שתף קטע נבחר

לשכת רה"מ סוערת אחרי החקירה: "רצף הדלפות"

נתניהו ביקש לחקור "הדלפת מידע רגיש", השב"כ בדק בפוליגרף את בכירי הלשכה, וכנראה גם בכירים במשרד הביטחון ובמשרד החוץ. אחרי הדובר חפץ, גם מזכיר הממשלה האוזר צפוי לעזוב: "יחסיו עם ארד קשים, הורחק מהשפעה פוליטית"

חקירת השב"כ בלשכת ראש הממשלה אמנם גילתה כי אף אחד מהקרובים לבנימין נתניהו לא הדליף מידע רגיש לתקשורת, אבל היא חשפה שוב את המתיחות הרבה בלשכה החשובה במדינה. יועציו של ראש הממשלה סירבו אמש (ד') להתייחס לחקירה, שהחלה ביוזמת נתניהו, אבל במערכת הפוליטית העריכו כי בין הסיבות לפתיחתה אפשר למנות את המאבק בין ראש המועצה לביטחון לאומי, עוזי ארד, לבכירים אחרים בלשכה, ובראשם ניר חפץ וצבי האוזר.

 

 

היחסים בין השלושה היו קשים כבר מתחילת הקדנציה, והניסיונות להביא לרגיעה לא צלחו. גורמים פוליטיים העריכו הלילה כי אחרי התפטרותו של הדובר חפץ מן הלשכה, גם מזכיר הממשלה האוזר לא יישאר זמן רב בתפקידו.

 

כפי שפורסם לפני שבועות אחדים ב-ynet, גם האוזר מחכה להזדמנות עסקית ראויה על מנת לעזוב את תפקידו. בכיר בליכוד סיפר כי "נתניהו ונתן אשל הרחיקו את האוזר מכל השפעה פוליטית בחודשים האחרונים. הוא אומנם מטפל בנושאים הקשורים לממשלה, אולם אין לו נגיעה למהלכים הפוליטיים. אשל השתלט על הנושא כולו, והאוזר, כמו חפץ, מרגיש מחוץ למשחק".

 

עדיין לא ברור על איזה פרסום מדיני-בטחוני זעם נתניהו, שגרם לו לדרוש מהשב"כ פתיחת חקירה בסביבות אוקטובר. גורמים המעורים בנושא סיפרו כי "ככל הנראה לא מדובר במקרה אחד, אלא ברצף של הדלפות רגישות". אחרים ניסו לשייך את חקירת השב"כ להדלפות אודות פגישה בין נתניהו למדבדב בנוגע למכירת טילים רוסיים, או בנוגע לפגישה רגישה אחרת, שפרטים מתוכה דלפו.

.

פוליגרף - רק במקרים מיוחדים

השב"כ אמנם לא האזין לשיחות ששותפי הסוד הבכירים ניהלו, אבל אתמול הועלתה האפשרות כי הוא בדק את פלטי שיחות הטלפון שלהם. להערכה זו אין אישור רשמי. מוקדם יותר הודיע היועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, כי לא בוצעו האזנות סתר במהלך החקירה. כמו-כן, נמסר גם שעיתונאים ופוליטיקאים לא נחקרו.

 

פרט לעובדי הלשכה, גם עובדים בכירים אחרים - ככל הנראה במערכת הביטחון ובמשרד החוץ - נחקרו בפוליגרף על ידי השב"כ. על פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה בנושא שימוש בבדיקות פוליגרף על ידי רשויות המדינה, שימוש כזה שלא במסגרת הליך חקירה מותר רק במקרים מיוחדים, כאשר "אינטרס ציבורי חיוני מצדיק זאת", ובאישור מראש של היועץ המשפטי לממשלה.

 

בסעיף נוסף בהנחיות נכתב כי "ככלל, בדיקה של הדלפה מגוף ציבורי לאיתור המדליף אינה כשלעצמה בגדר המקרים המיוחדים. רק מקום שמטרת החקירה/בדיקה כרוכה בהגנה על אינטרס חיוני אחר או במניעת פגיעה באינטרס כזה, עשוי המקרה להצדיק שימוש בבדיקת פוליגרף".  היועץ המשפטי הקודם, מני מזוז, לא התיר מעולם שימוש פוליגרף לחקירת זהות מדליפים והתנגד לדרישות אלו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
האוזר עם נתניהו. בדרך החוצה
צילום: אלכס קולומויסקי
מדבדב לוחץ יד. ההדלפה קשורה לפגישה?
צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ
מומלצים