שתף קטע נבחר

לומדים בלי מאבטחים: "ליהודים זה לא היה קורה"

כבר שנים שבבתי הספר הערבים מתריעים מהסכנות הנשקפות לתלמידים ולמורים, בהיעדר אבטחה במוסדות החינוך. גם שביתות לא הועילו, וההורים אובדי עצות: "הסבירו לנו שצריך שומרים בבתי הספר של היהודים, כדי שמחבלים לא ייכנסו"

רק לאחרונה הצביע דו"ח ה-OECD על המחסור החמור במחשבים שעמו נאלצת להתמודד מערכת החינוך הערבית, והפערים בינה לבין היהודית ידועים כבר זמן רב. אבל כנראה שגם בכל הקשור לביטחונם האישי, מופלים התלמידים הערבים לרעה.

 

מאות בתי ספר במגזר הערבי פועלים ללא אבטחה, ומותירים את התלמידים ואנשי צוות ההוראה חשופים. כבר שנים ארוכות שבוועדי ההורים מנסים למצוא פתרון לבעיה, אך בגופים האחראיים לא עשו דבר מלבד לגלגל את האחריות האחד לפתחו של השני.

 

500 תלמידים לומדים בבית הספר "אלגזאלי" בבקה אל-גרבייה, אך אבטחה ושמירה על המבנה - אין. בהיעדר פתרון מסודר של הרשויות, החליטו ההורים לדאוג בעצמם לשלום ילדיהם - והם שומרים על המתחם בעצמם, בתקווה שאבטחה מסודרת תוצב במקום בהקדם.

 

"אנחנו מודאגים מאוד. מי שאשם בעינינו למצב היא העירייה, שלא דואגת לאבטח את מוסדות החינוך כאן", אמר ל-ynet זיאד שרפי, חבר ועד ההורים בבית הספר. "אנחנו דורשים מהגורמים הרלוונטיים לשנות את המצב. שלחנו אליהם מכתבים רבים וביקשנו להפעיל סיירת ביטחון שתסתובב בין כל בתי הספר ולהתקין מצלמות אבטחה, אבל אנחנו עדיין מחכים לתשובות".

 

האלימות והפשע המשתוללים בעוד שילדיהם מופקרים ללא כל מאבטח במוסדות הלימוד, הצליחו להדיר שינה מעיני ההורים בבקה אל-גרבייה. "היו מקרים שבהם תלמידי תיכון שנשרו הגיעו על אופנועים וטרקטורונים וניסו לדרוס תלמידים ממש בתוך מתחם בית הספר", סיפר שרפי. "היו גם צעירים שסתם לשם הוונדליזם, השחיתו מכוניות של מורים שחנו בחניון וגנבו מהן את הסמלים".


שרפי בשער בית הספר. מאבטח אין שם (צילום: חסן שעלאן)

 

שרפי טען כי הפתרון שהוא וחבריו לוועד ההורים אימצו לא נבע אלא מחוסר ברירה, אחרי שגם צעדי מחאה לא הצליחו לשים קץ לאטימות בעירייה. "ניסינו להשבית את בתי הספר עד שיציבו שם שמירה מסודרת, אבל לצערי העירייה אטומה לבקשות שלנו. רק חלק ממוסדות החינוך זוכים לשמירה, וברוב הגדול אין. אנחנו נלחם על זכויותינו ונדאג למנוע כל ניסיון לשבש את הפעילות בבית הספר".

 

חבר ועד ההורים האשים כי משרד החינוך נוקט יחס מפלה לטובת בתי הספר היהודיים בנושא האבטחה, ולא מתחשב במיקומה של בקה אל-גרבייה, סמוך מאוד לקו הירוק. "המצב שבו בתי ספר יהודיים מקבלים תקציבים לשמירה ואנחנו לא הוא דוגמה לאפליה ברורה וליחס המזלזל שמקבלים התלמידים הערבים ממערכת החינוך".

 

המאבטח השתחרר משירות הלאומי ועזב

גם המצב בבית הספר "אלרחמה" לחינוך מיוחד בבקה אל-גרבייה אינו שונה בתכלית. אבטחה במקום אין, וכמו במקרה הקודם - כל הבקשות בנושא שהופנו לרשויות נפלו עד כה על אוזניים ערלות.

  

ראש ועד ההורים בבית הספר, נאיף עארדה, סיפר כי "לומדים כאן 100 תלמידים ברמות שונות. כבר שלוש שנים שאנחנו דורשים להציב שומר בשער כדי להשגיח על התלמידים והמבקרים, אבל בעיריית בקה לא מצאנו אוזן קשבת. פעם הציבו בחלק מהזמן שומר שמילא את התפקיד במסגרת שירות לאומי, וכשהוא סיים אותו - הוא עזב. כיום, איש לא מגן על התלמידים".


נאיף עארדה. לא מצא אוזן קשבת (צילום: חסן שעלאן)

 

גם ב"אלרחמה" ניסו ההורים לגרום לרשויות לטפל במצוקתם על-ידי שביתה, שלא הצליחה להרשים את מקבלי ההחלטות. "הטענות שלהם הן שאין תקציבים ותקנים למאבטחים, אבל אותנו זה ממש לא מעניין. צריך למצוא את הפתרון המתאים", קבע עארדה בתקיפות.

 

גם הניסיונות לגרום לרשויות להציב מאבטחים שיגנו על 700 התלמידים בחטיבת הביניים "אבן חלדון" בנצרת העלו חרס. ראש ועד ההורים שם, פאיד פאיד, סיפר כי "במשרד החינוך אומרים שנדרשת שמירה רק לבתי הספר של היהודים, כי הם פוחדים שערבים ייכנסו פנימה. אצלנו, לפני שנתיים, נכנסו למתחם בית הספר אנשים שתקפו את המנהל ודקרו אותו בגב. אנחנו חושבים להשבית את הלימודים עד שיימצא פתרון".

 

פאיד סבור כי מדובר בביטוי ליחס המפלה של רשויות המדינה כלפי המגזר הערבי כולו. "המורים שלחו מכתב לעירייה בדרישה למנות שומר, אבל עד עכשיו הם לא קיבלו תשובה. אני בטוח שאם זה היה במגזר היהודי, היחס לתלמידים ולמורים היה שונה לגמרי. בסופו של דבר, מי שאוכל אותה הם בתי הספר במגזר הערבי".


הלימודים הושבתו, הרשויות לא התרשמו (ארכיון: הרצל יוסף)

 

מזכיר ועד ההורים הארצי במגזר הערבי, עסאם עומר, האשים גם הוא כי המדינה נוקטת איפה ואיפה בנושא האבטחה בין יהודים לבין ערבים. "ברוב בתי הספר במגזר הערבי אין אבטחה, ובמשרד החינוך אומרים שהם לא אחראים על הנושא הזה, אלא המשרד לביטחון הפנים. שם הסבירו שצריך להציב שומרים בבתי הספר של היהודים כדי שמחבלים לא ייכנסו".

 

עומר ציין כי "יצא הרי חוק שחייב להציב שומרים במסעדות, אז איך ייתכן שיהיו בתי ספר בלי שמירה? רק לאחרונה משרד החינוך קיבל תקציב נוסף של שני מיליארד שקלים, אז לא ברור לא איך ייתכן שאנחנו 20 אחוזים מאוכלוסיית המדינה, אבל מקבלים רק גרושים מתקציב החינוך". הוא איים כי אם לא יימצא פתרון מהיר לבעיה, יפתח ועד ההורים במגזר הערבי בשביתה עד שכל תלמידיו יזכו להגנה במוסדות החינוך.

 

"האבטחה נועדה למנוע טרור, לכן אין תקציבים במגזר"

ראש אגף החינוך בעיריית נצרת, סאמיה בסול, מסרה בתגובה כי "האבטחה בבתי הספר של המגזר הערבי אינה מסובסדת מכל מיני סיבות, אך הגופים האחראים נוקטים צעדים כדי להביא לפתרון הסוגייה. במקביל, מנסה עיריית נצרת למלא את החסר באמצעות הקצאת תקציבים שונים. בחלק מבתי הספר המצב הסתדר, ובאחרים עדיין אין שמירה".

 

ראש הוועדה הקרואה בעיריית בקה אל-גרבייה, יצחק ולד, מסר בתגובה לטענות כי "משרד החינוך לא מאשר תקציב לבתי הספר כאן, ולמרות זאת יש בחלק מהמוסדות מאבטחים שפעילותם ממומנת על-ידי העירייה. יש לציין כי האבטחה בבתי הספר הוצבה מחשש לפעולות איבה, ואני חושב שזו הסיבה שלא מאשרים תקציבים נוספים בנושא במגזר".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה כי "בהתאם להחלטת ממשלה, האחריות המבצעית הכוללת לאבטחת מוסדות החינוך מוטלת על משטרת ישראל. בחודשים האחרונים מתקיימים דיונים במטרה לקדם שינוי בנושא, הן כדי למנוע פעילות חבלנית והן כדי לתת מענה לתופעות האלימות".

 

עוד מסרו במשרד, כי "בימים אלה מוקם צוות בדיקה בין-משרדי, כדי לגבש הצעה מסודרת לשינוי החלטת הממשלה, שתכלול גם מענה למגזר הלא-יהודי ומתן סמכויות למאבטחים לסייע במיגור אירועי אלימות בבתי הספר. יודגש כי משרד החינוך פועל באופן נחרץ למיגור האלימות במוסדות החינוך, ובכלל זה לשינוי החקיקה והפעלת תוכניות חינוכיות ליצירת אקלים בית ספרי בטוח".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מצרך נדיר בחינוך הערבי. מאבטח (ארכיון)
צילום: הרצל יוסף
זיאד שרפי. "מחכים לתשובות"
מומלצים