שתף קטע נבחר

אין כבאים, אין תקציבים. שלוש שנים ללא שינוי

אחרי מלחמת לבנון השנייה ושריפה קטלנית בצפת, התקיים בוועדת הפנים של הכנסת דיון על מצב הכבאות הקשה. המחסור בכבאיות, הציוד הלקוי וכוח האדם הלא מיומן - על הכל שוחחו כבר ב-2007, אבל דבר לא השתנה. מכבי אש, שטח הפקר

הכתובת היתה על הפרוטוקול, אבל כנראה שאף אחד לא קרא אותו. לפני שלוש שנים, בעקבות מלחמת לבנון השנייה ושריפה בצפת בה נהרגו שני ילדים, התקיימה בוועדת הפנים של הכנסת ישיבה - אחת מני רבות - בנושא מצב שירותי הכבאות בישראל. מעיון בפרוטוקול המבהיל של הישיבה (הקליקו כאן וקראו אותו) עולה כי כל הבעיות שנחשפו בשבוע האחרון באסון הכרמל היו קיימות כבר אז. שלוש שנים עברו, דבר לא השתנה - ורק התוצאות הפכו לקשות בהרבה.

 

 

מחסור חמור של אלפי כבאים, ציוד לקוי, בעיות ניהוליות, חוסר משווע בתקציב, העדר כתובת שעליה מוטלת האחריות - כל הבעיות הללו הועלו בישיבה כבר ב-2007. חברי הכנסת העלו שאלות קשות ואיש מנציגי משרדי האוצר, הפנים ושירותי הכבאות לא ידעו לענות להם והלכו סחור-סחור, למרות שלפני כולם היה מונח דו"ח חומר של ועדת גינוסר משנת 1998, עם המלצות להקמת רשות כבאות ולהגדלת מספר הכבאים ב-250%. 

 

המצב הנורא של שירותי הכבאות בצפון היה ידוע לכל. בסיכום הישיבה אמר יו"ר הוועדה דאז, ח"כ אופיר פינס-פז: "אני די מזועזע מהשפל שאליו הגיעו שירותי הכבאות. ידעתי תמיד שהמצב חמור, אבל הוא בהידרדרות מאוד-מאוד קשה". פינס הניח לפתחו של שר האוצר החדש, רוני בר-און, לטפל בנושא. מאז אותו דיון נראה כי שירותי הכבאות הגיעו לשפל חדש ואת התוצאות - 41 הרוגים ושריפה שמשתוללת זה היום הרביעי ברצף - אנחנו רואים בבירור

כעת.

 

בהצעה לסדר היום, שהעלה אז ח"כ חיים כץ, עלה לדיון בישיבה נושא מוכנות מערך כבאות האש ומעמד הכבאים. כבר אז, באירוע בצפת בו נשרפו למוות שני הילדים, יצא רק קצין שהיה כבאי בהכשרתו, כבאי שטרם עבר קורס כבאים ומתנדב. סגן מפקח כבאות ראשי מטעם משרד הפנים, חיים תמם, אמר באותו דיון כי בעולם לאירוע כזה לא יוצאים פחות משישה אנשים.

 

שני כבאים בתחנה, כבאי ל-6,500 איש

"יש לנו קושי אמיתי. יש היום כ-11 תחנות כיבוי שבלילה יושב שם כבאי אחד", חשף תמם. "יש תחנה ראשית בקרית שמונה, ובתחנות המשנה בחצור ובצפת בדרך כלל יש רק שני כבאים. היחס שלנו בארץ בין כבאי לאוכלוסייה הוא יחס של כבאי אחד לכל 6,500 תושבים, כאשר בעולם זה יחס של 1 ל-1,000 ולפעמים גם 1 ל-850".

 

צילום: אבישג שאר-ישוב

 

הממונה על ועדת החקירה בנושא השריפה בצפת ומפקד כבאות איו"ש, אמנון אמיר, אמר אז כי "שני כבאים במשמרת זה דבר דמיוני. המינימום בשביל לתת מענה ראשוני, עד לתגבור, הוא לפחות צוות של שלושה כבאים ועוד מנוף גבהים, שלא קיים בתחנה. גם לי, כמפקד שירותי כבאות ביהודה ושומרון, יש תחנות עם שני כבאים במשמרת - ואני בטוח שאם תהיה שריפה בדירה השניים האלה לא יהיו מסוגלים לתת מענה. וזה לא רק שם".

 

"את הילדים אנחנו לא יכולים להחזיר", אמר פינס. "אבל אם נצליח, כתוצאה מהאירוע הזה, לשפר במשהו את ההתייחסות, את הכלים, את התקציבים, את כל מה שקשור בעניין הזה, אז אולי נרוויח ילדים אחרים בבוא היום". האסון בכרמל הוכיח כי חוסר הטיפול וההזנחה של המדינה עלו בחיי אדם.

  

נציג משרד האוצר בישיבה רכז פנים ערן ניצן הציע קרן אור קטנה של אופטימיות ותקווה, והודיע כי קיבלו אור ירוק להתחיל לפעול להלאמת שירותי הכבאות, אשר יעברו מהשלטון המקומי למרכזי. "נעניק אור ירוק למשרד הפנים לקדם את כל ההכנות הנדרשות", אמר ניצן ליו"ר המופתע פינס. אבל אליה וקוץ בה. ניצן טרח לציין כי במידה והמשמעות הכספית תהיה חריגה וכבדה, אז יישקלו סדרי העדיפויות שנית.

  

"הכלבים נובחים והשיירה עוברת"

"איכשהו יש תחושה שמכבי אש זה שטח הפקר", אמרה ח"כ שלי יחימוביץ'. "מה שקורה זה ייבוש שיטתי של שירותי הכבאות, שמצטרף לייבוש של עוד שירותים שהם חיוניים ואקוטיים לשלומם של אזרחי ישראל. אבל כאן מדובר בפשע של ממש, כי אנחנו מדברים על שירותי הצלה, על הצלת חיים בחירום, על הדבר הקיצוני ביותר שהמדינה צריכה להעניק לו משאבים".

  

חבר הוועדה, ח"כ דוד אזולאי, אמר את מה שכולנו מכירים מהמציאות הישראלית הקשה: "אם נבדוק את ההיסטוריה של הוועדה הזו, נראה שבכל פעם שקורה אסון אנחנו מזדעקים ומקיימים דיון, אבל תסלחו לי שאני אומר את זה, הכלבים נובחים והשיירה עוברת". אזולאי המשיך והביע תקווה: "הייתי רוצה לשמוע מנציג האוצר שיבוא ויגיד, 'אדוני, אנחנו לא מתנגדים לחוק גינוסר', אני מתחייב להעלות אותו כבר בשבוע הבא". נציג האוצר, שישב מולו, לא ענה - וההמלצות לא יושמו עד היום.

  

הישיבה הזו, בה נחשפו הכוחות הדלילים של שירותי הכיבוי בצפון, מצוקה תקציבית קשה, כוח אדם לא מיומן וצורך מיידי לחולל רפורמה במערך - לא שינתה דבר. ברור היה לכולם שאם לכבאים היה הציוד הנדרש ומספיק כוח אדם מקצועי הטרגדיה בצפת הייתה נחסכת, אך המציאות נותרה זהה. עגומה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
נאבקים גם בציוד הלקוי
צילום: בן קלמר
גם כבאית בת 50 השתתפה במלחמה באש
צילום: ג'ורג גינסברג
מומלצים