שתף קטע נבחר

הנדל"ן בטהרן עדיף: יהודי איראן לא עולים ארצה

למרות שהילדים נאלצים לדרוך על דגל ישראל בבית הספר, מרבית יהודי איראן מעדיפים לחיות תחת אחמדינג'אד מאשר למצוא עצמם בדירה קטנה בלי עבודה בישראל. ועדת הקליטה של הכנסת דנה בקשיים להביא יהודים מארצות האיסלאם

ועדת הקליטה של הכנסת דנה היום (ג') במצבם של יהודים החיים במדינות האיסלאם, בהן טורקיה, תימן, עיראק ואיראן. למרות שהאנטישמיות במדינות אלה הולכת וגוברת, מספרם של העולים קטן יחסית ורובם מעדיפים להישאר בארץ מוצאם או להגר לארצות-הברית. נציגי הארגונים דיברו על מגמה כללית לפיה היהודים ממדינות האיסלאם לא מצליחים להשתלב ולמצוא עבודה בישראל.

 

לפי הנתונים שהוצגו בוועדת הקליטה, בכל מדינות האיסלאם חיים כ-47,500 יהודים, ובחמש השנים האחרונות עלו רק 1,656 יהודים מארצות אלה.

 

רפאל סאדי, חבר התאחדות יוצאי טורקיה בישראל, סיפר כי "ההרגשה הכללית של היהודים שם לא נוחה". סאדי הוסיף כי "אחים שלנו בטורקיה הם בני ערובה. המצב בשנתיים האחרונות הלך והתדרדר, למרות שאין פגיעה ישירה של השלטונות".

 

סאדי, שלמד באוניברסיטה יחד עם ראש הממשלה, רג'פ טאיפ ארדואן, אמר כי הוא מסוכן ומייצר אנטישמיות במדינה. "הכוונה שלו להגיע למצב מלחמה עם ישראל", ציין סאדי, שנמצא בישראל כבר 20 שנה.

 

איראן: הילדים קוראים "מוות לישראל"

באיראן חיים כיום כ-20 אלף יהודים, כאשר מצבם של 90 אחוזים מהם מוגדר טוב, לעומת עוני בקרב 90 אחוזים באוכלוסיה הכללית. נראה כי לפי שעה הם מעדיפים לחיות ברווחה תחת משטרו של מחמוד אחמדינג'אד, מאשר להגיע לישראל.

 

יו"ר התאחדות יוצאי איראן, משה פור רוסטמיאן, אמר כי "מי שמצבם הכלכלי לא היה ממש טוב, יצאו משם - או שעלו ארצה או עברו לארצות הברית. מי שנשאר, מרוויחים טוב והם תושבים טובים ושקטים". על אף החיים הנוחים יחסית, הם נאלצים להתאים עצמם לרוח משטר האייתוללות. הוא סיפר כי הילדים היהודים נאלצים לדרוך על דגל ישראל, המצויר על הרצפה בבתי הספר, ולקרוא סיסמאות כמו "מוות לישראל ומוות לאמריקה".

 

לדברי רוסטמיאן, על אף שיהודי איראן מגיעים כתיירים לישראל או לארצות אחרות ומכירים אורח חיים אחר, הם מעדיפים להישאר באיראן. "יש להם בתים גדולים מאוד עם שטחים רבים, לא דירת חמישים מטר שהם יכולים להרשות לעצמם בארץ".

 

חנוך צמיר, סמנכ"ל משרד הקליטה סיפר כי "אנחנו שוקדים על תוכנית מיוחדת ליוצאי איראן ולקדם את הסיוע לעסקים. אני מקווה שהתוכנית תאושר.

מדובר על תוספת תקציבית של 8 מיליון שקל". לדבריו, משרד ראש הממשלה הבטיח השתתפות מיוחדת בתוכנית הזו.

 

יו"ר הוועדה, ח"כ דני דנון (ליכוד) קרא לסוכנות היהודית, למשרד הקליטה ולכל הגופים העוסקים במלאכה לפעול להבאת העולים לישראל. "המציאות במדינות ערב מטרידה אותי מאוד. אם הייתי צריך לבחור אם הילדים שלי ילמדו בבית ספר שבו דורכים על דגל ישראל או בדירה קטנה יותר בארץ, הייתי בוחר בדירה בארץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
מתפללים באיראן. קשה בישראל
צילום: AP
סאדי וארדואן. איש מסוכן
צילום: VIKET SADI
מומלצים