שתף קטע נבחר

היפוך החורף וליקוי ירח

שני אירועים אסטרונומיים חשובים יתרחשו השבוע ביום שלישי ה-21 בדצמבר: הראשון הוא מפנה החורף שמסמל את היום הקצר ביותר בשנה והשני הוא ליקוי ירח

השבוע ב-21 בדצמבר יחול מפנה החורף, שמתרחש כאשר השמש מצויה בעת הצהריים בנקודה הדרומית ביותר מעל האופק המערבי. השמש מתווה במסעה השנתי על פני כיפת השמים מסלול שגובהו מעל האופק הדרומי משתנה – בקיץ השמש תגיע לרום המרבי שלה מעל האופק הדרומי בעת הצהריים ואילו בחורף, לנקודה הנמוכה ביותר.

 

תופעה זו נוצרת כתוצאה מנטיית ציר הסיבוב של כדור הארץ ביחס למישור הסיבוב שלו את השמש ב-23 מעלות בקירוב. בישראל, מגיעה השמש בשיא הקיץ לגובה של 81 מעלות מעל האופק הדרומי (כ-9 מעלות דרומית לזניט) בשעת הצהריים ואילו בחורף לגובה של 35 מעלות בלבד.

 

לגובהה של השמש מעל האופק שתי השלכות: האחת, ככל שהשמש גבוהה יותר היא מחממת ביעילות רבה יותר את הארץ (ולהפך) - זו הסיבה העיקרית לעונות השנה. השלכה שניה היא אורך היום – ככל שהקשת שהשמש מתווה מעל האופק קצרה יותר, כך קטן מספרן של שעות האור מתוך היממה ולכן בחורף הימים קצרים ובקיץ ארוכים.

 

ב-21 בדצמבר יחול היום הקצר ביותר בשנה וזהו תחילתו של החורף האסטרונומי. נקודה זו בזמן המתרחשת בשעה 01:38 שעון ישראל קרויה מפנה החורף כיוון שלאחריה גובהה של השמש מעל האופק יעלה מדי יום והימים יתארכו.

 

עובדה זו היתה אירוע גדול בימים עברו ו"התאוששותה" של השמש היתה סיבה לחגיגות שנחוגו בכל העולם העתיק. השריד הבולט ביותר שלהן הוא חג המולד שנחוג בסמיכות להתאוששותה של השמש מה"משבר". אצלנו חוגגים את חג החנוכה, חג האורים, שמשלב בתוכו שרידים של חגיגות החורף.

 

ליקוי ירח מלא

באופן מקרי, מתלווה השנה ליום הקצר ביותר אירוע אסטרונומי חשוב נוסף שלא ייראה מישראל אבל נוכל לראות את המשכו. זהו ליקוי ירח מלא שייראה בחצי המערבי של כדור הארץ. בעת היום הקצר ביותר הירח יהיה במלואו ואף יותר מכך, כיוון שהשמש מצויה ביום זה בנקודה הדרומית ביותר (הנמוכה ביותר מעל האופק) והירח המלא ימצא בקו אחד מהשמש, הוא יהיה גבוה מאוד בשמים, כ-7 מעלות בלבד מהזניט.

 

בעת ליקוי הירח, הירח מצוי קרוב מאוד למישור שבו כדור הארץ מקיף את השמש. כדור הארץ נמצא בינו לבין השמש, מסתיר את אורה מהירח וגורם לליקוי ירח. מישור מסלול הירח סביב כדור הארץ נטוי בזווית של 5 מעלות ביחס למישור שבו כדור הארץ סובב סביב השמש ולכן לא מתרחשים ליקויי מאורות מדי מולד או ירח מלא.

 

שיא הליקוי יהיה בשעות הבוקר לפי שעון ישראל וכיוון שליקוי ירח מלא נראה רק לעיניהם של אלה שבעת הליקוי שרויים בחשכת הלילה, בישראל לא נראה את הליקוי, לצערנו.

 

ובכל זאת, כאשר מתרחש ליקוי יש סבירות גבוהה שכשבועיים לאחר מכן, הירח עדיין יהיה קרוב למישור הסיבוב של כדור הארץ סביב השמש ויתרחש ליקוי נוסף מהסוג השני. במקרה שלנו, לאחר ליקוי הירח שיחול ב-21 בדצמבר, אנו נראה ליקוי חמה, חלקי אמנם, שייראה גם בישראל בבוקרו של ה-4 בינואר 2011.

 

ליקוי זה שגודלו בישראל יהיה 58%, יהיה הליקוי הגדול ביותר שיראה מישראל בעשור הנוכחי. לאלה שרוצים בכל זאת לצפות בליקוי ירח מובטח ליקוי ירח מלא, אחד הטובים בעשרות השנים האחרונות, שייראה מישראל ב-15 ביוני 2011.

 

מפת כוכבים מסתובבת להורדה ומידע נוסף על התצפית בירח ובכוכבי הלכת ואירועים אסטרונומיים נוספים אפשר למצוא בלוח השנה האסטרונומי .

 

ד"ר יגאל פת-אל, קוסמוס טלסקופים , יו"ר האגודה הישראלית לאסטרונומיה, מנהל מצפה הכוכבים בגבעתיים ומנהל פורום אסטרונומיה ב-ynet .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ארז ארליכמן
יגאל פת-אל - קוסמוס טלסקופים
 האגדוה הישראלית לאסטרונומיה
קוסמוס
מומלצים