שתף קטע נבחר

ההסתדרות תחזיר מיליונים למאות אלפי עובדים

הסדר פשרה בתביעה הייצוגית נגד ההסתדרות בגין גביית דמי חבר במשך שנים, שלא כדין, ממאות אלפי עובדים. ארגון העובדים יחזיר לכל עובד סכום שנע בין 75 שקל לאלפי שקלים. סך ההחזר עומד על יותר מ-50 מיליון שקל. מי זכאי ולכמה?

סוף לפרשה. בית המשפט המחוזי בפתח תקווה קיבל את הסכם הפשרה בתביעה הייצוגית נגד ההסתדרות על גביית דמי חבר שלא כדין במשך שנים רבות. השופט קבע שההסתדרות תחזיר לעובד בודד בין 75 שקל עד אלפי שקלים, בהתאם לזכאותו. סך הכספים שיושבו לעשרות אלפי עובדים מוערך ביותר מ-50 מיליון שקל. עם זאת, לדברי מגישי התביעה הייצוגית, עורכי הדין עפר פירט ובועז וילנסקי, ההסדר יחול גם על השנה וחצי האחרונות ולפיכך הסכום הסופי מוערך ביותר מ-60 מיליון. 

 

 

השופטת אסתר שטמר כתבה בפסק הדין כי "נקודת המוצא היא שהתובענה הייצוגית היא שהביאה לשינוי בהתנהגות ההסתדרות כלפי העבר ולנכונותה להשיב את הסכומים שנגבו ביתר".

 

הפרשה החלה ביולי 2008, אז הגישו עוה"ד פירט וילנסקי ממשרד פירט, וילנסקי, מזרחי, כנעני בקשה לאישור תביעה ייצוגית כנגד ההסתדרות בהיקף של כ-100 מיליון שקל. זאת, בטענה שההסתדרות גבתה במשך שנים ש"לא כדין, בהיחבא ובשיטתיות" דמי חבר מעשרות אלפי עובדים בהיקף של עשרות מיליוני שקלים.

 

בבקשה לתביעה הייצוגית נטען שההסתדרות גבתה דמי חבר מעובדים אשר אינם חברי הסתדרות אך מועסקים במקומות עבודה מאוגדים. זאת, תוך כדי התעלמות ביודעין ביודעין מכך שישנם עובדים המשלמים דמי חבר כפולים במשך תקופה ארוכה, והכספים מושבים רק אם העובדים גילו את כפל הגבייה וביקשו החזר. כמו כן, נטען שההסתדרות גבתה ממצטרפים חדשים למקום עבודה בו קיימת התארגנות דמי חבר במקום דמי טיפול.

 

לדברי עוה"ד עפר פירט ובועז וילנסקי, "עשרות אלפי אנשים, אשר מרביתם נמנים דווקא על מקבלי המשכורות הנמוכות, שילמו דמי חבר הגבוהים מדמי הטיפול הארגוני, וזאת מבלי שרצו כלל להיות חברי הסתדרות ומבלי שנהנו מההטבות של חברי הסתדרות. כדי לאפשר את המשך הגביה הפסולה, הקימה ההסתדרות מנגנון משומן שמחזיר בשקט ובמהירות את הכסף לכל אדם שמגלה את דבר הגביה. המדובר בהליך מזורז ומתועד במסמכים, דרכו הוחזרו כספים למאות אנשים".

 

בתגובה להגשת התביעה הייצוגית, מינה יו"ר ההסתדרות עופר עיני את שופט ביהמ"ש העליון בדימוס תיאודור אור כדי לבדוק את מנגנון הגבייה של ההסתדרות. אור חשף ליקויים רבים במערך הגבייה ש ההסתדרות, ולפיכך היא שתפעל לתיקון הליקויים והחלה במגעים לפשרה בתביעה אשר קיבלה תוקף בפסק הדין. "הפשרה שאושרה קובעת את התביעה הייצוגית בעניין זה כתביעה הייצוגית המשיבה את סכום הכסף הגדול ביותר לציבור מאז ומעולם", מסרו עורכי הדין עפר פירט ובועז וילנסקי .

 

מי יקבל מה?

קבוצה ראשונה של 43 אלף עובדים עובדים, אשר נגבו מהם דמי חבר כפולים או גבוהים מהקבוע במהלך 7 השנים שקדמו למועד הפשרה, יקבלו צ'ק מההסתדרות שיישלח בדואר - בממוצע יקבלו כל עובד בקבוצה זו כ-160 שקל.

 

רוב הזכאים הם חברי הסתדרות שהצטרפו באופן עצמאי ושילמו דמי חבר ולאחר כך עברו לעבוד במקום עבודה שבו גבו דמי חבר בגבייה מרוכזת, כאשר ההסתדרות המשיכה בגבייה האישית בנוסף לגבייה המרוכזת. בנוסף, מדובר גם בעובדים אשר עבדו ביותר ממקום עבודה אחד ושילמו סכומים שעלו על דמי החבר המקסימאליים המותרים בגבייה.

 

חריגים בקבוצה זו הם עובדים שמועסקים במקומות שאינם מאוגדים ועדיין שילמו דמי חבר. להסתדרות אין רשימה מלאה של העובדים האלה, ולכן מומלץ כי עובדים אלו יגישו עצמאית בקשה לקבלת החזר.

 

דמי החבר נגבו ללא חתימת הצטרפות

הקבוצה השנייה מונה כחצי מיליון עובדים בעשרות רשויות מקומיות, משרדי ממשלה, מפעלים ועסקים פרטיים, אשר נגבו מהם דמי חבר להסתדרות למרות שהם לא חתמו על מסמך הצטרפות. באותם מקומות עבודה קיים הסכם קיבוצי של ההנהלה מול ההסתדרות, ולכן ההסתדרות היתה רשאית לגבות ממשכורות העובדים דמי טיפול, אך בסכום הנמוך יותר מדמי החבר.

 

ההפרש בין דמי החבר להסתדרות לבין דמי הטיפול עומד על 0.2% מהמשכורת. עם זאת, בפסק הדין קובעת השופטת שיוחזרו הכספים רק אם הסכום שנלקח שלא כדין עולה על 75 שקלים - ובכך רוב העובדים הללו אינם זכאים להחזר. עם זאת, עוה"ד פירט וילנסקי טוענים ש"מדובר בטעות סופר", כך שייתכן שהן הסכום הסופי שתשלם ההסתדרות, והן מספר העובדים הזכאים להחזר יגדל.

 


 

 

לפי הסדר הפשרה, ההסתדרות תשיב לכל עובד בקבוצה השנייה 75% מההפרש בין הסכומים שנגבו כדמי חבר לבין הסכומים שהיו אמורים להיגבות כדמי טיפול, לתקופה של 7 שנים לחתימת הסכם הפשרה. ההחזר לעובד יחיד נקבע לפי ההפרש בין דמי החבר לדמי הטיפול כפול מספר החודשים במקומות העבודה המאוגדים בשבע השנים האחרונות.

 

איך מקבלים את הכסף חזרה?

לפי ההסכם, ההסתדרות תפנה במכתב ל-128 אלף עובדים אשר מופיעים במאגריה ועובדים באחד מ-3,000 מקומות עבודה אשר מוערך כי הם היו פחות מסודרים בכל הנוגע לצירוף חברים להסתדרות ושמירת האסמכתאות לכך. העובדים האלו שיקבלו מכתב לביתם יתבקשו לפנות למוקד טלפוני כדי לאשר שהם אכן אינם חברי הסתדרות, ואז ישלח לביתם צ'ק ההחזר.

 

יתר העובדים בקבוצה זו (המוערכים בכ-386 אלף עובדים) שבעבר היו רשומים כחברים בהסתדרות אך כיום אינם חברים, אינם רשומים במאגריה של ההסתדרות או שפרטיהם אינם מעודכנים, אך זכאים להשבת כספים. לכן, במסגרת הסכם הפשרה התחייבה ההסתדרות לפרסם מודעות בתקשורת כדי לעדכן אותם. על העובדים האלה, ששילמו דמי חבר וסוברים כי לא הצטרפו מעולם להסתדרות, לפנות למוקד הטלפוני שיוקם ולהגיש בקשה לקבלת החזר.

 

מה קורה במקרה של מחלוקת ביחס לזכאות עובד?

בהתאם להסכם הפשרה, עוה"ד פירט ווילנסקי, אשר הגישו את התביעה הייצוגית - יחד עם עו"ד גיל אוריון, אורית מלכא ודן זיו ממשרד פישר בכר חן וול אוריון ושות', המייצג את ההסתדרות - יהוו גורם מכריע בסכסוכים בין עובד להסתדרות באשר לזכאותו להחזר תשלום. עורכי הדין יבחנו את טענת ההסתדרות שהעובד הצטרף מיוזמתו להסתדרות ולכן אינו זכאי לתשלום. במידה ועורכי הדין לא יסכימו ביניהם, הם יפנו את ההכרעה בעניין לבית המשפט.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מינה אור לבדוק את מערך הגבייה
צילום: עופר עמרם
מומלצים