שתף קטע נבחר

הזדמנויות השקעה בפריפריה הסינית. חרבין כמשל

סין מעבירה תקציבי ענק לפרובינציה הילונגג'יאנג. אוניברסיטאות וחממות טכנולוגיות הן רק חלק קטן מהפרויקטים שעל הפרק. נציגי משלחת לשכת המסחר של ת"א שמעו על המיזם, יצאו לבדוק וזכו לכבוד רב בזמן שהתוודעו למורשת היהודית באזור

זאב לביא, סגן מנהלת האגף לסחר בינלאומי בלשכת המסחר, יושב בימים אלה במשרדו שבתל אביב וצופה בתמונות שצילם במצלמה שלו בצפון הקפוא של סין. פה קבלת פנים בהשתתפות מושל הפרובינציה, כאן ארוחת גאלה סביב שולחן בגודל של גבעתיים עם כל המי ומי.

 

 

עוד בתמונות, מפגש חשיפה מול מאות אנשי עסקים מקומיים ולצידם ביקור בבר קרח, שמורת טיגריסים, פסטיבל הקרח השנתי, ארוחה במסעדת הוט-פוט – כל אלה באוטובוס שמקבל ליווי משטרתי של אח"מים בכל מקום שאליו הוא נוסע. תמונות של קבלת פנים מפוארת אפילו בקנה מידה סיני.

 

לביא מראה לי את התמונות בפגישה שמסכמת את הביקור. בנייה נכונה של נסיעת עסקים אל תרבות אחרת מתחילה מפגישת הכנה, כמו זאת שערכנו שנינו בתחילת ינואר ומסתיימת בפגישת סיכום של לאחר הנסיעה. בפגישת ההכנה עברנו על תיאום ציפיות ופרטים, כמו דרכי התנהלות, מתנות ויחס אל ההיררכיה הסינית.

 

התוצאות בדיעבד שמות בצל את הציפיות מרחיקות הלכת ביותר שהיו. אין ספק שממשלת הפרובינציה הילונגג'יאנג ועיריית חרבין יצאו מגדרן כדי להעניק אירוח שעונה על ההגדרה "כיד המלך", הרבה מעבר למה שמשלחות ישראליות בדרג כזה רגילות לקבל. מעניין לברר מדוע.

 

הקשר היהודי

חרבין היא בירת המחוז הקר ביותר של סין, אי שם קרוב לגבול הרוסי. היא למעשה בירת סיביר הסינית (אמרנו כבר פסטיבל הקרח?). הקרבה לרוסיה הביאה איתה בשעתו, מלבד השלג והקור, גם את פליטי הפרעות ברוסיה של תחילת המאה ה-20. יהודים שהצליחו להימלט בעור שיניהם מהפוגרומים מצאו את עצמם בין בני העם הסיני. הם זכו לקבלת פנים יפה והקימו קהילה במקום.


זייף עם עמיתו הסיני.

 

כן, הביקור של המשלחת כלל גם ביקור באתרי הקהילה. יהודים היום כבר לא חיים בה יותר, כל אנשי הקהילה, כולל משפחת אולמרט הידועה, עזבו אותה זה מכבר, אבל השלטונות המקומיים דואגים לשמר את בית הקברות ובית הכנסת, ואף הקימו לצידם תצוגה מתמדת של גדולי העם היהודי לדורותיו.

 

מה מביא את אנשי הממשל להעלות על נס את שמותיהם של אלברט איינשטיין וגוסטב מאהלר? בראש ובראשונה הדבר משרת את המשיכה של תיירות יהודית לפרובינציה, אבל הוא גם נובע מיחס מיוחד ששורר בסין ביחס לאיכויות האינטלקטואליות של העם היהודי.

 

הפרובינציה הילונגג'יאנג היא אחת הפרובינציות הפריפריאליות שמביטות בקנאה בשנים האחרונות בהתפתחות העצומה של מחוזות הדרום והמזרח של סין, בערים ובפרובינציות שהפכו לאימפריות של תעשיות עתירות ידע ושל מסחר בינלאומי. חרבין, בירת הפרובינציה, נחשבת כעיר המעגל השני, יעד שנהנה מזרימה של עסקים והשקעות רק במידה והמחירים בשנחאי וגוגאנגז'ו גבוהים מדי עבורם.

 

ישראל מעוררת הערכה עצומה

היום נעשה מאמץ מכוון כדי לשנות זאת. תקציבי ענק של מיליארדים מופנים לעבר האזור מהממשל המרכזי בבייג'ינג, תוכניות פיתוח של תיירות ושל חקלאות יוצאות לדרך, תוכנית מתאר חדשה של חרבין צפויה להפוך אותה לעיר של איכות חיים ושל תעשיות מתקדמות, מרכזים חדשים בעיר בהיקף של ערים שלמות עומדים להיות מוקמים על תשתית של תעלות היוצאות מהנהר העובר בה שיהפכו את מרכז העיר לוונציה של המזרח הרחוק.

 

סביב העיר מתוכננת הקמת אוניברסיטאות וחממות טכנולוגיות, וברחבי הפרובינציה - חוות בקר רבות שיהפכו את הפרובינציה למעצמה של חלב ומוצריו, ויאפשרו לה להתחרות במונגוליה הפנימית המחזיקה נכון להיום בהגמוניה בתחום זה. כל אלה דורשים ידע טכנולוגי ומדעי וניסיון רב, האם כאן טמון ההסבר לאירוח יוצא הדופן שקיבלה משלחת אגוד לשכות המסחר?

 

אריה זייף, סגן נשיא איגוד לשכות המסחר שכבר השתתף במשלחות רבות, כולל המשלחת להסכמי פאריז בשעתו, וראה אירוחים מרשימים, מביע אף הוא התפעלות מהאירוח. לראייתו, חשוב לזכור, לצד התפקיד שהילונגג'יאנג מייחסת לידע הישראלי, גם את היחס הכללי אל ישראל.

 

"אתה צריך להבין", אמר לי. "שמלבד זה שישראל מעוררת הערכה עצומה בכל רחבי סין, היא גם מקבלת יחס מיוחד באזור שאליו נסענו בגלל המורשת של הקהילה היהודית שחיה כאן לאורך עשרות שנים. לסינים יש זיכרון היסטורי והם מייחסים לדברים כאלה חשיבות גדולה".

 

תחושת גאווה 

בין חברי המשלחת ניתן למנות נציגי חברות, כמו בנק רוטשילד, קבוצת אריסון, חברת הפרויקטים הבינלאומיים LR, אינפיניטי, חברת התפלת המים אודיס וחברת טכנולוגית המים מיה.

 

בסין המילה "ישראל" היא מותג, היא סמל של טכנולוגיות מתקדמות, של חדשנות ושל פריצות דרך. חברי המשלחת יוצרים עבור העירייה וממשלת הפרובינציה חיבור אל התפקיד שהם מיעדים לישראל בהתפתחות האזור, אל הטכנולוגיות, אל הניסיון הניהולי ואל החשיבה היצירתית. הדבר בא לידי ביטוי בנאומים שנישאו, וזאב לביא מציין בחיוך שמעולם לא חש גאווה כל כך גדולה להיות ישראלי.

 

ביקור המשלחת שופך אור על מאגר של הזדמנויות העומדות בפני ישראלים בסין לצד תנאים מעודדים, כגון מחוזות פריפריאליים – אשר מקבלים סיוע נדיב מהממשל ובונים תוכניות עתירות טכנולוגיה על מנת לממש אותו – תדמית חיובית ביותר של ישראל ושל מטען הידע והחדשנות שלה, וגופים ישראליים דוגמת איגוד לשכות המסחר היוצרים קשרים ושיכולים לפתוח דלתות וארנקים בפני הישראלי בעל הידע הנדרש שיודע לנצל הזדמנויות.

 

טל רשף הוא יועץ ומרצה לתרבויות ועסקים , מאמן עובדים ומנהלים לרילוקיישן , מרצה לתרבויות בחברות ובחוגי בית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משלחת לשכת הסחר של ת"א לסין
טל רשף סין
מומלצים