שתף קטע נבחר

זירת הקניות

המדינה חויבה להשתתף בניקוי הרי הפסולת בעכו

ביהמ"ש המחוזי בחיפה קבע, שהמפרק של חברת מפעלי פלדה יוביל יחד עם המדינה את את הניקוי של ההרי הפסולת המשתרעים על 23 דונם במתחם קריית הפלדה

המפרק של חברת מפעלי פלדה יוביל וינהל יחד עם המדינה את הניקוי של הקרקע המזוהמת במתחם קריית הפלדה בעכו, הכוללת כ-375 אלף טון פסולת של חומרים מסוכנים, בפיקוח בית המשפט. כך קבעה היום (ג') נשיאת ביהמ"ש המחוזי בחיפה השופטת בלהה גילאור, בהחלטה תקדימית.  

 

מפעלי הייצור של מפעלי פלדה, שנמצאים בשטחו של מפעל חוד מתכות בעכו, איחסנו והטמינו לאורך שנים את תוצרי הלוואי של תהליך הייצור, פסולת וגרוטאות במקרקעי המתחם. במקום משתרעים הררי פסולת על גבי כ-23 דונם, שמהווים מפגע סביבתי ומעוררים חששות להשפעות בריאותיות. 

 

הליכי חדלות הפירעון של החברות החלו בשנת 2000. בשנת 2007 הגישה עמותת אדם טבע ודין עם עם הקואליציה לבריאות הציבור ועמותת אזרחים למען הסביבה בגליל, עתירה נגד המשרד להגנת הסביבה, משרד האוצר ומשרד התמ"ת, במסגרתה נטען שהמדינה אינה פועלת להסרת המפגע.

 

כבר בשנת 2001 החליטה הממשלה להעביר סיוע של 21 מיליון שקלים על מנת לסייע בפינוי הר הפסולת, אך בדיון שהתקיים בעתירה לפני כחצי שנה בבג"ץ נודע, כי הכסף לא הועבר וכי לא נעשתה כל פעולה לפינוי המפגעף מפאת מחלוקת בין המפרק למדינה לגבי האחריות לטיפול במפגע ולמימון.

 

לאור הדברים, דחו שופטי בג"ץ את הערכת המדינה כי פינוי הר הפסולת יימשך כשנתיים לכל הפחות ואמרו כי הם מצפים שעד ליוני 2010 יחלו העבודות בפועל לפינוי המפגע. הדבר טרם קרה.

 

המדינה נושאת באחריות הכוללת

הנשיאה גילאור ציינה כי ההחלטה התקבלה במטרה "לקדם את האינטרס הציבורי החשוב של פינוי הפסולת... במהירות האפשרית על מנת להסיר ולנטרל כל מפגע וגורם סיכון אפשרי". 

 

עוד היא ציינה כי בעודה כותבת את ההחלטה, פרצה השריפה הקטלנית בהר הכרמל, בה קופחו חייהם של 44 אנשים צעירים, נשרפו בתים של מספר תושבי הישובים שהיו בציר האש, וכ-50 אלף דונם של חורש טבעי. "האירוע שהוגדר בתחילה כ"אסון לאומי" העמיד שוב בפני הציבור ומנהיגיו את הצורך למצוא פתרונות למניעת מפגעים סביבתיים, בנוסף כמובן למוכנות העורף וכיוצא בזה, עניינים שאינם משפטיים, בשלב זה", צוין בהחלטה.

 

בהחלטה נקבעה השתתפותם של גורמים נוספים בפיקוח על פרויקט הניקוי: המשרד להגנת הסביבה, כמי שאמון על הגנת הסביבה ומי שבידיו הכלים והמומחיות להתמודד עם השאלות המקצועיות שעלולות להתעורר, משרד התעשייה והמסחר וכן כונס הנכסים הרשמי, שיהיה שותף לכל מהלכי המפרק וייטול חלק פעיל בהחלטות השונות בהן יעסוק המפרק.

 

מנכ"ל 'אדם טבע ודין', עו"ד עמית ברכה, בירך על ההחלטה: "בית המשפט המחוזי קיבל היום החלטה דרמטית לפיה, למרות שהמפרק הוא זה שינהל את פרויקט הניקוי, האחריות הכוללת היא על המדינה".

 

לדברי ברכה, "עצם קיומו של הר הפסולת הוא מחדל של רשויות המדינה, שלא עשו דבר לאורך השנים בהן נערמה הפסולת, חרף הסכנה הבריאותית הנשקפת לתושבים. הטחת האשמות הדדית בין הרשויות השונות לבין המפרק היא שהובילה למצב שבו הר הפסולת מסכן במשך שנים את תושבי האזור.

 

ברכה הוסיף, כי "עד לשלב זה, על המדינה כבר הייתה מוטלת החובה להתארגן ולגבש את תוכנית הפינוי המלאה. כעת נגמרו התירוצים והמדינה מחויבת להתחיל בפינוי ושיקום הקרקע, ולא לחכות לאסון הבא. אין בכוונתנו לאפשר עוד למשרדי הממשלה, להתחמק מאחריותם המיידית לפינוי הר הפסולת המסוכן".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שריפה במפעל חוד מתכות בקריית הפלדה
צילום: שי וקנין
מומלצים