שתף קטע נבחר

זירת הקניות

רוצים גינה ירוקה? התפללו לחורף גשום

רשות המים הודיעה שתשקול צעדים של ייבוש דשאים במידה שכמות המשקעים תרד מ-70% מהממוצע בחורף הנוכחי - כפי שצופות התחזיות. במקביל נערכים למצב בו כמות המשקעים תהיה נמוכה אף יותר

רשות המים שופכת מעט מים על הבהלה שהתעוררה בעקבות הצעדים אותם היא מתכננת להתמודדות עם החורף השחון: ברשות מבהירים היום (ד'), שרק אם כמות המשקעים בחורף הנוכחי תרד מ-70% מהממוצע הארצי הרב שנתי - יתבצעו צעדים כמו ייבוש דשאים.

 

 

עם זאת, ברשות צופים שכמות המשקעים אכן צפויה להיות נמוכה: כמות המשקעים שהצטברה עד כה בשקלול ארצי עומדת על פחות משליש מהכמות השנתית הממוצעת. על פי התחזיות, בסופו של החורף נגיע לטווח של 60%-70% מהכמות השנתית בממוצע ארצי, וברשות נערכים גם למצב בו כמות המשקעים תהיה נמוכה אף יותר.

 

אתמול (ג') התברר שרשות המים מתכננת העלאה משמעותית נוספת בתעריפי המים: הרשות מתכננת תעריף שלישי, שיהיה יקר באופן משמעותי משני התעריפים הקיימים. תעריפי המים והביוב מחולקים כיום לשני תעריפים, כך שמי שצורך למעלה מ-2.5 קוב מים, משלם לפי התעריף הגבוה יותר.

 

במקביל ליצירת תעריף שלישי, מכסת המים של התעריף הנמוך ביותר (שהיא כאמור 2.5 קוב כיום) תגדל, ככל הנראה ל-3 קוב, כך שלפי רשות המים "מי שצורך מים ביעילות, ולא יבזבז - ישלם פחות. מי שיבזבז - ישלם הרבה יותר". מרשות המים נמסר כי לא נקבע עדיין מה יהיה גובה התעריף החדש, ועבור איזו מכסת צריכה ייגבה.

 

זוהי למעשה חזרה למבנה של שלושה תעריפים, שהיה נהוג טרם השינויים במשק המים בישראל, אולם במכסות שונות ובתעריפים שונים ויקרים יותר.

 

פגיעה בצרכנים

מסכת השינויים בתעריפי המים החלה ב-1 בינואר 2010, אז אושרו תעריפי מים חדשים ויקרים מאוד, על-ידי מועצת רשות המים והביוב. ההתייקרות היא תוצאה ישירה של ביטול הסבסוד הממשלתי על משק המים ומעבר ניהול משק המים ממועצות מקומיות ועיריות לידי תאגידי מים. כיוון שהצרכן רוכש כעת מים מתאגיד, עליו לשלם מע"מ, מה שתרם, ועוד יתרום להתייקרות.  

 

במהלך 2010 התעריפים חולקו לתעריף גבוה ונמוך, והתייקרו בשתי פעימות (הפעימה השלישית שהייתה מתוכננת, בוטלה לצרכנים הביתיים) בכ-80%-40%, תלוי במספר הנפשות בבית. כל תאגיד מים גובה תעריפים משלו עבור הצריכה הביתית. גם מחירי המים לחקלאות, לצריכה ציבורית ולגינון התייקרו מאוד.

 

מאז השינויים, הצרכנים חסכו כ-20% בצריכת המים שלהם לעומת 2009, וגם חסכמים הותקנו בבתים רבים. הצעד החדש, שייעשה בשם "העלות האמיתית של המים", יפגע בעיקר בהם.

 

הצרכנים ספגו את השינויים בחשבונות שהלכו ותפחו, בשקט יחסי, אם כי היו כמה יוצאי דופן. בערים כמו דימונה החל מאבק פעיל נגד התאגיד המקומי, שכלל הפגנות ובא לידי ביטוי גם במרד תשלומים: תושבים הפסיקו לשלם את חשבון המים שלהם.

 

ראשי ערים ורשויות יצאו למאבק משלהם נגד תאגידי המים ורשות המים, אחרי שהשליטה במים נלקחה מידיהם. ראשי הרשויות אף פנו למבקר המדינה, בדרישה לחקור את חשבונות המים העצומים שקיבלו אזרחים, בטענה שתאגידי המים העלו יתר על המידה את המחירים.

 

ראשי הרשויות אף איימו בשביתה כללית ברשויות ללא הגבלת זמן, אך נסוגו מאיומם זה אחרי שבין היתר, הוחלט על הקמת ועדה משותפת לבדיקת מחירי המים. נראה כי בעקבות השביתה, רשויות שלא הקימו תאגיד מים, יוכלו שלא להקים אחד כזה, בלי שיוטלו עליהן סנקציות.

 

לבדיקת תעריפי המים הנוכחיים לחקלאות, לגופים ציבוריים ובתאגידים השונים של הערים והיישובים, לחצו כאן

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מים השקייה ממטרות דשא
צילום: gettyimages imagebank
מומלצים