שתף קטע נבחר

אחרי ההפגנה, המסתננים חוששים: 'מסוכן בת"א'

"פעם ראשונה שאני רואה מצבים כאלה", סיפר אוסקר, שהגיע לארץ מקונגו לפני 16 שנה, בעקבות ההפגנה שבה קראו מאות בני אדם לסילוק המסתננים. סיגי מאריתריאה דווקא אופטימית: "הם לא הפגינו נגדנו, אולי עכשיו הממשלה תעשה דברים בשבילנו". בעוד יומיים תתקיים הפגנה נוספת בת"א - הפעם למענם

ההפגנה שבמהלכה קראו מאות בני אדם לסילוקם מהארץ התקבלה ברגשות מעורבים בקרב המסתננים: "כבר לא בטוח להסתובב בתל אביב", אמר ל-ynet אוסקר, אזרח קונגו שחי בארץ כבר 16 שנה. סיגי מאריתריאה חוששת גם היא, אך  לעומתו היא מקווה שההפגנה תוביל לשינוי במדיניות כלפיה וכלפי חבריה: "אולי אחרי ההפגנה הזו הממשלה תעשה משהו בשביל הפליטים".

 

אוסקר, שחי באזור התחנה המרכזית בתל אביב, סיפר כי בגלל ההפגנה, מיהר אתמול לבית הספר שבו לומדתו בתו ולקח אותה הביתה. לדבריו, כך נהגו רוב ההורים המתגוררים באזור. "כל הילדים יצאו אתמול ממועדוניות מוקדם, גם מבית ספר, כי הרגשנו פחד", הסביר.

 

ההפגנה אתמול התקיימה תחת הכותרת "די לפחד בשכונות, להחזיר את המסתננים הביתה". מאות המפגינים, שטענו כי הממשלה הפקירה אותם, צעדו משכונת קריית שלום לאזור השוק בשכונת התקווה וקראו "ביבי הביתה". חלקם התעמתו עם פעילים שהתנגדו להפגנה.

 

המתיחות בין תושבי תל אביב למסתננים הגיעה לשיא בשבועות האחרונים, כאשר בנוסף להפגנה, הותקפו בשכונת התקווה בתל אביב שלוש נערות אפריקניות על-ידי תושבות השכונה וכנסים שערכו תושבים נגד המסתננים הפכו למפגן של הערות גזעניות. באשדוד, הוצתה דירה שבה מתגוררים חמישה סודנים, שנפגעו באורח קל.

 

"הממשלה צריכה לעשות משהו" 

"זה כבר לא הכי בטוח להסתובב בתל אביב", אומר אוסקר, "בטח אחרי מה שקרה באשדוד ומה שקרה כאן לנערות. זה לא היה כזה חכם לעבור שם, אז ישבנו כל המשפחה בית. פעם ראשונה שאני רואה מצבים מהסוג הזה. באזור שאנחנו גרים, רוב האנשים הגיעו מברית המועצות לשעבר והם חושבים שאפריקנים תופסים עבודות וזה לא נכון".

 

"הפחד הוא פחד אמיתי", אמר, "יש לי המון חברים ישראלים, והם מרגישים לא בנוח. הממשלה צריכה לעשות משהו. אם מישהו עושה משהו רע, שישפטו אותו. אפילו המשטרה אומרת שבאזורים של הזרים יש פחות אלימות. ואם מישהו גנב אופניים, אז לא צריך להגיד שכל הפליטים גנבים".


שר הפנים לא לבד. ההפגנה נגד המסתננים (צילום: ירון ברנר)

 

גם סיגי, שהגיעה לפני כמה שנים מאריתריאה ומתגוררת באזור התחנה המרכזית, חוששת - אך שומרת על אופטימיות. "זה נגדנו וזה מפחיד, זה לא טוב לקהילה שלנו. מצד שני, זה גם טוב בשבילנו, כי שמעתי ממישהו שאולי אחרי ההפגנה הזו הממשלה תעשה משהו בשביל הפליטים".

 

"מעדיפים למות מללכת לכלא" 

"הם לא ממש הפגינו נגדנו", היא טוענת, "אלא נגד הממשלה שלא עושה שום דבר. זה בדיוק

מה שאנחנו מבקשים מהממשלה - לעשות דברים בשבילנו, לא רק לשלוח אותנו מכאן או להקים כלא. שמעתי אתמול גם מישהו אומר שאין לו שום בעיה נגד הפליטים, שהוא רוצה שתהיה עבודה בשביל כולם".  

 

לעומת אוסקר וסיגי, אדיסון מסודן בכלל לא שמע על ההפגנה. "עבדתי אתמול עד מאוחר", הסביר, "כולנו סובלים מהמצב שנוצר, אנחנו לא רוצים ללכת לכלא ורובנו מעדיפים למות ובגלל זה גם יצאה הטיסה (שבה הוחזרו 150 סודנים למולדתם - י.ב). אם הממשלה תדאג לנו ויהיה לנו מה לאכול ואיפה לחיות, אנחנו לא נעבוד".

 

אדיסון הזכיר שביום שישי הקרוב תתקיים הפגנה נוספת בתל אביב - הפעם למען הפליטים, במטרה למנוע את הקמת מתקן המעצר עבורם. המארגנים מצפים לאלפי משתתפים. "זה נכון שיש הרבה ישראלים שלא אוהבים אותנו, אבל אני רק יודע שביום שישי תהיה הפגנה גדולה בשבילנו", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
"הרגשנו פחד" (אילוסטרציה)
צילום: דודו אזולאי
ההפגנה נגד המסתננים. "די לפחד בשכונות"
צילום: ירון ברנר
מומלצים