שתף קטע נבחר

הפקיעו לכם נכס? כך תקבלו פיצוי

המדינה והרשויות מטעמה יכולות בכל יום להפקיע מכם קרקע, מבנים ואפילו את דירת המגורים שלכם. איך להתגונן, מתי לתבוע ובתוך כמה שנים תראו את הכסף

כבר 15 שנה שמאות בעלי קרקע מוצאים עצמם במלחמה בלתי פוסקת, מאז שמגרשים בבעלותם הופקעו לטובת סלילת כביש נתיבי איילון. מאז שנת 1996 הם עוסקים בהתנגדויות לתוואי הכביש, בהליכים בנוגע לפיצויים המגיעים להם, והפרשה לא הגיעה לסיומה עד עצם היום הזה.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

"מדובר באינסוף הליכים הפוגעים באזרח", אומר מי שמייצגם, עו"ד עודד ישראלי, "לאחר שלב ההתנגדויות התכנוניות, עברנו לתביעות שונות לתשלום פיצויים, מונה שמאי מכריע, התנהלו הליכים בפניו במשך מספר שנים, אחר כך ערעור על פסיקתו ורק בשנת ,2008 כלומר 12 שנים לאחר תחילת ההליכים ו-10 שנים לאחר אישור התוכנית, נתיבי איילון שילמה לבעלים את הפיצוי".

 

נגמר? איפה. עדיין תלויה ועומדת בבית המשפט המחוזי תביעה על ספיחי הפרשה, לרבות דרישת הבעלים לפיצוי מנתיבי איילון, בגלל הימשכות ההליך ואי תשלום הפיצויים במשך תקופה כה ארוכה.

 

פתרון? רק בעוד שנים

אם לשפוט על פי התנהלות הצדדים בתיק זה, לאחר הכרעת בית המשפט המחוזי, יבוא ערעור לבית המשפט העליון, וההליך יבוא לסיומו הסופי רק בעוד שנים ארוכות.

 

"המדינה ורשויות שונות מטעמה יכולות להפקיע מקרקעין השייכים לאדם, גם אם הקרקע בבעלותו עשרות שנים, רשומה על שמו בטאבו, ובעל הקרקע מילא את כל חובותיו בנוגע לקרקע במשך כל השנים," אומר עו"ד ישראלי.

 

אז מי מוסמך להפקיע?

שר האוצר רשאי להפקיע קרקעות ובניינים לכל מטרה ציבורית, כגון מחנות צבאיים, תחנות משטרה, מתקני תשתית, הרחבת יישובים ועוד.

 

לא רק קרקעות

שר החינוך יכול להפקיע קרקע אם נמצאו בה עתיקות. הפקעות רבות נעשות בידי רשויות מקומיות, באמצעות ועדות מקומיות לתכנון ולבנייה, וזאת בתנאי שתוכנית מתאר (תב"ע) ייעדה את הקרקע לייעוד ציבורי כגון דרכים, גנים, שטחי ספורט ונופש, תחנות אוטובוס, מבני חינוך ותרבות ועוד.

 

מה ניתן להפקיע?

עו"ד יחיאל שמיר, שותף במשרד ד"ר רענן הר זהב המתמחה במקרקעין, אומר כי "ניתן להפקיע לא רק קרקעות אלא גם מבנים, ואפילו בתי מגורים, כפי שנעשה לאחרונה במסגרת ההפקעות לסלילת כביש 531". 

 

איך נדע אם נכסינו הופקעו?

על הרשות המפקיעה למסור הודעות לאזרח על ההפקעה ובעת הכוונה לתפוס חזקה בקרקע. הודעות אלה נשלחות בדואר רשום. בנוסף חובה על הרשות לפרסם את דבר ההפקעה ברשומות, וכן להניח הודעה בקרקע אשר עומדים להפקיע או בסמוך לה.

 

איך נקבל פיצויים?

שכרו עו"ד שיבדוק תחילה את חוקיות ההפקעה ואם יש מקום לעתור כנגדה, אם זו הוצאה בידי גורם לא מוסמך, או שלא ניתנה לך זכות טיעון נגד ההפקעה. אם אין עילה לעתירה, רצוי לפנות לשמאי מקרקעין לצורך הערכת הנזקים.

 

עו"ד שמיר: "חשוב להגיש את תביעת הפיצויים במועד, בתוך שבע שנים, אם כי בית המשפט העליון טרם קבע אם יש למנות את הזמן ממועד תפיסת החזקה בקרקע, ממועד מימוש מטרת ההפקעה על ידי הרשות, או מהמועד שבו התקבלה תשובת הרשות המפקיעה לדרישת הפיצויים".

 

מתי לא מקבלים פיצויים?

אף שאין לדבר אח ורע בכל מדינות העולם המערבי, בישראל נקבע כי ועדה מקומית יכולה להפקיע עד 40% מהקרקע ללא תשלום פיצוי.

 

על פי פקודת הקרקעות ניתן להפקיע עד רבע משטח המגרש מבלי לשלם פיצוי בגין אותו חלק מהקרקע, אם ההפקעה היא לצורכי דרך. אולם בתי המשפט קבעו שוב ושוב בשנים האחרונות כי לא ניתן להפקיע קרקע בלי להעניק לבעליה פיצוי מלא.

 

האם אפשר לבטל הפקעה אם הרשות לא השתמשה בקרקע?

כן. למשל, כאשר במשך 26 שנים לא מימשה המועצה המקומית גבעת שמואל מקרקעין שהופקעו לבניית מבני ציבור, הורה בית המשפט על ביטול ההפקעה, שכן לאור חלוף הזמן ניתן ללמוד כי הרשות זנחה את כוונתה להפקיע.

 

בתיקון שהתקבל לאחרונה בכנסת נקבע כי על הרשות לבצע את מטרת ההפקעה עד 8 שנים מיום ההפקעה, אולם לשר האוצר קיימת סמכות להאריך תקופה זו עד ל-17 שנים. אם לאחר תקופה זו לא בוצעה מטרת ההפקעה - כי אז תבוטל  ההפקעה.

 

הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הליכים ממושכים
צילום: Index Open
מומלצים