שתף קטע נבחר

מי הבוס? שטח הפקר במזרח ירושלים

דבריו של ראש השב"כ, שתיאר מציאות של שטח הפקר במזרח העיר, זוכים להסכמה גורפת מהתושבים. ההזנחה שולטת בעקב וענתא ובמחנה הפליטים שועפט. עבריינים פלסטינים מוצאים מפלט, ובהיעדר שוטרים אפילו סדרני תנועה מקומיים עובדים תמורת שקל מכל מונית: "חמאס עלול להשתלט על הוואקום"

הכביש הראשי של כפר עקב, שכונה ירושלמית בחלקה הצפוני של העיר הנושקת לרמאללה, עמוס לעייפה. מסלול אחד לכל כיוון לא מספיק על מנת לעמוד בכמות המוניות, המשאיות והמכוניות הפרטיות הרבות. סדרני תנועה מקומיים, עוטים אפודים צהובים מכוונים את התנועה בתמורה לשקל מכל נהג מונית. בהיעדר זכר לנוכחות ישראלית, זה הפתרון שמצאו התושבים.

 

"אין לנו ברירה אחרת, אחרת הכביש ייסתם ואף אחד לא יוכל לעבור", אומר נזמי ג'אבר, אחד הסדרנים, וממהר להמשיך לכוון את התנועה. כאשר עולה השאלה המתבקשת מדוע אין ניידות של משטרת התנועה או לפחות רמזורים, מסנן נזמי חיוך ופולט שהיחידים שמגיעים לכאן הם ג'יפים של מג"ב, וגם זה רק כשיש הפרות סדר או יידוי אבנים אל מחסום קלנדיה.

 

סקירת ראש השב"כ, יובל דיסקין, ששרטט השבוע תמונת מצב עגומה על שטח ההפקר שנוצר במזרח ירושלים לא הפתיעה איש. זו מציאות חייהם של תושבי השכונות הירושלמיות הנמצאות מחוץ לגדר ההפרדה כמו הכפרים עקב וענתא ומחנה הפליטים שועפט.


זבל ברחובות, כבישים צרים ומשובשים. מחנה שועפט (צילום: אליאור לוי)

 

גדר ההפרדה של תוואי "עוטף ירושלים" מקיפה את הכניסה למחנה הפליטים שועפט כמעט מכל צדיה. מרחק מאות מטרים משכונת פסגת זאב המטופחת, שוכן שטח ההפקר. בנייה צפופה ולא מסודרת, כבישים צרים ומשובשים, אין פארקים, אין גינות ואפילו עץ אחד קשה למצוא. הצבע האפור שולט, וריח עשן של שריפה תמידית באוויר, שמתערבב עם ריח הפיח מהמכוניות. הדרך למחנה הפליטים וממנו כרוכה במעבר במחסום צבאי, שבו בודקים את היוצאים והנכנסים. בחודשים הקרובים תושלם בנייתו של המחסום החדש שמזכיר יותר מעבר גבול בינלאומי, וגורם לחששות בקרב תושבי המחנה, שמחזיקים בתעודות זהות כחולות.

 

"אנחנו יודעים שנעשה כאן מהלך שבסופו של דבר ישאיר אותנו בתחומי הרשות הפלסטינית, אבל רוב האנשים שחיים כאן מעדיפים להישאר בתחומי ישראל", אומר תושב המבקש להישאר בעילום שם. "זה לא שאנחנו אוהבים את ישראל, אבל אנחנו יודעים שהרשות הפלסטינית לא תוכל לספק עבודה לכולם, והביטוח הלאומי שם הוא לא הביטוח הלאומי כאן".

 

מקום מפלט לעבריינים פלסטינים

מספרי הרישוי הפלסטיניים של כלי הרכב שעוברים בכביש הראשי, מוכיחים את היקף ההגירה מהשטחים למחנה הפליטים שועפט ולכפר ענתא. "מאז 2004 עברו להתגורר כאן פלסטינים רבים מהשטחים שמחפשים עבודה באזור ירושלים ויחד איתם הגיעו גם הרבה מאוד עבריינים שפשוט ברחו מהרשות הפלסטינית למקום בטוח יותר ואנחנו הפכנו למקלט שלהם", מתאר את פני הדברים ג'מיל סנדוקה, ממנהיגיו של מחנה הפליטים שועפט. "החיים כאן קרובים למצב של אנרכיה ואנחנו נאלצים להתמודד עם הפשיעה באמצעות המוכתארים".


בין שועפט לפסגת זאב. "החיים כאן קרובים למצב של אנרכיה" (אליאור לוי)

 

לדוגמה, כך הוא מספר, לפני שבועיים כאשר נורו למוות שני בדואים בידי אנשים חמושים ברובי קלצ'ניקוב בפתח מוסך, "התקשרנו למשטרה, אך הם סירבו להיכנס וביקשו שנעביר את הגופות למחסום. אף אחד לא הגיע לאסוף ראיות מזירת האירוע ונאמר לנו שהחקירה הועברה לרשות הפלסטינית". גם בעת מקרי חירום רפואיים נאלצים התושבים, לטענתם, להזמין אמבולנס של הסהר האדום שיסיע את החולה למחסום ומשם יעביר אותו לאמבולנס של מד"א מפני שאלו מסרבים להיכנס ללא ליווי כוחות משטרה.

 

בחורף שעבר פרצה שריפה בבית במחנה הפליטים כתוצאה מקצר חשמלי, והביאה למותם של שני אחים בני שנתיים וחמש. כוחות הכיבוי שהוזמנו סירבו להיכנס למקום ללא ליווי משטרתי, והתושבים נאלצו לשבור את אחד הקירות בבית כדי לנסות ולחלץ את הלכודים, ללא הצלחה. התוצאה הטראגית של המקרה יצרה חלון הזדמנויות לתיקון המצב, אולם מאז, מספר ג'מיל סנדוקה, דבר לא השתנה. "ניהלנו שיחות עם העירייה שתספק לנו ציוד לכיבוי אש שיהיה באחריותנו כדי שנוכל להגיב באופן מיידי, אולם עד היום לא קיבלנו כלום".

 

די בסיור קטן במחנה הפליטים כדי לראות את הררי האשפה שנערמים בשכונות ונאספים לעיתים רחוקות מדי. התושבים נאלצים לשרוף אותם כדי להיפטר מהצחנה ולהחליף אותה באחרת. הכבישים מלאים בבורות ומהמורות שלא מתוקנות. ויש מי שיודעים לנצל את המצב: מנהיגי הרשות הפלסטינית ובעיקר ראש הממשלה, סלאם פיאד. פיאד העניק לתושבים סיוע כספי לבניית מערכת כבישים חדשה בחלק ממחנה הפליטים, ובכך השיגה הרשות עוד נדבך קטן לשליטה שלה על מקומות שמוגדרים, לפחות באופן רשמי, חלק מירושלים.

 

השליטה הפלסטינית מושגת גם בדרכים אחרות. "במקרים מסוימים מגיעים לכאן כוחות ביטחון סמויים של הרשות הפלסטינית, חוטפים אנשים ולוקחים אותם לחקירה ברמאללה", מספר סמיח, תושב כפר עקב. "גם כשיש ריב חמולות והמצב הופך למסוכן, מגיעים שוטרים פלסטינים בכלי רכב אזרחיים, אוספים חשודים, פותרים את המצב ויוצאים במהירות".

 

ישראל ויתרה על השכונות

היעדר האכיפה והיעדר הנוכחות הישראלית הוביל לתופעה רחבה מאוד של בנייה בלתי חוקית. בניינים נבנים שם בקצב מהיר מאוד, כמובן ללא אישורים מהעירייה. אורלי נוי מעמותת "עיר עמים", הפועלת לקידום השוויון בין מזרח העיר למערבה, טוענת שהתעלמות הרשויות מהבנייה הבלתי חוקית היא חלק ממדיניות שמעודדת את הפלסטינים תושבי מזרח העיר להגר אל מעבר לגדר ההפרדה.


יורים גז מדמיע בשועפט. ישראל כמעט ולא נוכחת (צילום: רויטרס)

 

חיזוק לדבריה של נוי מתקבל גם מתוך עיריית ירושלים. חבר מועצת העירייה ומחזיק תיק מזרח ירושלים, יקיר שגב, אומר שדבריו של ראש השב"כ, דיסקין בכנסת תואמים לחלוטין את עמדתו בכל מה שנוגע לשכונות הללו. שגב, איש ימין, הצהיר כבר לפני כמה חודשים שמדינת ישראל ויתרה למעשה על השכונות שמעבר לגדר ההפרדה וכי הוא אינו מכיר איש שרוצה להחיל את הריבונות הישראלית שם. בשיחה עם ynet הצהיר שגב שהוא עדיין עומד מאחורי הדברים שאמר, ושלצערו המצב הולך ונהיה גרוע יותר ויותר.

 

"יובל דיסקין צודק. אין כאן שליטה, לא של ישראל ולא של הרשות הפלסטינית - זה הפקר", אומר נאסר ג'ובראן מוועד התושבים של ענתא החדשה שנמצאת מעבר גדר ההפרדה. "המצב כאן יחזור לישראל כמו בומרנג משום שחמאס עלול לנצל את הוואקום ולהקים כאן תשתית חזקה ולהשתלט על השכונות".

 

מעיריית ירושלים נמסר בתגובה לטענות כי היא מספקת שירות לשכונות "עוטף ירושלים" בתחומי הניקיון, התשתיות, החינוך והתברואה כבכל שכונות העיר. "שירותי כיבוי אש, חירום והצלה ניתנים באופן מיידי על פי הצורך". ממחוז ירושלים במשטרה נמסר כי הם "אוכפים את החוק וחוקרים כל תלונה המתקבלת משכונות אלו". הם ציינו כי כוחות הביטחון הנכנסים לשכונות אלו מותקפים לא אחת על-ידי צעירים המיידים אבנים לעברם ולא מעט פעמים מתברר כי "מדובר בקריאות שווא במטרה לתקוף את כוחות הנכנסים בין אם הם משטרה, מד"א או כיבוי אש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה לא חוקית בשועפט. עידוד הגירה מעבר לגדר?
צילום: אליאור לוי
הררי אשפה במחנה הפליטים. התושבים שורפים בעצמם
צילום: אליאור לוי
ראש השב"כ דיסקין. שרטט תמונת מצב עגומה
צילום: דנה קופל
פיאד במזרח ירושלים. מנצל את הוואקום
צילום: עיאם רימאווי
מומלצים