שתף קטע נבחר

האם מוזיאון א"י מארח כנסים פוליטיים בניגוד לחוק?

במוזיאון בתל-אביב נערך לאחרונה כינוס של מפלגת העבודה, בניגוד להחלטה שלא לקיים כנסים פוליטיים במבנים עירוניים. תנועת חד"ש, שביקשה לערוך אירוע במקום, נתקלה בסירוב. עיריית תל-אביב: היועץ המשפטי בעירייה בודק

האם מוזיאון ארץ-ישראל בתל-אביב השכיר אולם לפעילות פוליטית, בניגוד לחוק? היועץ המשפטי של עיריית תל-אביב, עוזי סלמן, בודק האם הנהלת המוזיאון עברה על הוראות היועץ המשפטי לממשלה, כשהשכירה למפלגת העבודה אולם בו נערך כנס פוליטי. דירקטור בהנהלת המוזיאון אמר כי "לא ראוי להפוך מוסד תרבותי למועדון מפלגתי"

 

לפני כמה שבועות נערך באחד מהאולמות במוזיאון, שהינו בבעלות מלאה של העירייה, כנס פוליטי של מפלגת העבודה, בו השתתפו כ-100 פעילים. בין היתר השתתפו בכנס מזכירי סניפים וראשי מחוזות מרחבי הארץ. באירוע נאם יו"ר המפלגה, שר הביטחון אהוד ברק.

 

המארגנים שכרו את אולם נופים, בו כ-150 מקומות ישיבה סביב שולחות עגולים. עלות השכרת המקום היא 3,500 שקלים. בנוסף פועל במוזיאון אולם יותר גדול ובו 340 מקומות ישיבה. עלות השכרת האולם הגדול מסתכמת ב-8,000 שקלים.

 

פעיל במפלגת העבודה אמר, כי למיטב זכרונו אין זו הפעם הראשונה בה נערך אירוע של המפלגה במקום. על הכנס האחרון, סיפר אותו פעיל, כי ראש המפלגה נשא דברים ומי שארגן את האירוע היתה מזכירות המפלגה. "דנו שם בעיקר בנשאים טכניים כמו תקנונים ותכניות עבודה", הוא סיפר.

 

"אין בעיה להשכיר למפלגה לגיטימית"

במוזיאון הסבירו ל-ynet כי האולמות לא ניתנים להשכרה לכל גורם: "אם זו מפלגה לגיטימית, שנמצאת בכנסת, אז אין לנו בעיה להשכיר", אמר גורם במוזיאון המטפל בין היתר באירועים הנערכים בו, "אם מבקשים לערוך כאן אירוע של החזרה בתשובה - אז אנחנו לא רוצים את האירועים האלה, כי יש בעיה עם זה. כל עוד האירוע מכובד ובלי מכות ובלי אלימות - אין שום בעיה".

 

עם זאת, מבדיקת ynet עולה כי הנהלת המוזיאון סירבה לאחרונה להשכיר אולם לתנועת חד"ש - המיוצגת גם היא בכנסת. פעיל מפלגת חד"ש, רסול סעאדה, שביקש לשכור במקום אולם קיבל תשובה: "אנו לא עורכים פה כנסים פוליטיים".

 

כשרסול התעקש והזכיר לנציגת המוזיאון שרק לפני כמה שבועות ערכה מפלגת העבודה במקום כנס זהה, השיבה: "בכנות, אני חייבת לבדוק עם ההנהלה כי יש עם זה בעייה. זה לא משנה באיזו מפלגה מדובר". כעבור מספר שעות היא אכן חזרה אליו, והותירה אותו בידיים ריקות: "בדקתי עם לשכת המנכ"ל, ובעקבות האירוע של מפלגת העבודה, היועץ המשפטי של העירייה בודק זאת, כי אנו לא בטוחים שמותר לנו. אנו מחכים לחוות הדעת שלו, ורק אחר כך נוכל לדעת אם אנחנו יכולים לעבוד מול גופים פוליטיים".

 

אותה תשובה ניתנה גם לפני כשנתיים לפעילי "עיר לכולנו", שביקשו לערוך אירוע במרכז העירוני לקהילה הגאה. "על-פי הנחיית היועץ המשפטי לממשלה, פעילות פוליטית במוסדות עירוניים אסורה בהחלט", נכתב אז בפרסום של העירייה. בנוסף תנועת מרצ לא קיבלה אישור לקיים אירוע פוליטי במתנ"ס בית דני.

 

חבר מועצת העיר, עו"ד ראובן לדיאנסקי (לתת לחיות), המכהן כחבר הנהלה במוזיאון, פנה בנושא לראש העיר, ודרש לחדול מהשכרת אולמות עירוניים לטובת אירועים פוליטיים: "על אף הרצון ליצור הכנסות למוזיאון גם מהשכרת אולמות, חובה לזכור שמדובר במוסד חינוכי-תרבותי, שיש להשאירו מחוץ לקלחת הפוליטית

 ולא לאפשר פעילויות מפלגתיות-פוליטיות, מכל סוג, בין כתליו. בוודאי ידועות לך הנחיות היועץ המשפטי לממשלה בעניין ושאין בכוונתך לשבת מן הצד בשעה שהן לכאורה מופרות".

 

לדיאנסקי הוסיף: "אם קיימת החרגה כלשהי לגבי האולם הזה אזי מדובר בהחלטה שגויה, ואפעל שבמוסדות החינוך, התרבות והאמנות העירוניים לא יהפכו למועדונים מפלגתיים".

 

מעיריית תל-אביב נמסר: "האירוע נעשה בתיאום הנהלת מוזיאון ארץ ישראל, שמנוהל כתאגיד נפרד. הנושא נבדק על ידי היועץ המשפטי של עיריית תל אביב יפו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה טישלר
מוזיאון ארץ ישראל. מותר או אסור?
צילום: צביקה טישלר
צילום: רונן מחלב
לדיאנסקי. מכתב לחולדאי
צילום: רונן מחלב
מומלצים