שתף קטע נבחר

נציגות ישראלית חסרת תקדים בפסטיבל מונפליה

אוהד נהרין, יוסי ברג ועודד גרף, חופש שכטר, תמר בורר ויוצרים ישראלים רבים אחרים יציגו את עבודותיהם בפסטיבל, הנחשב לאחד המשמעותיים ביותר בעולם המחול

אם לעולם הקולנוע יש את הטיילת הנוצצת של קאן, לזירת המחול העולמית, מציעה צרפת בתחילת כל קיץ את פסטיבל מונפליה - גן עדן לחובבי מחול ופלטפורמת חשיפה מצוינת לרקדנים וליוצרים, שהיא בו זמנית גם נקודת מפגש חשובה ומרכזית לחוד החנית של אנשי המקצוע הטובים בתחום. מדי שנה נרשם במונפלייה ייצוג כזה או אחר ליוצרים, רקדנים, הרכבים או להקות מחול בודדות מישראל. בקיץ הקרוב, עם זאת, נציגות המחול הישראלית בפסטיבל רושמת שיאים חדשים בהיקף חסר תקדים של הפקות ויוצרים מישראל שהוזמנו להציג בו.

 

 

ההחלטה של מנהל הפסטיבל, ז'אן פול מונטנרי, להציב זרקור על יצירות ויוצרים מישראל אינה עניין של מה בכך וראויה להערכה. בעיקר לאור העובדה שבשנים האחרונות, נוכחותם של להקות ויוצרים מישראל באירועי תרבות מז'וריים, גררו לא פעם גינויים, הפגנות וכאבי ראש בלתי מבוטלים למארגניהם.

"רוסטר". יציגו במונפליה (צילום: אבי איבן)

 

תרבות, כך מסתבר, נקשרת גם היא בפוליטיקה, מגמה שהתחזקה מאז מלחמת לבנון השנייה והובילה בין היתר גם לביטולי מופעים מישראל ברגע האחרון בשל לחצים פוליטיים. הזמנת מסה קריטית של יוצרים מישראל לפסטיבל החשוב הזה, שידוע בתכניתו האמנותית המוקפדת, משחררת במידה מסוימת מסר שפסטיבל שעוסק באמנות צריך להשאיר את הפוליטיקה מחוץ לשעריו. נציגות הפסטיבל, בראשותו של מונטנרי, עתידה להגיע ארצה כבר בשבועות הקרובים כדי להכריז על האירוע. עם זאת, ל-ynet נודע כי בין העבודות הישראליות שיזכו לחשיפה בפסטיבל שייפתח ב-22 ביוני ויינעל ב-11 ביולי, יהיו השנה, בין היתר, גם "פה גדול" ו"קו-וריאנס", יצירותיהם המשותפות של ניב שינפלד ואורן לאור.

 

שינפלד, שחוזר למונפליה כיוצר 15 שנה אחרי שהופיע שם בפעם האחרונה כרקדן, אמר ל-ynet: "פסטיבל מונפליה זכור לי כחוויה מרגשת מאוד. כיף לחזור לשם ובפעם הראשונה להציג עבודות משלנו. מעבר לכך אני חושב שהבחירה של הנהלת הפסטיבל לתת מקום לנוכחות כל כך מאסיבית של יוצרים ישראלים, מראה על סוג של עוצמה וזה מאוד משמח. זו אמירה".

 

וזה עוד לא הכל

צמד הרקדנים והיוצרים יוסי ברג ועודד גרף, שזוכים בשנים האחרונות להצלחה לא מבוטלת בחו"ל, ונמצאים בימים אלה בתוכנית רזידנס בקנדה, הוזמנו ויציגו במונפליה את "Animal Lost", יצירה סוריאליסטית שמבקשת להשתחרר מתבניות ודפוסי התנהגות הנכפים על ידי החברה, ולחזור אל המקום החייתי שמסתתר מאחורי המסכות.


"פרויקט 5". גם הם בפסטיבל (צילום: גדי דגון)

 

עוד תחזור למונפליה אחרי שנים ארוכות של היעדרות, הרקדנית והיוצרת תמר בורר, עם עבודה חדשה. עבודות נוספות שיציגו במסגרת זו הן "רוסטר" של הכוריאוגרף ברק מרשל, שהוזמנה והופקה על ידי מרכז סוזן דלל ו"פרויקט 5" של אוהד נהרין בשתי גרסאותיו - נשית וגברית - שיוצגו פעמיים בזו אחר זו.

 

במונפליה לא פוסחים גם על טעימות מעבודותיהם של יוצרים ישראלים אשר פועלים בהצלחה רבה בחו"ל.

הרקדן והכוריאוגרף, חופש שכטר, הנחשב לאחד הכוחות הבולטים בסצנת המחול הבריטית ויוצר בימים אלה עבודה חדשה ללהקת המחול הניו יורקית, Cedar Lake, יציג במונפליה גרסה משודרגת להגדרתו של "אמא פוליטית".

 

היצירה, אותה הגדיר כישראלית ביותר שיצר, נשענת על זכרונות מישראל והתנגשויות תרבותיות שחווה. העבודה מלווה במוזיקה חיה כשעל הבמה, לצד הרקדנים, תופיע במונפליה קבוצה של 24 נגנים. "זו גרסה מעט שונה מהמקורית", אומר שכטר, "היא שומרת על לב היצירה והמהות שלה, אבל מדגישה את כוחה של המוזיקה כמנוע".

 

עמנואל גת, שהעתיק את פעילותו לצרפת לפני כחמש שנים ומאז קצר שבחים עבור עבודות שיצר, יציג במונפליה בכורה לעבודה חדשה. זו אינה ההזמנה הראשונה של מונפליה לעבודות מאת גת: קדמו לה "Silent Ballet" שהציג את הבכורה העולמית שלו בפלטפורמה זו ב-2008 ושנה לאחר מכן "WinterVariations".

 

יוצר ישראלי נוסף שיתארח השנה במונפליה עם עבודה חדשה הוא יובל פיק, בוגר להקת בת שבע שמזה שנים ארוכות חי ועובד בצרפת. אחרי פרישתו מלהקת בת שבע, החל פיק קריירה בינלאומית כרקדן ושיתף פעולה בין היתר גם עם טרו סארינן ולהקתו, קרולין קרלסון וראסל מליפנט. פיק הופיע במשך שתי עונות כרקדן בבית האופרה של ליון. ב-2002 הקים את להקת The Guests בליון.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שכטר. יציג את "אמא פוליטית"
צילום: מרב יודילוביץ'
לאתר ההטבות
מומלצים