שתף קטע נבחר

החברה לישראל לתמר: חיתמו חוזה עד פברואר

מי תזכה בחוזה החברה לישראל לרכישת גז טבעי בכ-4 מיליארד דולר, EMG המצרית או תמר הישראלית? אף שלחברה של סמי ועידן עופר יש חודשיים וחצי להחליט, היא דורשת מתמר לקבל בתוך שבועיים התחייבות לאספקה

האם שותפות תמר עומדת לאבד שוב חוזה לאספקת גז טבעי בהיקף של כ־4 מיליארד דולר עם החברה לישראל? אחרי שבחודש שעבר חתמה החברה לישראל על הסכם לרכישת מחצית מכמות הגז הטבעי הדרוש לה ל־20 השנים הקרובות מ־EMG המצרית, נראה שגם המחצית השנייה של הגז תסופק בידי EMG. ל"כלכליסט" נודע כי החברה לישראל שיגרה אתמול לשותפות תמר מכתב ובו קבעה כי עליה להתחייב עד 1 בפברואר כי תוכל לעמוד בלוחות הזמנים של אספקת הגז לחברה.

 

 

במכתב נרשם כי אם תמר לא תעמוד בדד־ליין או לא תוכל להתחייב לתנאי האספקה, החברה לישראל תראה את עצמה חופשית לחתום על הסכם מול ספקים אחרים. התחרות בין השותפות המצרית והשותפות הישראלית על מכירת הגז הטבעי לחברה לישראל מתנהלת כמה חודשים. מדובר באספקה של כ־2.9 BCM ששוויים 7–9 מיליארד דולר.

 

החברה לישראל זקוקה לגז עבור החברות־הבנות שלה - או.פי.סי רותם, כיל, ובזן - לתקופה של 20 שנה. הגז ישמש את החברות הן לתפעול תחנות כוח והן לשימושים תעשייתיים.

  

החברה לישראל, שבשליטת סמי ועידן עופר, סיכמה בעבר על רכישת הגז כולו משותפות תמר. אולם לפני כחודש, ב־13 בדצמבר, היא הודיעה כי חתמה על הסכם לרכישת מחצית מהגז הנדרש, 1.4 BCM, מספקית הגז המצרית תמורת 3.2–4.3 מיליארד דולר. את אספקת 1.5 ה־BCM הנותרים החליטה החברה שלא לסגור עם EMG, אלא להשאיר את האופציה פתוחה למימוש מול שותפות תמר.

 

בדיווח לבורסה שמסרה באותו יום, ציינה החברה לישראל כי בידיה אופציה לרכישת יתרת הגז מהספק המצרי, עד ל־31 במרץ. מהדיווח השתמע כי מדובר בתאריך האחרון עבור שותפות תמר להשיב אם היא יכולה להתחייב על לוחות זמנים לאספקת המחצית השנייה. עתה מתברר כי הדד־ליין הוקדם וכי עליה לספק תשובות בתוך שבועיים ולא בתוך חודשיים וחצי.

 

"רוצים לקנות כחול־לבן" 

נראה שהחברה לישראל לא מוכנה להמתין לרגע האחרון של האופציה, ומעוניינת לדעת היכן היא עומדת מבחינת האפשרויות שלה מול תמר. זאת, אף שהצהירה על נטייתה לטובת תמר בהזמנת הגז. לפני כחודש, עם פרסום ההודעה על רכישת הגז מ־EMG, הצהירו יו"ר החברה לישראל אמיר אלשטיין ומנכ"ל החברה ניר גלעד: "אנו רוצים לקנות מוצר כחול־לבן. השאלה היא האם יש בצד השני מוצר עם מחיר ולו"ז ברורים. עשינו מאמץ שפוגע בנו כלכלית כדי לשמר את הגז הישראלי".

 

שותפות תמר אמורה להתחיל להיהפך לספקית גז פעילה ב־2014. השותפות טרם השלימה את גיוס המימון לקידוח באתר,הנמצא מול חופי חיפה. אחרי שפורסמו המלצות ועדת ששינסקי, ולפיהן יעלה חלקה של המדינה בהכנסות העתידיות מתגליות הגז, טענו נציגי תמר כי אלה יקשו על השותפות בקבלת מימון בנקאי לפרויקט. בשותפות לא היו מוכנים להתחייב על לוחות הזמנים לאספקת הגז בטרם תתקבל החלטה סופית לגבי המלצות ששינסקי.

 

בשותפות תמר מחזיקות נובל אנרג'י האמריקנית (36%), ישראמקו (28.75%), קבוצת דלק שבשליטת יצחק תשובה (31.25% בחלוקה שווה בין דלק קידוחים ואבנר) ודור (4%). EMG המצרית מוחזקת בידי איש העסקים חוסיין סאלם (28%), PTT התאילנדית (25%), קבוצות מרחב ואמפל של איש העסקים הישראלי יוסי מימן (20.6%), סם זל ודיוויד פישר (12%), חברת הגז המצרית (10%) וגופים מוסדיים ישראלים (4.4%).

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים