שתף קטע נבחר

ללכוד חשמל באוויר: איך מצלמים ברקים?

החורף שלנו מתחיל מאוחר ונגמר במהירות, אבל מביא איתו כמה הזדמנויות לתפוס דוגמנים חשמליים מדהימים - ברקים. מדריך זה ילמד אתכם איך מצלמים ברק, גם במצלמת פוקט וגם ב-DSLR

החורף בפתח, ואיתו הזדמנויות לצילום תמונות מעניינות - ובראשן צילום ברקים. צילום זה מתבסס על קצת טכניקה והרבה מזל. צפו להרבה "קליקים ריקים", ומקרים בהם תשבו על המרפסת ותמלאו את כרטיס הזיכרון של המצלמה שלכם בתמונות של שמים מעוננים. אבל יש מספר שיטות שישפרו את הסיכויים שלכם לתפוס ברק באוויר, ולהפיק תמונות יפייפיות ומיוחדות.

 

איך תדעו מתי לצלם?

הברק אולי לא פוגע פעמיים באותו המקום, אבל הוא בהחלט יכול להופיע פעמים רבות באותו הפריים. נסו להעריך מהו קצב הופעת הברקים בשמים. המרווחים ביניהם אינם קבועים, אבל כשהסערה מתגברת והברקים מופיעים בתכיפות גבוהה יותר, זה הזמן לשלוף את המצלמה ולנסות לדוג ברקים.

 


 

לבעלי מצלמת DSLR, כדאי להצטייד בעדשת זום עם זווית רחבה. חשוב גם להשתמש בחצובה, כדי להבטיח תמונה חדה. כדי להמנע מנזק למצלמה, דאגו להגן עליה מהגשם.

 

איך מצלמים ברקים במצלמות קומפקטיות?

מצלמות פוקט לא מתהדרות באותן יכולות וכלים מתקדמים של מצלמות DSLR, אבל גם איתן אפשר להוציא תמונות מרשימות. המגבלה הטכנית המרכזית שלהן היא בזמן חשיפה מקסימלי מצומצם.

 

איך מתגברים על כך? אפשר להשתמש בפונקציית ה-Bulb שיש במספר מצלמות סופר זום, או להשתמש במצב הצילום בתאורה נמוכה, שיש לכל מצלמה דיגיטלית. הוא מבוסס על חשיפה ארוכה, ויוכל ללכוד את הברק. תוכלו לתאם את משכי החשיפה למרווחים בין הברקים כדי לשפר את הסיכוי לתפוס ברק.

 


 

 

איך מצלמים ברקים במצלמות DSLR?

מעמידים את המצלמה על גבי חצובה יציבה, מכוונים את המצלמה למצב Bulb ולצמצם של F/5.6. רצוי מאוד לצלם במצב RAW. מבחינת איזון לובן, 3,600 קלווין ו+21 למג'נטה נותנים צבע טוב יותר. במקרה זה, נוח יותר לעבוד עם שלט רחוק.

 


 

עכשיו מחכים ורואים מאיזה ענן יש את הברקים שאנחנו הכי רוצים לצלם. מכוונים את המצלמה לאותו ענן ואת הזום (אורך מוקד) בהתאם לגודל הברקים ומשאירים מספיק מרווח מסביב למקרה שאחד הברקים יברח קצת הצידה. אחרי שאנחנו מוכנים לצילום עצמו, נלחץ על השלט לתחילת החשיפה. לאחר הופעת הברק מסיימים את החשיפה. אם חלפו כמה דקות ולא הופיע ברק, כדאי להתחיל מחדש. מומלץ שלא לעשות חשיפות ארוכות מדי, כדי לצמצם את כמות הרעש בתמונה.

 

אם רוצים מספר ברקים באותה חשיפה, אפשר להשאיר את התריס פתוח עוד קצת אחרי הברק הראשון ולהמתין לברק הבא.

 

 

סיכום

תמונות של ברקים זה משהו מיוחד, אין שום ספק. האנרגיה האדירה הקפואה בתוך תצלום אחד זה משהו שלא רואים הרבה. החורף הישראלי מתחיל מאוחר, נגמר מוקדם ולא מציג יותר מדי הזדמנויות לצילום, אבל שווה לנסות. על אף התסכול והמאמץ, צילום ברקים מוצלח הוא חוויה מספקת מאוד. 

 

המאמר הוא חלק קורס יסודות הצילום באתר גליץ, בית הספר לצילום

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חשמל באוויר: צילום ברקים
צילום: רועי גליץ
צילום: גדי אהד
בשיתוף גליץ, בית הספר לצילום
צילום: גדי אהד
מומלצים