירייה הורתה לפנות מבתיהם גם תושבים משכונת דניה. בשעות הלילה הגיעה האש גם לשכונות שבפאתי טירת כרמל. בינתיים, ממשיכים באבו כביר בהליך זיהוי קורבנות השריפה, וקרובי ההרוגים מחכים לבשורה הקשה מכל.

 

השריפה עדיין משתוללת, ואלפים לא עושים את הלילה הזה בבתיהם. מטירת כרמל ומיישובי הסביבה - ביניהם מגדים, החותרים, עין הוד, עין חוד וניר עציון - פונו 12 אלף איש. בנוסף, פונו גם כלא 6 וכלא כרמל, אחרי פינוי כלא דמון שהסתיים בטרגדיה הנוראית.
 
הלילה הורתה עיריית חיפה לפנות רחובות רבים בשכונת דניה - ובהם האג, שבדיה, הולנד, נורבגיה, ליבריה, קוסטה ריקה, איבריה, שארית הפליטה, פינלנד, אסתר רבין ורחובות נוספים. התושבים פונו לבית אבא חושי בשכונת נווה שאנן בעיר.


תושבים עוזבים את שכונת דניה בחיפה, הלילה (צילום: אבישג שאר-יישוב)

 

ראש העירייה, יונה יהב, שמסר כי כ-2,500 איש פונו, הודיע עוד לפני כן כי העירייה התכוננה מבעוד מועד לתרחיש פינוי שכונות. "בתי ספר בעיר הוכנו למקרה חירום, כדי לקלוט בהם את המפונים, ונבדק אם יש מקום במלונות בעיר ובאכסניות", אמר יהב. העירייה כבר שיכנה באחד מבתי הספר בעיר סטודנטים מאוניברסיטת חיפה, המתגוררים במעונות ופונו מהמקום. הנהלת האוניברסיטה החליטה כי המוסד האקדמי ייסגר עד להודעה חדשה.

 

מזוודות, ארגזים ותיקים

גם ברחובות נוספים בדניה נכנסו למכוניות תושבים עם מזוודות, ארגזים ותיקים - עוד לפני שקיבלו הודעה לעזוב. הילדים נישאו על כתפיהם ואחדים מהם אף קשרו מטפחות על הפנים, כדי להימנע משאיפת עשן. אלי, תושב רחוב שארית הפליטה, תיאר את השידור החוזר מהשריפה ב-1999, אז גם איימה אש על השכונה. "אני לא באמת חושב שצריך להתפנות אבל לא לוקחים סיכונים", אמר אלי, שיגור בינתיים עם בתו בנופית.  

 

בעקבות האסון, יכנס בבוקר ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ישיבת קבינט מיוחדת, בקריה בתל-אביב. המשטרה ריכזה כוחות באזור השריפה, בתי חולים העלו כוננות והוקצה תקציב מיוחד לרשויות המקומיות לקליטת המתפנים. משרד הרווחה פתח חדר מצב על מנת לרכז את צרכי המפונים וגייס עובדים סוציאליים ממחוזות אחרים, על מנת לסייע למחלקות הרווחה ברשויות שנפגעו ובזיהוי החללים במכון לרפואה משפטית.

 

"לאוטובוס לא היה סיכוי"

דובר שירותי הכיבוי בחיפה, רשף חזי לוי, הודה אמש כי מול האש, שכילתה אוטובוס וגבתה את חייהם של 40 איש. עכשיו הם מחכים לסיוע מחו"ל, ולעשרות מטוסי ומסוקי הכיבוי שיגיעו מאירופה ומהמדינות השכנות.

 

במקביל, טענו גורמי כיבוי כי ההחלטה להשאיר את הדרכים פתוחות עלתה בחיי עשרות בני אדם, רבים מהם צוערים באותו מחזור. "היו חייבים לסגור את הכבישים ולא לתת לאף אחד לנסוע בהם", האשימו אותם גורמים. "אנשים שלא מבינים בשריפות לא יודעים לאיזה סכנה הם נכנסים. עוצמת האש הזאת קופצת במהירות ממקום למקום. לרכב גדול כמו אוטובוס שנכנס למקום שכזה, בכביש כל כך צר, לא היה שום סיכוי".

 

האוטובוס התהפך, ומעוצמת האש נהרגו הסוהרים, שהיו בדרכם לפינוי כלא דמון. שני קציני משטרה, שהיו ברכב הסמוך, נהרגו. מפקדת משטרת חיפה, אהובה תומר, נפצעה אנוש - ומאושפזת בבית החולים רמב"ם. במקביל, מתקיים במכון לרפואה משפטית באבו כביר הליך זיהוי הקורבנות, וקרוביהם הרבים של ההרוגים מחכים לבשורה הקשה מכל.

  

"העייפות נובעת גם מההתמודדות עם המוות"

מאמש זרם סיוע לצפון מכל רחבי הארץ, ומאות כבאים הגיעו על מנת להחליף את הצוות המקומי המותש. "העייפות של הכבאים פה לא נובעת רק מהעובדה שכבר 10 שעות הם סוחבים זרנוקים לכיבוי השריפה הקשה, אלא גם מההתמודדות עם המוות", מספר רשף לוי, שאף פעם לא התמודד עם שריפה דומה. "הם ראו את המוות בעיניים. תמיד כשניתחנו אירועים כאלה מחו"ל, ריחמנו על הכבאים שמצאו את מותם וניתחנו איך זה קרה. עכשיו הכבאים מבינים שגם הם יכולים להיות אחד מאלה".

 

בחיפה לא מאמינים כי ניתן יהיה להשתלט על השריפה בכוחות ישראליים בלבד, ובונים על צוותים ומטוסי כיבוי גדולים מחו"ל שיבואו לסייע. "שישה מטוסים, שלכל אחד מהם שישה קוב של חומר כיבוי בבטן, יכולים להביא לסיום האש המטורפת הזו", אמרו בשירותי הכיבוי בחיפה. מטוסי ומסוקי כיבוי ממדינות רבות צפויים לסייע בכיבוי הדליקה, וגם טורקיה ומצרים - למרות המתיחות עם ישראל - הודיעו כי ישלחו סיוע.

 

ynet

 

בשעות הלילה, מחפ"ק הכיבוי שסמוך לאוניברסיטת חיפה, נראתה האש הדוהרת במורדות המערביים של הכרמל כמו מחזה הלקוח מארץ אחרת - קליפורניה ושריפות הקיץ שלה, אולי אוסטרליה. מה שגרם להתפתחות המהירה של האש היה שילוב נסיבות - יובש מתמשך, צמחייה עבותה, רוח עזה ותנאים טופוגרפיים, שמאפשרים לאש לטפס במעלה הוואדיות ולעבור במהירות על פני שטחים עצומים.

 

מלחמה בשלוש חזיתות

"האש שרואים מפה היא כזו שאין לנו כל גישה אליה ושום יכולת לכבות אותה,

אלא מהאוויר", הוסיף רשף לוי. "אנחנו פועלים כעת בשלוש חזיתות מול האש, ליד ניר עציון, בית אורן ואזור עוספיה, שם למעשה הושגה כבר שליטה על האש. הבעיה היא ההתפשטות המהירה של האש".

 

טפסר משנה, פיני סיסו, שהיה בין הצוותים שהגיעו לאוטובוס, אמר כי במקום הייתה כמות רבה מדי של כלי רכב, והיה קושי להעביר כבאיות לכיבוי האוטובוס הבוער. "השוטרים נלחצו וחסמו בשלב זה את הכביש, כך שנוצר פקק והיה קשה להעביר רכבי כיבוי למוקד האש". סיסו ציין כי על אף שהשתתף בכיבוי כל השריפות שהיו בכרמל ב-30 השנים האחרונות, שריפה מסוג זה לא ראה. "כשהאש אוחזת בצמרות האורנים, אי אפשר לעשות שום דבר", אמר.

 

בהכנת הידיעה השתתפו אטילה שומפלבי, אלי סניור, חנן גרינברג, חנן עינב, רונן מדזיני, רענן בן-צור וניר (שוקו) כהן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוטובוס החרוך
צילום: אבישג שאר-ישוב
שעות של התמודדות מול האש
צילום: AFP
הכבאים מותשים
צילום: חגי אהרון
מוקדי האש
מומלצים