שתף קטע נבחר

קדימה מזכירה לנתניהו: הכרת בפולארד בגלל בג"ץ

בקריאתו לאובמה לחון את המרגל הישראלי ציין נתניהו שממשלתו הראשונה היא שהכירה באחריות כלפיו. בקדימה שלפו מסמכים שלפיהם בשעתו נעשה הדבר רק כי בג"ץ דחק בו: "מתאים לנתניהו לתאר מעשה שהושג בלחץ בג"ץ כהישג אישי שלו"

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, זקף אתמול לזכות ממשלתו הקודמת - בסוף שנות ה-90' - את הפסקת ההתנערות מג'ונתן פולארד ואת ההכרה בהיותו מרגל ישראלי. אלא שזמן קצר אחרי העימות מעל במת הכנסת בינו לבין יו"ר האופוזיציה, ציפי לבני, מיהרו בקדימה לנבור בניירות, והיום (ד') שלפו מסמך המעיד כי בג"ץ הוא שאילץ אז את נתניהו וממשלתו לקבל אחריות למרגל הישראלי.

 

 

פולארד נעצר ב-1985 בארצות הברית, בחשד שריגל למען ישראל והעביר לידיה מאות אלפי מסמכים אמריקניים סודיים. בית משפט בארה"ב הרשיע אותו ודן אותו למאסר עולם. בשנים הראשונות למאסרו של פולארד סירבה ממשלת ישראל לפעול באופן רשמי לשחרורו, אך ב-1998 שונתה המדיניות וממשלת נתניהו הצהירה לראשונה בגלוי שפולארד פעל בשליחותה ובסמכותה של ישראל.

 

לעיון במסמך שפרסמה קדימה - לחצו כאן

 

בנאומו בכנסת אתמול הקריא נתניהו מכתב ששלח לנשיא ארה"ב, ברק אובמה, ובו בקשה לחון את פולארד ולשלחו לחופשי. הוא מנה את הפעולות שביצעה ישראל בעבר כדי להביא לשחרורו, כולל אלה של ממשלתו שלו שהכירה באחריות כלפי פולארד. אלא שלפי קדימה, ההכרה במרגל הישראלי באותה העת נבעה מלחץ של בג"ץ ולא ממדיניות הממשלה. "מתאים לנתניהו לתאר מעשה שהושג בלחץ בג"ץ, כהישג אישי שלו", אמרו במפלגתה של לבני.


נתניהו אתמול בכנסת. "מתאים לו לתאר זאת כמעשה שלו" (צילום: AFP)

 

בקדימה הציגו מסמך שהכינה מחלקת המחקר של הכנסת בשנת 2003, ושבו נכתב כיצד החליטה ישראל להכיר בפולארד כמרגל ישראל: "ב-1 במאי 1997 עתר פולארד פעם נוספת לבג"ץ, בדרישה לחייב את ממשלת ישראל ואת העומד בראשה להודיע שהיה סוכן של ישראל ושפעל למענה. בתחילת מרס 1998 הקציב בית המשפט העליון לנתניהו 60 יום להסביר מדוע אין ישראל מכירה בפולארד כסוכן רשמי שלה". על פי המסמך, בעקבות זאת הכירה ממשלת ישראל במחויבותה כלפי פולארד.

 

בקדימה אף הציגו מסמך ששלח היועץ המשפטי דאז של לשכת ראש הממשלה, שמעון שטיין, לבא כוחו של פולארד, עו"ד

לארי לאב, ושבו כתב - לכאורה בעקבות הלחץ של בג"ץ: "ג’ונתן פולארד היה סוכן ישראלי, שטופל על-ידי מי ששימשו בעלי תפקידים בכירים ברשות ישראלית מוסמכת - הלשכה לקשרי מדע. לאור עובדה זו, מכירה ממשלת ישראל במחויבותה כלפיו ומוכנה לשאת באחריות מלאה הנובעת מכך".

 

שטיין ציין במכתבו לעורך הדין לאב: "הודעת לי כי נוכח האמור לעיל, תוגש בקשה לדחיית העתירה (לבג"ץ - ר.ס) שבנדון לאלתר". עותקים של המכתבם הוא שיגר גם למזכיר הממשלה דאז, דני נווה, ולמנהל מחלקת הבג"צים בפרקליטות עוזי פוגלמן.

 

מלשכת ראש הממשלה נמסר, כי "הטענה אינה נכונה. בג"ץ לא חייב את ראש הממשלה להכיר בפולארד כסוכן ישראלי, אלא דרש מהממשלה להשיב תוך 60 יום לנושא. אין ראש ממשלה שהפעל כה הרבה בפומבי למען פולארד. כבר מתחילת הקדנציה הראשונה שלו פעל נתניהו למען שחרורו של פולארד מתוך מחויבות עמוקה, והפך את הדיון בעניינו לפומבי, למרות התנגדויות במערכת הביטחון ובמערכת הפוליטית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
פולארד. כבר 25 שנה בכלא
צילום: איי פי
האיש שצריך להכריע, אובמה. בארה"ב הבטיחו לבחון המכתב
צילום: רויטרס
מומלצים