שתף קטע נבחר

גורם מדיני: הכלכלה מסיחה את הדעת מהקיפאון

הקיפאון המדיני המתמשך מתחיל להטריד גורמים בירושלים, שחוששים כי אם הביטחון הכלכלי יתערער, מצבה המדיני הקשה ממילא של ישראל רק יחמיר, הן בתוכה והן בקהילה הבינלאומית: "אנשים התרגלו וסופגים את זה, אבל המצב לא טוב"

גורמים מדיניים הביעו הערב (יום ה') דאגה מהשלכותיו של הקיפאון המדיני על מצבה של ישראל ועל מעמדו הפוליטי של ראש הממשלה, בנימין נתניהו. "כל זמן שהמצב הכלכלי טוב, אנשים מתרגלים לזה שלא מתנהל תהליך מדיני וסופגים את זה. אבל המצב לא טוב ומדאיג מאוד", הם אמרו - והביעו חשש כי "אם משהו ישתבש והמצב הכלכלי לא יהיה כמו שהוא עכשיו, הסיטואציה המדינית תהפוך להיות בעיה גדולה".

 

בשיחות סגורות, אמר נתניהו כי הוא מעריך שהפלסטינים לא מעוניינים להתקדם במגעים המדיניים ואינם מגלים רצון לשוב לשולחן המשא-ומתן. "אני מקווה שזה ישתנה בקרוב, ואולי האמריקנים יצליחו לשכנע את הפלסטינים לחזור לדבר", הדגיש ראש הממשלה. הוא האשים כי הפלסטינים "עושים תרגילים" כדי להתחמק מלנהל שיחות ישירות עם ישראל.

 

המשא-ומתן המדיני שרוי בקיפאון עמוק כבר שבועות רבים. מאז הודעת ארצות-הברית על כך שהניסיונות להביא את ישראל להקפיא את הבנייה בהתנחלויות בשנית נחלו כישלון, לא הצליחו בממשל להביא את שני הצדדים לשולחן המשא-ומתן. בימים אלה עסוקים האמריקנים בעיקר בחגי החורף, וההערכה בישראל היא כי אחריהם תנסה וושינגטון להתניע מחדש את המגעים העקיפים, באמצעות שליחים מטעמה שידלגו בין ירושלים לבין רמאללה.

 

המתח סביב הסוגיה מורגש היטב גם בתוך הקואליציה. במפלגת העבודה ממתינים לראות האם בעתיד הקרוב תחול התפתחות מדינית כלשהי, כשככל שעובר הזמן רק גוברים בה הקולות הקוראים לפרוש מהממשלה. במפגש עם סטודנטים שערך אמש השר אבישי ברוורמן, הצהיר כי יציב לראש הממשלה אולטימטום לחידוש השיחות הישירות, וגם מזכ"ל העבודה, חיליק בר, אמר כי הוא תומך בעזיבת הקוליאציה כבר בעת הזו.

 

במפלגה אומרים כי מוסדות המפלגה יכונסו בשבועות הקרובים לדיונים בעתיד המצב המדיני ובהמשך דרכה של העבודה בממשלתו של נתניהו.

 

בתחילת השבוע, שיגר הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, קריצה לדרג המדיני בישראל. בפגישה שקיים ברמאללה עם כ-100 פעילי שמאל, הוא קרא "לא לפספס את ההזדמנות לשלום", והבטיח לקיים דיאלוג ישיר עם הישראלים "בכל מקום". אלא שבירושלים לא התרגשו מאותה מחווה, והאשימו כי למרות הכנסת האורחים החמה במוקטעה, "ממשיכים הפלסטינים במשחק הכפול שלהם. אנחנו מקבלים כל התבטאות מתונה מצדם בברכה", אמרו גורמים בלשכת ראש הממשלה.

 

הם הדגישו כי "אנחנו מצפים שהם ידברו כך גם בערבית, כי אז הם אומרים דברים אחרים. הפלסטינים צריכים להוכיח את מה שהם אומרים גם במעשים. הם צריכים להפסיק להשתתף בשריפות מוצרים, לשלוח מכתבים נגד ישראל או לקדם את דו"ח גולדסטון. הם עושים הכל כדי להתחמק ממשא-ומתן ישיר, במקום לשוב ולדבר. אי אפשר לומר שאתה רוצה שלום, אבל באותה נשימה שאתה לא מוכן לשבת ולדבר כדי להשיג אותו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנימין נתניהו. הכלכלה כעלה תאנה?
צילום: AP
אבו מאזן. "שידבר ככה גם בערבית"
צילום: AFP
מומלצים