שתף קטע נבחר

יוזמה חדשה: ערבים ויהודים יחד במסע לפולין

קבוצת "עמל" תשגר השנה משלחת משותפת של יהודים, ערבים ודרוזים ללמוד לא רק על השואה, אלא גם לגלות את "האחר". במפגשי ההכנה היה תחילה מתח בין התלמידים, אבל מהר מאוד "נהיינו חברים בפייסבוק", סיפר אחד מהם

זיכרון השואה יקרב בין התלמידים הערבים ליהודים: משלחת מיוחדת במינה של 220 בני נוער תצא בעוד כשבועיים למסע במחנות ההשמדה בפולין. הפאזל האנושי שירכיב את המשלחת יכלול תלמידים יהודים, ערבים, דרוזים, בדואים, נוצרים ותלמידים מקהילת העבריים בדימונה - כולם תלמידי קבוצת"עמל" שיזמה את המסע תחת הכותרת "כולנו רקמה אנושית אחת חיה".

 

 

במכתב לתלמידים התבקשו התלמידים להביא איתם לא רק ביגוד ומזון, אלא גם ערכים כמו סובלנות, פתיחות והקשבה. בעמל החליטו לנצל את המסע לפולין כדי להפגיש את התלמידים לא רק עם הסבל שחווה העם היהודים, אלא להעניק להם חוויה רב-תרבותית שבה יוכלו לגלות את "האחר", ולכבד את הכאב והקושי של עמים ודתות אחרים.


התלמידים מקבלים תדרוך (צילום: סמי קרה)

 

במסגרת הפרויקט יקחו חלק בתי ספר של עמל משפרעם, רהט, כסייפה, דימונה, חדרה קריית מלאכי ואופקים. עלות המסע לכל תלמיד היא כ-5,000 שקלים, כאשר חלק מהעלות תסובסד על-ידי עמל ומשרד החינוך. במהלך המסע התלמידים יחולקו לקבוצות מעורבות גם באוטובוסים וגם בחדרים כדי שבכל קבוצה יהיו תלמידים דוברי ערבית, עברית ואנגלית.

   

"יוצאים למסע קבוצה גדולה ומלוכדת"

במסגרת ההכנה למסע התלמידים עברו סדרת מפגשים שכללה טיולי שטח שנועדו לחבר בין העולמות השונים מהם מגיעים הילדים. "במפגשים הראשונים הייתה מבוכה בשל ההבדלים התרבותיים, מה גם שיש קושי של שפה כיוון שלא כולם דוברי עברית", אמרה מרכזת הפרויקט איילה צודיקר, אך לדבריה לאחר שהתלמידים למדו להכיר זה את זה, הקרח נשבר.

 

על המפגשים המתוחים העיד דודו גלאם, תלמיד בתיכון בקריית מלאכי, שסיפר כי בסופו של דבר הבנו שכולנו בני נוער שאוהבים וצוחקים על אותם דברים, ובמפגשים האחרונים כבר היו חיבוקים וישבנו מעורבבים". לדבריו, מהר מאוד "נהיינו חברים בפייסבוק,

ואפשר להגיד שאנחנו יוצאים למסע קבוצה אחת גדולה ומלוכדת של חברים".

 

מנהל התיכון הטכנולוגי בשפרעם, מוניר סעד, סיפר כי בהתחלה התלמידים שנרשמו למסע ראו אותו כטיול וחופש מהלימודים, אך במסגרת ההכנה למסע הם למדו על השואה. "כמיעוט החי בישראל הם הרגישו הזדהות עם הסבל היהודי, ולמדו שרק על-ידי הכרת האחר ניתן להגיע לדו-קיום אמיתי", אמר סעד. אחד התלמידים הערבים במשלחת ציין כי "בהתחלה לא עניין אותי השואה, רציתי רק לטייל בחוץ לארץ, אבל ברגע שלמדנו להכיר את החבר'ה היהודים, הבנו שכולנו דומים ואולי בעזרת זה שאנו נלמד על השואה, היהודים ילמדו על המצוקה שלנו במדינת ישראל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתכוניים למסע
צילום: סמי קרה
ילמדו יחד על השואה (ארכיון)
צילום: AFP
מומלצים