שתף קטע נבחר

"אפקט מצרים" התפוגג: הבורסה נסגרה בעליות

מדד ת"א 25 עלה ב-0.79%, מדד ת"א 100 עלה ב-0.91%, מדד תל-טק עלה ב-2.61% ומדד נדל"ן עלה ב-0.98%. "מניות הזרים" ריכזו מחזורי מסחר גבוהים: טבע ולאומי עלו ב-0.9%, בזק הוסיפה 0.1%, כיל הוסיפה 1.1%. גבעות נפלה ב-9.8%

יממה אחרי הצניחה הגדולה אתמול בבורסה, המסחר בתל אביב הסתיים היום (ב') בעליות שערים על רקע מגמה חיובית במרבית הבורסות בעולם. מחזור המסחר היה גבוה במיוחד והסתכם ב-3.4 מיליארד שקל.

 

  • הצטרפו לעמוד הפייסבוק של ynet

 

מדד ת"א 25 עלה ב-0.79% ל-1,292.75 נקודות, מדד ת"א 100 עלה ב-0.91% ל-1,203.75 נקודות, מדד תל-טק עלה ב-2.61% ל-253.7 נקודות ומדד נדל"ן עלה ב-0.98% ל-348.82 נקודות.

 

המסחר במטבע חוץ הסתיים בעליות. הדולר עולה ב-0.81% ושערו היציג נקבע על 3.710 שקלים, האירו עולה ב-0.66% ושערו היציג נקבע על 5.081 שקלים.)

 

אתמול ננעל המסחר בתל אביב בירידות שערים חדות כאשר מדד ת"א 25 איבד 3.8%, מדד תל אביב 100 נחלש ב-3.9%, מדד יתר איבד 5.3% ומדד הביומד נחלש ב-4.7%.

 

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר-שחם אמר ל"כלכליסט" כי "אין ספק שלמצב במצרים תהייה השפעה גדולה על ישראל", מסביר אלטשולר, לדבריו במקרה של התדרדרות המצב במצריים "תקציב הביטחון יזנק, ביטחון האזרחים יפגע ותיווצר מציאות שונה לגמרי. צריך להבין שהאירועים האלה יכולים גם להתפשט לירדן ולשטחי הגדה".

 

עוד הוסיף אלטשולר כי "אין ספק שעד היום מצרים הייתה גורם ממתן באזור ואם המשוואה הזו נעלמת אחרי שהמשוואה התורכית נעלמה מצב ישראל פחות טוב. יהיו פחות השקעות שיגיעו מבחוץ, פרמיית הסיכון של ישראל תעלה ונכסים בישראל יהפכו זולים יותר. המשקיע צריך להבין שאנחנו נמצאים באזור גאו פוליטי מסוכן וצריך לפזר את ההשקעה ולא להחזיק 90% בישראל כמו שעם ישראל עושה היום אלא לצאת החוצה יותר תוך כדי יצירת הגנה מטבעית".

 

מנכ"ל בית ההשקעות תמיר פישמן, אלדד תמיר, אמר בנוגע למהומות במצרים ל"כלכליסט": "יש פה שינוי שהוא לא בהכרח חולף", הוא אומר. "אין ספק שבטווח הנראה לעין יש הצדקה להגדלת רמת הסיכון של מניות ואג"ח בישראל".

 

לדברי אדר אושרת, מנהל המסחר של דויטשה בנק ישראל, "אין פאניקה של הזרים שלא ממהרים לפעול. הם יודעים שיש פה תופעה שיש לה השפעות יותר גלובליות ופחות שקשורות בישראל, כך שהייתי אומר שהירידות שאנחנו רואים היום הן ירידות על רקע המגמה השלילית שראינו בסוף השבוע בוול סטריט".

 

לדברי יותם בר ציון, סוחר בכיר מסיטיגרופ, "המהלכים ביום המסחר האחרון בבורסה הצביעו על כך שבכל הקשור לגופים הזרים, הפעילות שלהם סבבה על גידור סיכונים במזרח התיכון ולא דווקא נבעה מסיבה כלכלית הקשורה לישראל. ראינו הרבה משקיעים זרים מחפשים לקנות אופציות PUT על ישראל כי יותר מסובך לעשות שורט במצרים, סעודיה או בקטאר, ולכן יותר קל למשקיעים הזרים לבצע גידור סיכונים בבורסה הישראלית".

 

מניות במרכז

"מניות הזרים" ריכזו מחזורי מסחר גבוהים: טבע ולאומי עלו ב-0.9%, בזק הוסיפה 0.1%, כיל הוסיפה 1.1%.

 

האם יכולים להיות גם היבטים חיוביים למהפכה במצרים? לדברי אנליסט האנרגיה של כלל פיננסים, ירון זר, ייתכן שכן: "המניות הקשורות לשותפות תמר - ישראמקו, דלק קידוחים, אבנר, דלק אנרגיה - אמורות ליהנות מהמצב, בעוד שחברת אמפל היא כמובן הנפגעת הראשית. מוקדם להעריך מה יקרה בהמשך במצרים, ישנם תרחישים שונים, אבל כבר בשלב זה ברור שקיימת אי־ודאות לגבי אספקת גז ממצרים לישראל - וזה כשלעצמו מגביר את כושר התחרות של תמר על פני הגז המצרי".

 

לדברי זר, הציבור מתייחס בטעות רק לשותפות ישראמקו ומתעלם מהשותפויות האחרות החשופות לתגלית, כמו אבנר, דלק קידוחים, דלק אנרגיה וקבוצת דלק. "אם הייתי מנכ"ל חברה שצריכה לרכוש גז, עד שלב זה הייתי אומר: 'הגז המצרי זורם בצינור לישראל, בעוד שבתמר יש יותר סיכון'. אבל עכשיו המצב מתהפך, כי העסקאות הן לטווח של כמה שנים קדימה, ומה יהיה בעוד כמה שנים? תמר תהיה שם. לגבי הגז המצרי יש יותר ספקות".

 

אלדד תמיר, לעומתו, אומר כי "הטיסה של מניות הגז מבטאת תגובה היסטרית", ולא צופה שינוי אמיתי בשוק הגז. "למצרים יש אינטרס שהגז ימשיך לזרום, לא משנה איזה שלטון יהיה שם. הם צריכים את הכסף", הוא מסכם.

 

"רשות ניירות ערך טוענת כי ההסברים לתקשורת ביחס למגד 5 ברורים יותר מההודעה לבורסה ביום חמישי", כך כותבת שותפות גבעות עולם (ירדה בכ-9.8%) בהודעה מיוחדת לאור בקשתה של רשות ני"ע לנסח הודעה "בשפה פשוטה", כלשונם, שתעזור להבהרת המצב בקידוח מגד 5. ההודעה לא חידשה הרבה עבור המשקיעים שקראו את הדיווחים על הבעיות בקידוחים.

 

היום נפוצו שמועות נוספות לגבי תקלות בגבעות ומחזור המסחר בשותפות גבוה מהממוצע. גורם הבקיא בקידוח מגד 5 מסר ל"כלכליסט" כי לשמועות אין שחר".

 

דלתא הודיעה אתמול כי בשלב זה היא לא תפתח את מתפרותיה במצרים. המתפרות במצרים אחראיות לכ-11% ממכירות החברה, כאשר החברה לא מסוגלת בשלב זה להעריך את משך השבתת המפעלים, אך כתבה כי להשבתה של שבועיים לא תהיה השפעה מהותית על פעילותה.

 

עסקת מכירת בריטיש ישראל לחברת מליסרון תמורת 1.7 מיליארד שקל אמנם אושרה על ידי הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן, אולם תנאי האישור מעלים סימן שאלה ביחס להשלמתה. התנאים המגבילים שהוצבו כוללים את מכירת הגרנד קניון או הקריון, בנוסף למכירת קניון רחובות או קניון רננים וקניון סביונים בתוך תקופה קצובה, גרמו לצדדים להתבצר בעמדתם, ולסרב להיפרד מהקניונים המובילים שברשותם. בהודעת מליסרון לבורסה אתמול נכתב כי לאור התנאים החדשים, "אין ודאות שעסקת הרכישה תושלם".

 

סרגון, יצרנית תשתיות הסלולר הישראלית, תפרסם את דו"חות הרבעון הרביעי היום. החברה השלימה לפני כשבוע וחצי את רכישת חברת נרה הנורבגית בתמורה לכ-50 מיליון דולר. אנליסטים צופים כי החברה תרשום הכנסות של 64.2 מיליון דולר ורווח מתואם של 15 סנט למניה.


פורסם לראשונה 31/01/2011 09:17

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הבורסה בת"א
צילום: דנה קופל
ההפגנות במצרים
צילום: AFP
מומלצים