שתף קטע נבחר

נסיגה בהקפאה: "רג'ר לא יהיה מתנה לחיזבאללה"

גורם מדיני אמר ל-ynet כי לנוכח הסערה בלבנון ובמצרים, קשה יהיה להוציא את ההחלטה להעביר את חלקו הצפוני של הכפר החצוי לריבונות לבנון: "לא יכולנו לחזות בדצמבר שחיזבאללה יפיל את הממשלה". הצעה שנשקלת: האו"ם יהיה אחראי

לפני שלושה חודשים אישר הקבינט את הנסיגה מחלקו הצפוני של הכפר רג'ר. התוכניות היו אמורות לצאת לפועל כבר לפני כחודש וחצי, אבל בשטח לא נרשם כל שינוי. לעומת זאת, מצדו השני של הגבול התרחשו תמורות רבות, כשמאז הספיק חיזבאללה להפיל את הממשלה בביירות, והמתח לקראת פרסום דו"ח האו"ם על רצח רפיק אל-חרירי רק גובר. "לא רוצים לתת מתנות לממשלת חיזבאללה", אמר היום (א') ל-ynet גורם מדיני בירושלים, ונראה שלפחות לתקופה הקרובה, שרויה תוכנית הנסיגה בקיפאון עמוק.

 

 

לפי ההחלטה שהתקבלה בנובמבר, הסכימה ישראל להיענות לדרישת האו"ם ומפקח יוניפי"ל להסיג את כוחותיה מחלקו הצפוני של הכפר, החצוי בין ישראל ללבנון, ולהיערך על "הקו הכחול" לפי החלטה 1701 של מועצת הביטחון של האו"ם, מדרום לקו הגבול הבינלאומי.

 

על משרד החוץ הוטלה מלאכת הכנת השטח לנסיגה, שבסופה יהיה על אנשיו להציג את ממצאיהם לאישור השרים "בהקדם האפשרי", כפי שנכתב בהודעה בנושא שהוציא מזכיר הממשלה, צבי האוזר. שבוע בלבד אחרי ההחלטה, הצהיר העומד בראש המשרד, השר אביגדור ליברמן, כי התוכנית תיושם לכל המאוחר בתוך כמה שבועות.

 

אלא שהשבועות והחודשים חלפו, המציאות בשכנה מצפון השתנתה, וחיילי צה"ל עדיין נמצאים בצדו של הכפר הממוקם בשטחה הריבוני של לבנון. "כל הרעיון היה לחזק את המתונים ולא את הקיצוניים", הסביר אותו גורם. "היום, זו בעיה לתת את רג'ר לממשלת חיזבאללה. יש באוויר הרבה מתח, ומתנהל בנושא דיאלוג מול האו"ם ויוניפי"ל. לא יכולנו לחזות בדצמבר את חוסר היציבות ושחיזבאללה יפיל את הממשלה".


השער יישאר פתוח, לתקופה הקרובה? הגבול ברג'ר (צילום: AFP)

 

בתוך משרד החוץ עצמו נרשמת מחלוקת על עתיד הטיפול בסוגיה, אך בינתיים ממשיכים שם להכין את השטח לנסיגה. אחרי שלמתיחות בלבנון הצטרפה גם הסערה במצרים, חייבה המציאות החדשה שינויים בסדרי העדיפויות ובפרטי התוכנית.

 

לפי ההערכה הנוכחית במשרד החוץ, ייתכן שבתוך חודשיים תשוב התוכנית לאישור הקבינט.

לנוכח השינויים, צפויה להתקבל שם החלטה להקפיא את ביצוע התוכנית עד שהיציבות היחסית תשוב למזרח-התיכון. הבכיר העריך כי בכל מקרה, "לא יקרה דבר לפני פרסום דו"ח חרירי".

 

בירושלים מעוניינים לקיים את החלטה 1701 כדי לרכך את הלחץ הבינלאומי על ישראל ולזכות ללגיטימציה רבה יותר לפעול נגד ההברחות דרך גבול הצפון. אפשרות נוספת העומדת על הפרק היא כי תוכנית משרד החוץ תופקד ישירות בידי האו"ם, שלו יהיה המנדט לתת "אור ירוק" לביצועה. במקרה כזה, יידרשו בארגון לנקוט שיקולי ביטחון, והצפי הוא כי הלחץ הבינלאומי על ירושלים אכן ייפחת. במשרד החוץ סירבו להגיב על הידיעה. 

 

Read this article in English

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיילים ברג'ר. בינתיים הם עוד שם
צילום: AP
הכפר רג'ר. מציאות סבוכה
צילום: AFP
מומלצים