שתף קטע נבחר

דיון בחקירת השמאל: "איום על חופש המחאה"

ועדת הכנסת דנה בהצעת ישראל ביתנו להקים ועדת חקירה פרלמנטרית למימון ארגוני השמאל. ח"כ פאינה קירשנבאום אמרה שייתכן שמסקנותיה יעוגנו בחוק. ח"כ טיבי: "אולי גם תחזירו את כהנא מהקבר?"

ההצעה מעוררת המחלוקת הגיעה לוועדת הכנסת: הוועדה דנה היום (ג') בהקמת ועדת החקירה הפרלמנטרית למימון ארגוני השמאל. במהלך הישיבה הסוערת התפתחו חילופי האשמות קשים בין נציגי קדימה והשמאל לבין אנשי הליכוד וישראל ביתנו, אחרי שהוצע לעגן בעתיד את מסקנות הוועדה בחקיקה. ynet העביר את הדיון בשידור חי.

 

 

ועדת הכנסת היא שמחזיקה בסמכות לקבוע את הקריטריונים להקמת ועדות חקירה. בהמשך, תתבקש המליאה לאשר באופן סופי את הרכב הוועדה והמנדט שיימסר לה, וכן ייערך דיון בהסתייגויות שיועלו בנושא.

 

היועץ המשפטי לכנסת, עו"ד אייל ינון, התייחס לוועדה ולאופייה ואמר: "ועדת חקירה - כשמה לא כן היא.

היא נושאת שם מרשים ומחייב של חקירה מעין-שיפוטית, אך בפועל היא נעדרת כל סמכות שמאפיינת ועדת חקירה ממלכתית והיא מוגבלת בעצם לקיים דיון ציבורי בלבד".

 

למרות זאת, הביע ינון מורת רוח חריפה מהכוונה לבדוק, במסגרת זו, את מקורות המימון של ארגוני השמאל. "לראשונה בתולדות הכנסת, עוסקות הוועדה בנושאים אידיאולוגים מובהקים כשמבקשים לחקור צד אחד במפה הפוליטית המזוהה עם האופוזיציה. גופי החברה האזרחית רשאים לפעול בחופשיות רבה, תוך התערבות מינימאלית של רשויות המדינה".

 

ינון הסביר כי "עצם הקמתן של ועדות חקירה פרלמנטריות, שמתיאור תפקידן משתמעת הצרה והגבלה של גופים אזרחיים, יוצרת אפקט שכונה בבית המשפט העליון: 'אפקט מצנן'. הוא יוצר אווירה ציבורית שמאיימת על חופש המחאה והמחשבה, הנתפש, מבחינה משפטית, בעייתי במשטר דמוקרטי".

 

היועץ המשפטי לכנסת חתם את דבריו ואמר כי "לדעתי, לא ניתן לקבוע כי הקמת הוועדה לוקה בחסר. עם זאת, ללא ספק, מדובר בתקדים שמעורר שאלות יסוד בדבר אופיין של ועדות אלה והיקפן של זכויות המצויות בלב המשטר הדמוקרטי. על כן, על ועדת הכנסת מוטלת אחריות רבה לשקול בזהירות את הנזק אל מול התועלת שבהקמתה".

 

המועמד הבולט לעמוד בראשות הוועדה הוא ח"כ דני דנון מהליכוד, והמועמדים לשמש חבריה הם חברי הכנסת ציפי חוטובלי מהליכוד, אנסטסיה מיכאלי מישראל ביתנו, אברהם מיכאלי מש"ס, וכן אריה אלדד ומיכאל בן-ארי מהאיחוד הלאומי.

 

"הרעיון שמר בן-ארי יהיה חבר בוועדה מכוון לסיעת הליכוד", אמר ח"כ דב חנין מחד"ש. "מר בן-ארי קובע היום את האג'נדה של הליכוד. אני חושב שמנחם בגין מתהפך בקברו".

 

"אולי גם נחזיר את כהנא מהקבר?", הטיח ח"כ אחמד טיבי מרע"מ-תע"ל בתומכי ההצעה. ח"כ דני דנון מהליכוד לא נשאר חייב והשיב לו: "מה שמפריע לכם הוא שהברז הולך להסגר".

 

במהלך הדיון, התפתחו חילופי דברים בין יו"ר ועדת הכנסת, ח"כ יריב לוין מהליכוד, לבין ח"כ שלמה מולה מקדימה, שלמרות החרם שעליו הכריזה סיעתו - בחר להשתתף בישיבה. "למרות שיש לי סמכות לכך, לא אשתמש בה ולא אכפה על אף סיעה שלא רוצה להיות מיוצגת לעשות זאת", אמר לוין בתגובה להחלטת חברי קדימה להדיר רגליהם מהדיון. "אני חושב שזה לא נכון ולא ראוי".

 

חברתו של מולה לסיעה, ח"כ אורית זוארץ, נקראה לסדר בעקבות קריאות ביניים שהשמיעה והפריעו להתנהלות הדיון, ובסופו של דבר הוצאה מהאולם. מולה המשיך לתקוף את נציגי הממשלה במילים קשות: "התחרות בין הליכוד וישראל ביתנו מוצאת חן בעיניכם. דמוקרטיה היא לא ועדת חקירה. אנחנו לא נשלח שותפים. הפחד הזה שיש לכם מליברמן גורם לכם להיגרר כמו סמרטוטים".

 

ח"כ פאינה קירשנבאום מישראל ביתנו הסבירה כיצד תפעל הוועדה. "אנחנו נזמן אנשים מרשות המסים ומהאקדמיה כדי לבדוק באמת האם קיימת בעיה במקורות המימון. אני מתייחסת לארגונים שפוגעים בלגיטימיות של צה"ל להגן על ישראל, אלה שמגישים כתבי אישום במדינות זרות, אלה ששולחים את הסרטים לחו"ל במימון מדינות זרות. אנחנו יודעים שבעל המאה הוא בעל הדעה".

 

קירשנבאום אף העלתה אפשרות כי המסקנות שוועדת החקירה תגבש יעוגנו מאוחר יותר בחקיקה. "אם יש ארגונים שמתעסקים בביקורת פנימית על מדינת ישראל וממומנים בכסף זר, זו בעיה. אני רוצה להגיש את הדו"ח גם לכנסת וגם לממשלה. יכול להיות שהדו"ח יכלול הצעות לחקיקה".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ועדת הכנסת. ארכיון
צילום: גיל יוחנן
מומלצים