שתף קטע נבחר

צילום: דובר צה"ל

דו"ח טירקל על המשט יוגש: צה"ל פעל כראוי

חלקם הראשון של ממצאי ועדת הבדיקה יפורסם ביום ראשון הקרוב, שככל הנראה יקבעו כי צה"ל פעל כראוי בהשתלטות על ה"מרמרה" הטורקית. מומחים הסבירו כי למרות ההרכב המכובד של חבריה, ספק איך יתקבל הדו"ח בעולם. "את הטורקים ומי שעוין את ישראל זה לא יעניין"

שמונה חודשים אחרי אירועי הדמים על סיפון ה"מרמרה" הטורקית, תגיש ביום ראשון הקרוב הוועדה הציבורית לבדיקת אירועי המשט לעזה, המוכרת בשם "ועדת טירקל", את חלקו הראשון של הדו"ח שחיברו חבריה.

 

 

הפרק שממצאיו יפורסמו בתחילת השבוע הבא עוסק בחוקיות הסגר הימי על הרצועה ובדרכי אכיפתו על-ידי צה"ל, וכן בפעולות שנקטו משתתפי ומארגני המשט הטורקי לעזה וזהותם. לפי המסתמן, צפוי דו"ח לקבוע כי צה"ל פעל כראוי במבצע ההשתלטות על ה"מרמרה".

 

גורם המקורב לוועדה אמר ל-ynet כי כל החברים בה, כולל שני המשקיפים הזרים, הסכימו כי לוחמי השייטת לא הפרו את החוק הבינלאומי, גם כשהמבצע על הסיפון הלך והסתבך.


צוות ועדת טירקל. הפרק הראשון הושלם (צילום: גיל יוחנן)

 

הפרופ' יוסי שיין, מומחה ליחסים בינלאומיים באוניברסיטת ג'ורג' טאון בוושינגטון וראש התוכנית לדיפלומטיה באוניברסיטת תל-אביב, הסביר כי כל עין מקצועית רואה בוועדת טירקל ובהרכב חבריה צוות רציני ומכובד. הוא ציין כי שני המשקיפים הזרים, חתן פרס נובל לשלום מאירלנד, דיוויד טרימבל, והמשפטן הקנדי קן ווטקין, העניקו לאמינותה חיזוק משמעותי.

 

"באופן כמעט טבעי, הוועדות שמקימה ישראל מקבלות בעולם יחס חשדני. באופן מפתיע, הפעם החקירה הישראלית זוכה לגיבוי בקהילה הבינלאומית, והמערכת לא נראית לגמרי כמי שתלויה בשלטון", אמר שיין. הוא ציין כי למרות זאת, "תמיד תהיה תפישה שאומרת שוועדה ישראלית תטה לצד ישראל".

 

הכל פוליטיקה

באשר ליחס לממצאים, אמר שיין כי זה יהיה תלוי רבות בעיני המתבונן. "התוכן משמעותי מאוד, מבחינת מי רואיין שם, האם הסתמכו על עדויות של חיילים, על עדויות מהצד הטורקי ונושאים נוספים. בכל אופן, ועדת האו"ם תצטרך להתייחס לדו"ח טירקל ולבחון את ההבדלים שיהיו בין הקביעות שם להחלטות שלהם, כדי לברר את הסיבה לכך".

 

פרופ' שיין הסביר כי להקמת ועדה בעלת הרכב פוליטי באופיו ישנן השלכות מרחיקות לכת על התוצאה הסופית של הבדיקה. "הכוונה הראשונית היא מאוד מאוד חשובה. אם יש הרכב שבה לחפש 'פלופ' ויתמקד רק בזה, אז הוא בסופו של דבר ימצא את מה שהוא מחפש. אם היו מכנסים ועדה טורקית שהייתה מסתמכת רק על עדויות של עדים טורקיים, קרוב לוודאי שהיינו מוצאים משהו אחר".


תמונות ההשתלטות על ה"מרמרה". מה היו קובעים בטורקיה? (צילום: AFP) 

 

בניגוד מוחלט לכך, סבור פרופ' שיין כי ועדת טירקל "באה לבדוק מה באמת התרחש, וההמלצות שלה צפויות להתקבל על-ידי גופים שנחשבים פחות או יותר אובייקטיבים".עם זאת, הוא הבהיר כי "עודף של מקרים וחקירות עם פערים גדולים בין הצדדים שוחק את הדיון, הופך אותו לפוליטי ופוגע בעמדת ישראל".

 

שיין הסביר כי אם יחליטו חברי הוועדה שישראל אכן פעלה בדרכים מידתיות ולגיטימיות בהשתלטות על המשט, יהיו לכך השלכות בינלאומיות, אך עם זאת יהיו פורומים שבהם מדובר בקרב אבוד מראש. "את הטורקים ומי שעוין את ישראל, וכבר מיהר לכתוב את המסקנות על האירוע ולקבוע שמדובר ברצח, זה לא יעניין", הוא ציין.

 

אותם גורמים יעניקו לגיטימציה לדו"ח, לדעת שיין, "רק אם הוועדה תרשיע את ישראל. גם בעיניים ניטרליות, קשה לקבל שחיילים השתלטו על ספינה ונהרגו עליה תשעה פעילים. זה מה שרואים, ומהמצב הזה קשה מאוד לצאת טוב".

 

היום שאחרי: כל אחד יראה משהו אחר  

הפרשן המשפטי, עו"ד דרור ארד-אילון, הסביר כי בכל מקרה, יהיו ממצאי הוועדה אשר יהיו, "מי שיש לו מלכתחילה עמדה מושפעת או שותף לתהליך הדה-לגיטימציה של ישראל, סביר להניח שלא יתרשם מהבדיקה. אנשים כאלה יראו בדו"ח הזה פרסום פוליטי שאין לו נגיעה לבחינה משפטית אמיתית של ההתרחשויות".

 

זו הסיבה שלדברי עו"ד ארד-אילון, על ישראל לפעול לחיזוק מעמדו של דו"ח ועדת טירקל גם באמצעים אחרים, זולת אלה המשפטיים. "יש במשפט הבינלאומי סוגיות שהן כמובן שנויות במחלוקת, מכיוון שההיבט האידיאולוגי הוא גורם מכריע. אבל בכל מקרה, עמדה ישראלית מנומקת מתקבלת בכבוד גם באו"ם ובפורומים בינלאומיים. זו סיבה שישראל צריכה להשיב בכל הכלים, כולל פרסום ודעת קהל".

 

הפרופ' נתן לרנר, מומחה למשפט בינלאומי מהמרכז הבינתחומי בהרצליה, סבור כי לפחות בקרב החוגים המקובלים בעולם, זוכה ועדת טירקל למעמד מכובד ומהימן. לרנר, שקרא לפני כשנתיים שלא להתנכל לוועדת גולדסטון של האו"ם שחקרה את מבצע "עופרת יצוקה" ולשתף פעולה עם אנשיה, הדגיש כי "כדי להסיק מסקנות, צריך להתעמק בדו"ח של הוועדה. זהו עניין עדין וסבוך".

 

לדעתו של לרנר, נכון היה להעניק לחברי הוועדה סמכויות רבות יותר מכפי שניתנו להם. "חבל שלא מדובר כאן בוועדה ממלכתית, שכן אז ההשפעה של הדו"ח שלה על עמדת הקהילה הבינלאומית הייתה חזקה יותר. בכל מקרה, אין ספק שמדובר כאן בוועדה חשובה ורצינית, ובוודאי שהממצאים שלה ישפיעו על ועדת החקירה של האו"ם שממתינה למסקנות. לאיזה כיוון זה יהיה? עדיין קשה לדעת".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
השופט טירקל. החלק הראשון מוכן
צילום: עמית שאבי
צילום: גדי דגון
פרופ' נתן לרנר. "להתעמק בדו"ח"
צילום: גדי דגון
מומלצים