שתף קטע נבחר

סלאם פיאד: למה נתניהו מתכוון ב"שתי מדינות"?

ראש ממשלת הרשות תקף בראיון משותף עם השר אהוד ברק ל-CNN את נתניהו, לקראת הגישור האמריקני על נושאי הליבה: "יותר מדי זמן דיברנו בהכללה בשנה וחצי האחרונות. הגיע הזמן לשים את הדברים על השולחן". ברק דרש ממנו: די להסתה

החשדנות גדולה מכל: ראש ממשלת הרשות הפלסטינית, סלאם פיאד, אמר הלילה (יום ב') כי עדיין יש להבין "למה נתניהו מתכוון כשהוא מדבר על שתי מדינות". בראיון משותף לרשת CNN עם שר הביטחון, אהוד ברק, אמר פיאד כי הגיע הזמן לבחון למה מתכוון ראש ממשלת ישראל כשהוא מדבר על הפיתרון הזה: "יותר מדי זמן דיברנו בהכללה בשנה וחצי האחרונות. הגיע הזמן לגשת לנושאים בצורה ישירה", אמר, "לשים את הדברים על השולחן ולראות איפה הצדדים עומדים".

 

כשלצדו שר הביטחון הישראלי, שיבח פיאד בראיון לתוכניתו של לארי קינג את הצהרתה של מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, לפיה הממשל מתכוון לבדוק את עמדות הצדדים בנושאי הליבה. "ארה"ב צריכה להיות מעורבת בצורה אינטימית בפרטי המשא ומתן, ולבוא לפי הצורך עם הצעות גישור", אמר בראיון, שנערך בשולי "פורום סבן" שננעל אתמול בוושינגטון.


פיאד עם קלינטון בפגישה השנה (צילום: מתי שטרן, שגרירות ארה"ב)

 

בראיון הזכיר פיאד כי הרשות השיקה את הפרויקט להקמת מדינה פלסטינית תוך שנתיים, שבמסגרתו היא בונה ומחזקת

את מוסדות המדינה העתידית. "הנושאים נדונו בעבר, ואין סיבה לא להגיע להסכם. אנחנו מוכנים להשלים את פרויקט המדינה באוגוסט 2011, השאלה היא אם הכיבוש יסתיים ויהיה הסכם", אמר. פיאד הדגיש כי בעוד שהפלסטינים מימשו את הצד שלהם בשלב הראשון של מפת הדרכים בנושא הביטחון, ישראל אינה מקיימת את חלקה - הקפאת הבנייה בהתנחלויות.

 

השר ברק השיב מצדו כי ישראל אינה בונה התנחלויות חדשות, ואינה מפקיעה שטחים פלסטיניים. על ההתנחלויות אמר כי הן מכסות רק שני אחוזים מהגדה. ראש ממשלת הרשות אמר כי כדי לקדם את התהליך ולהציג לציבור הפלסטיני תזוזה לקראת הקמת מדינה, "ישראל צריכה להפסיק לפעול צבאית בתוך שטחים בשליטה פלסטינית". לדבריו, "זה ייתן אמינות לתהליך ויהיה צעד לסיום הכיבוש הישראלי. זה ייראה כמדינה בדרך".

 

בלייר: הפלסטינים עושים עבודה טובה

שר הביטחון ברק השיב כי הוא מצפה מהפלסטינים להפסיק את ההסתה נגד ישראל ואת הפעילות נגדה בפורומים בינלאומיים. "אנחנו מצפים ממדינה פלסטינית עתידית שתפעל בצורה ידידותית", אמר ברק. לדבריו, ניתן לשרטט את קו הגבול בין ישראל למדינה פלסטינית. "אני רואה קו שיאפשר רוב יהודי בצד שלנו, ומדינה פלסטינית בת-קיימא בצד השני", הדגיש.

 

ברק חזר בהקשר זה על התוכנית שלפיה גושי ההתנחלויות הגדולים יישארו בידי ישראל. לדבריו, "נושא הפליטים הפלסטינים צריך להיפתר על-ידי הפיכתם לחלק מהמדינה הפלסטינית". ארה"ב יכולה לדברי השר ברק לסייע בפתרונות לפלסטינים בתפוצות. הוא הדגיש כי ירושלים צריכה להיות מחולקת, כשהחלק המאוכלס בצפיפות בערבים יהיה חלק מהמדינה הפלסטינית. לפי ברק, הדבר החשוב ביותר בהסכם שלום חייב להיות שהפלסטינים יראו בו את סוף הסכסוך והתביעות.

 

בראיון נפרד לרשת CNN שיבח השליח המיוחד של הקוורטט למזרח התיכון, טוני בלייר, את פעילות הרשות הפלסטינית

תחת פיאד. "הם עושים דברים טובים בגדה המערבית, משקמים את הכלכלה והמוסדות", הסביר. "יש מאמץ אמיתי לבנות מדינה מהבסיס למעלה". בלייר אמר כי הוא סבור ש"יש בסיס למגעים אמינים של ארה"ב עם הצדדים". מבחינתו פחות חשוב אם הדבר נעשה במשא ומתן ישיר, או באמצעות תיווך אמריקני.

 

"מה שחשוב הוא שהאמריקנים מקיימים מגעים רציניים עם הצדדים במקביל לעבודה בשטח", אמר בלייר. "החדשות הטובות הן שמרבית הישראלים והפלסטינים רוצים שלום על בסיס שתי מדינות. אם נבצע התקדמות בשטח, זה אפשרי, אבל אנחנו חייבים לחדש את האמינות של התהליך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אהוד ברק. ארה"ב יכולה לעזור מול הפליטים
צילום: רויטרס
טוני בלייר. "יש בסיס למגעים אמינים של ארה"ב"
צילום: AFP
מומלצים