שתף קטע נבחר
צילום: Index open

על כוס קפה: חלק ב'

אם אתם לוקחים ברצינות את כוס הקפה שלכם, אולי תרצו לדעת איך אפשר לשדרג אותה. מירי צל דונטי בודקת את כל הדרכים - מקלייה ביתית ועד עיטור הקצף, נותנת המון טיפים וגם חולקת פריטי מידע שסתם כיף לדעת

בכתבה הקודמת הכרנו המון שיטות להכנת קפה, אבל בזה לא נגמר העניין. הפעם נעסוק בעוד כמה נושאים שקשורים למשקה הכי מעורר שיש - מהתהליכים שעוברים הפולים עד שהם מגיעים למכונה ועד איך נותנים את הטאץ' הסופי המושלם לכוס הקפה שלנו. וכמובן שלא ניפרד בלי ללמוד כמה טיפים חשובים.

 

הכל קלוי

"משוגעים לקפה" יאמרו שאין קלייה טובה מזו שנעשית בבית תחת השגחה ושזו שיטה בדוקה לקבל קפה איכותי וטרי יותר. כנראה שיש בזה משהו. התהליך של הכנסת פולי קפה ירוקים והפיכתם לחומים הוא מחזה מרהיב, ועוד לא דיברנו על הניחוחות המשכרים שממלאים את הבית בזמן הקלייה. אפשר לקלות פולי קפה בתנור אך קשה לשלוט בקלייה והמוץ יוצר לכלוך והעשן רב. מכונות קלייה חשמליות הן יקרות, אך מחיר פולי קפה ירוקים זול לאין ערוך מאלה הקלויים, כך שעם הזמן, עבור מי שצורכים קפה בכמויות גדולות, מדובר בעסקה משתלמת. אגב, המכונה משמשת גם לקליית גרעינים.


מכונת קלייה חשמלית (2,990 שקלים, להשיג ברשת "לגעת באוכל")

 

טחנות רוח

פולי קפה שנטחנו רגע לפני הכנת הקפה משפרים את הטעם והריח במידה ניכרת. במשך השנים השתמשו בני האדם בשיטה העתיקה של עלי ומכתש לטחינת פולי הקפה לפני בישולם. בארצות ערב ובאפריקה משתמשים בעלי ומכתש עד היום. נהוג להשתמש בעלי ומכתש מנחושת כבדה. עובי הגרגרים תלוי במשך הכתישה.

 

בעולם המערבי משתמשים היום בסוגי מטחנות שונות - מידניות פשוטות ועד חשמליות מתוחכמות. מטחנה מיוחדת לפולי קפה שימושית לכל אביזרי הכנת קפה - למעט מכונות שעובדות עם קפסולות ופודים. יש מטחנות ידניות ויש מטחנות חשמליות, כאשר רובן משמשות גם לטחינת תבלינים. מכונה איכותית מאפשרת טחינת הפולים בדרגות שונות - מטחינה דקה מאוד ועד טחינה עבה. חשוב להקפיד שעובי הטחינה תתאים לאביזר או לשיטת ההכנה שאתם אוהבים.

 

איזו טחינה נצטרך לשיטות הכנת הקפה השונות?

קפה טורקי - טחינה דקה מאוד, כמעט אבקה

קפה פילטר (נייר) - טחינה דקה מאוד, הנקראת גם טחינת "מליטה"

אספרסו – טחינה דקה

פלנג'ר – טחינה בינונית

פרקולטור – טחינה עבה או טחינה רגילה


מימין - מטחנה מסורתית מנחושת (אוסף פרטי); משמאל - מטחנת קפה חשמלית דגם MDF של גאג'יה, 1,390 שקלים

 

תגבירו את הקצף!

יש אנשים שעבורם למזוג חלב ישר מהמקרר לתוך כוס האספרסו האיכותית שלהם זה חטא. את החלב שלהם הם אוהבים מוקצף וסמיך - ממש כמו בבית קפה. יש לא מעט סוגי מקציפים שונים בשוק, השונים זה מזה באופן ההפעלה, באיכות וכמובן גם במחיר.

 

מקציף חלב חשמלי: כשמכונת האספרסו איננה מקציפה חלב, או כשרוצים מקציף מקצועי אפילו לקפה נמס זהו הפתרון, היא מקציפה חלב קר או חם בשניות.

 

מקציף חלב ידני: עובד כמו פלנג'ר (אביזר לקפה שהכרנו בכתבה הקודמת, שלמעשה גם הוא יכול לשמש בעצמו כמקציף) - מכניסים חלב קר או חם לתוך הכלי, מעלים ומורידים את הפילטר בעזרת הידית, כמו פומפה. לאחר כמה פעולות נוצר קצף מצויין.

 

מקציף חלב על סוללות: מערבל קומפקטי וזול שמסתובב תוך כדי הקצפה, אבל לא מנפק קצף איכותי כמו האחרים.


מקציפי חלב מימין לשמאל:

  • מקציף חלב חשמלי של "אילי" (450 שקלים ב"לנדוור")
  • מקציף חלב ידני של פוראוור (149 שקלים)
  • מקציף חלב על סוללות (39 שקלים)
  • מקציף חלב ידני עם שני פילטרים של "ביאלטי" (138 שקלים ב"נני")


 

מקציף חלב חשמלי

 

שותים בסטייל

קפה נס, פילטר או פלנג'ר אפשר ללגום מכל כוס או ספל. אבל לאספרסו ולקפוצ'ינו יש גודל ועובי תקני.


ספלי קפה של ILLY: לחברת הקפה הוותיק יש מסורת של יצירת ספלים אמנותיים. מדי שנה הם בוחרים צייר ועבודותיו מודפסות על הספלים או התחתיות, כאשר על כל כלי ציור שונה. הסדרה מוגבלת והציורים מרהיבים. עם השנים הפכו הספלים של "אילי" לפריטי אספנות (464 שקלים לסט של 6 ספלים ותחתיות תואמות, להשיג בלנדוור)


כוסות זכוכית כפולה של "בודום": הן לא רק יפות ועדינות כמו שהדנים יודעים לעצב. כיף לשתות מהן קפה כיוון שהן בעלות זכוכית כפולה ולכן החום נשמר זמן רב יותר (65 שקלים לכוס גדולה; 45 שקלים לכוס קטנה, להשיג ברשת "קוק סטור")


מציירים על הקפוצ'ינו: קיסם פשוט יהפוך כל קפוצ'ינו מרובה קצף ליצירת אמנות אישית. גרסה מושקעת יותר היא להכין בעזרת תבנית מיוחדת איור חמוד של אבקת קינמון או אבקת קקאו (119 שקלים לאביזר בעל 3 דיסקיות, ברשת לגעת באוכל)


ואפשר גם להפוך את כוס הקפה לשגרתית פחות בעזרת הוספת סירופים בטעמים שונים (14 שקלים לבקבוקון, ברשת "לגעת באוכל")

 

משאירים טיפ

  • לעיסת פולי קפה מנטרלת ריח של שום ובצל מהפה.
  • בקניית בושם מריחים פולי קפה בין בושם לבושם כדי לנטרל את הריח הקודם.
  • קפה, כמו תבלינים, רצוי לאחסן בקופסה סגורה במקום חשוך.
  • חשוב לנקות את מכונת האספרסו עם מברשת מיוחדת לעיתים קרובות ובחומר נגד אבנית אחת לכמה חודשים, תלוי בכמות האבנית במים.
  • פסולת הקפה היא חומר טוב לדישון צמחים.
  • הלחץ במכונת אספרסו נמדד ב"בָּר". מכונה עם 12-16 בר תיצור קפה מצוין. בר גדול יותר יעיל להקצפת החלב ולא להכנת הקפה.
  • נשאר לכם קנקן עם קפה? הקפיאו אותו בתבנית קוביות קרח לאייס-קפה הבא שלכם.
  • סודה לשתייה מנקה בקלות את קנקן הקפה: ממלאים את הקנקן במים רותחים וסודה לשתייה, מניחים בכיור לחמש דקות ושוטפים במים קרים. הכלי יהיה כחדש וללא ריח של חומרי ניקוי.
  • משתמשים במטחנת הקפה גם לטחינת תבלינים? כדי להימנע מריח וטעם של התבלינים בקפה טוחנים פרוסת לחם. הפירורים סופחים כל חלקיק של תבלין והמכונה מוכנה לטחינת קפה בלי טעמי לוואי.
  • במקום לקנות פירורי לחם טוחנים לחם יבש במטחנת הקפה.
  • כדי לנקות את מטחנת הקפה משאריות קפה טוחנים במטחנה חצי כוס אורז. האורז סופח את שאריות השמן של הקפה והמכונה נקייה למשעי.


פולי קפה בשלבי קלייה שונים, משמאל לימין

 

טריוויה על קצה הכפית

  • עץ הקפה מתחיל להניב פרי אחרי כ-5 שנים ומזדקן אחרי 20-25 שנים. לפרי בשל על העץ צבע אדום. לאחר העיבוד ולפני הקלייה הופך צבעו לירוק, ואחרי הקלייה לחום.
  • שני זני הקפה העיקריים הם ערביקה, שגדל בעיקר בדרום אמריקה ומזרח אפריקה, ורובוסטה, שגדל בעיקר באסיה ומערב אפריקה.
  • עצי הקפה גדלו בר באתיופיה, משם הם יובאו לתימן, הדרווישים והמוסלמים הפיצו את השימוש בקפה ברחבי המזרח התיכון, צפון אפריקה והמזרח הקרוב. האדם הראשון שתיאר בכתב את הקפה היה הרופא הפרסי אל ראזי, שחי במאה ה-10. מעריכים כי גידול הקפה החל כמה מאות שנים קודם לכן. בתחילה פולי הקפה שימשו למאכל כפי שהם או בתוספת שומן. כשהפולים תססו הכינו מהם סוג של יין.
  • בתימן של המאה ה-13 החלו לקלות את פולי הקפה וכינו אותו קאווה. המשקה החדש נקלט בעניין רב והחליף את שתיית היין בטקסים דתיים. כנראה שהסיבה נבעה מהרצון להאריך את שעת התפילה - היין הרדים את המתפללים ואילו הקפאין בקפה עורר אותם.
  • אמרה ערבית טוענת שקפה טוב הוא קפה שהינו "שחור כמו הגיהינום ומתוק כמו החטא”.
  • איכות משקה הקפה נמדדת בחומציות (הגוון החומצי שיוצר את הרגשת הרעננות בפה), בארומה (ניחוח), בגוף (עושר הטעמים והסמיכות), בטעם (מתוק, מריר, מזכיר טעם יין או שוקולד) ובמורכבות שארית הטעם (After Taste). 

 

בכתבה הבאה: השוואת מקינטות

 

לשאלות ובקשות בנושא אביזרי מטבח כיתבו למייל

 

צילומים: דלית שחם

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מטחנת קפה ידנית של פעם
צילום: דלית שחם
מומלצים