שתף קטע נבחר

תחמנות בשיחות הגרעין: "איראן ניסתה לפלג"

עוד סבב שיחות בין טהרן למעצמות הסתיים מבלי להניב פירות, ומעדויות של דיפלומטים הבקיאים בפרטיו מצטיירת תמונה לא מפתיעה של בזבוז זמן. "איראן מציגה דרישות שברור לה שהמערב לא יוכל להיעתר להן, וניסתה לפלג בין המעצמות"

אחרי שעוד סבב שיחות בין המעצמות לאיראן כשל אתמול (שבת), במערב מבינים שלא נותרו להם הרבה ברירות מלבד להמתין - ולקוות שחרב הסנקציות תשכנע את טהרן לשקול מחדש את סירובה לעצור את העשרת האורניום, המקרבת אותה לפיתוח נשק גרעיני. על תקיפה צבאית עדיין משתדלים שם שלא לדבר בפה מלא.

 

  

גורם רשמי בכיר בממשל האמריקני אמר אמש בשיחה עם העיתון "וושינגטון פוסט" כי הדיונים עם איראן בסוף השבוע

בטורקיה היו "ארוכים וקשים", וכי אין דרך ברורה קדימה. "אנחנו ממשיכים להאמין שיש זמן ומרחב לשימוש בדיפלומטיה", טען הגורם, שביקש להישאר בעילום שם.

 

"האיראנים הם נושאים ונותנים קשים, והמטרה שלהם הייתה לבחון אפשרות ליצור פילוג (בין שש המעצמות) ולראות אם הם יכולים לחלץ ויתורים", סיפר. לדבריו, נציגי איראן עזבו את השיחות עם רושם די ברור שהמעצמות מאוחדות בעמדתן. רשת CNN דיווחה מפי גורם מערבי כי שרת החוץ של האיחוד האירופי, קתרין אשטון, הייתה נוקשה בשיחות. "היא לא נפלה לאף אחת מהמלכודות שלהם", אמר אותו גורם.


השיחות באיסטנבול. "התנאים האיראניים תקעו הכול" (צילום: AP)

 

איראן הגיעה לשיחות עם שש המעצמות באיסטנבול שלשום כשהיא מצהירה שלא תסכים אפילו לשקול לחדול מהעשרת האורניום - ועזבה את שולחן המשא ומתן אתמול כשהיא חוזרת על אותן המילים. במשך יומיים של פגישות קדחתניות, היא שבה והעלתה בעקשנות דרישות שגם לה היה ברור כי המעצמות לא יוכלו להיעתר להן - הסרה של הסנקציות והסכמה להעשרת האורניום על-ידי טהרן, לפני קיום כל דיון נוסף בנוגע לפעילותה הגרעינית.

 

עם תום השיחות אתמול הבהירה שרת החוץ האירופית אשטון כי "שני התנאים המקדימים האלה אינם הדרך להתקדם". היא ציינה שלא מתוכנן סבב שיחות נוסף. גם שרת החוץ של צרפת, מישל אליו-מארי, אמרה כי איראן הציבה תנאים "לחלוטין בלתי מתקבלים על הדעת". "הם ביקשו להסיר את הסנקציות ולכבד את זכותם להעשיר אורניום. זה תקע הכול, משום שסבא"א אינה מסוגלת, בשל היעדר שיתוף פעולה מצד איראן, לוודא שתוכנית הגרעין שלה נועדה למטרות שלום".

 

לא מדברים על עוד סנקציות

אליו-מארי, המבקרת בירדן, הביעה צער על הגישה האיראנית, ואמרה כי זו לא אפשרה להתקדם בדיון על צעדים

קונקרטיים. עמיתה הירדני, נאסר ג'דווה, אמר כי את משבר הגרעין ניתן לפתור רק בדרכים דיפלומטיות: "לכל מדינה יש הזכות לפתח אנרגיה גרעינית למטרות שלום", הצהיר. דבריו באים אחרי שבמסמכי "ויקיליקס" נחשף כי ירדן הייתה אחת ממדינות ערב שניסו לשכנע בחשאי את ארה"ב לתקוף באיראן.

 

בכירים ישראלים העריכו לאחרונה כי נכון לעכשיו נראה שאיראן לא תוכל לייצר פצצה גרעינית לפני שנת 2014, בניגוד לתחזיות שהושמעו לפני שלוש שנים, ולפיהן 2011 היא "שנת ה-ש'". מזכירת המדינה האמריקנית, הילרי קלינטון, אמרה לפני ימים אחדים לרשת NBC כי ההערכות הישראליות "משמעותיות מאוד". לדבריה, העיכובים בתוכנית הגרעין של איראן "נותנים לנו עוד מרחב נשימה לנסות לפעול כדי למנוע מהם להשיג נשק גרעיני".


אשטון (משמאל) בשיחות הגרעין בסוף השבוע (צילום: AP)

 

לפי שעה במערב אין מדברים על קידום סבב סנקציות נוסף במועצת הביטחון של האו"ם נגד איראן, מעבר לארבעה שכבר

הועברו נגדה, האחרון שבהם ביוני אשתקד. עם זאת, יש מאמצים משמעותיים מצד המערב לאכוף ביתר אדיקות את העיצומים הנוכחיים שמוטלים על הרפובליקה האסלאמית.

 

בעולם מעריכים כי איראן לא תנקוט את הצעד הדרמטי של גירוש פקחי סבא"א משטחה, צעד שעלול להגדיל את הסיכוי לתקיפה ישראלית או אמריקנית בשטחה. ובכל זאת, טהרן נראית נחושה שלא לאפשר לאיש למנוע ממנה להרחיב את העשרת האורניום.

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קתרין אשטון. "לא נפלה למלכודות"
צילום: AP
שרת החוץ של צרפת. "התנאים לא-מקובלים"
צילום: רויטרס
מומלצים