שתף קטע נבחר

בדיאטה? למה עדיף סוכר בקפה מממתיק מלאכותי

באופן אוטומטי כמעט, בכל פעם שאנחנו פוצחים בדיאטה - אנחנו מחליפים את הסוכר בממתיק מלאכותי. האם זה באמת תורם לנו לירידה במשקל? הדיאטנית ד"ר מאיה רוזמן, בפרק מספרה החדש "הרזים של מאיה - דיאטה עם מתוקים", מספקת תשובות

אחד ההרגלים שאנו רוכשים לעצמנו במהלך הדיאטות הוא השימוש בממתיקים המלאכותיים. לא כולם אוהבים את טעמי הלוואי של הממתיקים המלאכותיים למיניהם, אשר אמורים להחליף את הסוכר ולהמתיק את המזון והשתייה, תוך חסכון עצום בקלוריות. אך למרות זאת רבים ממשיכים וצורכים את המשקאות, הגלידות ומוצרי החלב ללא הסוכר (ועם הממתיקים המלאכותיים), תוך מחשבה שצעד זה יעזור בשמירה על משקל תקין.

 

 

השאלה הגדולה שנשאלת היא האם זה אכן כך, וצריכה של ממתיקים מלאכותיים מסייעת בהפחתה במשקל? על פי מחקרים מדעיים התשובה היא שתלוי לגבי אילו מוצרי מזון, ונראה כי לפחות בחלק מהמקרים אפשר לחזור לסוכר.

 

הסוכר: תורם לתחושת שובע

כדי לבדוק האם צריכת ממתקים מלאכותיים אכן תורמת להפחתה במשקל בוצע מחקר בו עקבו במשך שנה שלמה אחרי שתי קבוצות של אנשים. המשתתפים בקבוצה הראשונה היו אנשים ששתו רק משקאות ללא סוכר (רק "דיאט"), המתיקו את הקפה שלהם בממתיק מלאכותי בלבד ואכלו מוצרי חלב ללא סוכר. המשתתפים בקבוצה השנייה שתו משקאות ואכלו מזונות שהכילו סוכר, ולא צרכו ממתיקים המלאכותיים.

 

פרקים נוספים מתוך הספר:

 

לאחר שנה התברר כי דווקא האנשים שצרכו את הממתיקים המלאכותיים עלו קילוגרם אחד יותר במשקלם, לעומת אלו שצרכו סוכר. גם מחקרים נוספים שבוצעו בתחום הגיעו למסקנה זהה, שהממתיקים המלאכותיים לא בהכרח עוזרים לשמירה על משקל תקין או לירידה במשקל.

 

עולה השאלה כיצד יתכן שאנשים שחוסכים כל כך הרבה קלוריות בכך שאינם צורכים סוכר, אינם יורדים במשקלם בצורה טובה יותר? כדי לענות על סוגיה זו בוצע מחקר נוסף, בו נתנו לאנשים לשתות כוס מיץ כחצי שעה לפני הארוחה. קבוצה אחת קיבלה מיץ רגיל ואילו הקבוצה השנייה קיבלה מיץ דיאטטי, ללא סוכר. כאשר בדקו את כמות המזון שאכלו האנשים בשתי הקבוצות גילו כי האנשים ששתו מיץ דיאטטי אכלו הרבה יותר מאשר אלו ששתו מיץ רגיל.


שותים שלוש-ארבע כוסות קפה ביום? תרגישו חופשי להמתיק בכפית סוכר (צילום: mct) 

 

ההסבר האפשרי לכך הוא שהמיץ הרגיל, שהכיל סוכר, תרם לתחושת שובע מסויימת, ולכן כמות המזון שנצרכה בארוחה הייתה קטנה יותר. אלו ששתו מיץ דיאטטי "השלימו" את הסוכר החסר בכך שאכלו יותר מזון בארוחה. כלומר, המשקה הדיאטטי אינו חוסך מסך כל הקלוריות הנצרכות בסופו של דבר.

 

הממתיקים: ברובם גורמים לתופעות לוואי שליליות 

חלק מהממתיקים המלאכותיים הם למעשה חומרים סינתטיים (אפשר לומר אפילו פלסטיים) אשר גילו, בטעות, שהם נותנים תחושה של טעם מתוק בלשון. מאחר שאלו חומרים סינתטיים הם אינם מכילים קלוריות, כמובן, ולפיכך הרעיון שעומד מאחורי השימוש בהם הוא סיפוק הצורך במתוק, מבלי לצרוך את הסוכר עצמו.

 

סוגי הממתיקים המלאכותיים שקיימים כיום בשוק הם:

 

  • סכרין: זהו החומר הראשון, שהתגלה באמצע המאה ה-19 תוך כדי ניסוי במעבדה כימית. למרות שהשתמשו בו בכמויות ניכרות, רק לאחר כמאה שנים החלו לחקור את השפעותיו על הבריאות. תופעות לוואי אפשריות של חומר זה הינן בעיות ראייה, כאבי בטן, ואפילו סיכון מוגבר לסרטן.

 

  • ציקלמט: זהו הממתיק המלאכותי השני שהתגלה. הוא אינו נספג כלל מהמעיים בגוף, ולכן אינו מכיל קלוריות. אך זו גם הסיבה לכך שכל תופעות הלוואי של חומר זה מתרכזות במעיים, והן כוללות גירויים במעיים, כאבי בטן וגם סוגים שונים של סרטן. באירופה חל איסור להשתמש בממתיק זה, אך בארץ הוא עדיין מותר.

 

  • אספרטיים: ממתיקים מלאכותיים חדשים יותר שנמצאים כיום בשימוש אינם מוגדרים כ"סינתטיים", כמו, למשל, החומר אספרטיים, שהוא שילוב של שני חלבונים אשר יחד מקנים תחושת טעם מתוק. ממתיק זה נמצא במוצרי חלב רבים, במשקאות דיאט ובמזונות נוספים. למרות שהוא אינו  סינתטי על האריזות שלו מצויין שקיימת הגבלה בשימוש וכי ישנה כמות מרבית מותרת לצריכה. הסיבה לכך היא, שאחד מהחלבונים ממנו הוא מורכב, פניל אלנין, עלול לגרום בצריכה מוגברת לתופעות לוואי שונות.

 

  • סטיביה: הסטיביה הוא צמח בעל טעם מתוק שכמעט ולא מכיל קלוריות. משתמשים בו בעיקר להמתקת משקאות חמים. ניתן להשיג אותו כצמח טבעי או כאבקה של הצמח (בעיקר בבתי הטבע). למרות שרבים חושבים שאין לו תופעות לוואי, כדאי לדעת שכבר פורסמו מספר מחקרים שהראו שהסטיביה מזיק למערכת הפוריות.

 

  • סוכרלוז: זהו הממתיק החדש ביותר שקיים כיום בשוק והוא עשוי מהסוכר הרגיל והפשוט. בתהליך כימי של החדרת כלור למולקולת הסוכר הופכים אותו למתוק פי 400, ואז ניתן להשתמש בכמות מזערית על מנת לקבל את האפקט המתוק של הסוכר. הוא קיים בצורת אבקה ואם בודקים טוב על גבי האריזה, אפשר לראות כי הוא מכיל 388 קלוריות ל-100 גרם, כמו הסוכר הרגיל בדיוק. אבל במקרה זה מספיקה כמות של גרם אחד (שמכיל ארבע קלוריות בלבד) על מנת להמתיק כוס קפה, במקום להשתמש בכמות של כפית וחצי סוכר. הסוכרלוז נמצא בדברי מאפה, סוכריות ללא סוכר, מסטיקים, ריבות, פודינגים ובחלק ממשקאות הדיאט. מאחר שהוא חדש, עד כה לא נתגלו תופעות לוואי בריאותיות שליליות לחומר זה.

 

כיום רוב היצרנים משתמשים בשילוב של מספר ממתיקים מלאכותיים, בכדי להפחית את טעמי הלוואי של כל אחד מהם. בדרך זו גם ניתן להפחית את תופעות הלוואי השליליות שנגרמות משימוש מוגבר בממתיקים.

 

לא שותים הרבה? העדיפו סוכר

לאחר שראינו שכנראה שאין סיבה ממשית לשימוש בממתיקים מלאכותיים, ושהגוף דואג להשלים את הסוכר החסר לו במשך היום, מדוע שלא נמתיק את המשקאות בסוכר? ההחלטה בנושא צריכה להיעשות על פי כמות המשקאות המומתקים בסוכר שאנו צורכים במהלך היום.

 

הסוכר, בניגוד לממתיקים המלאכותיים, הוא חומר שמוכר לגוף. התאים מכירים את הסוכר ו"יודעים" היטב כיצד לטפל בו.

אך למרות זאת, הסוכר אינו דבר מזין. הוא נחשב ל"אנרגיה ריקה",

כלומר למזון שאינו תורם לגוף דבר פרט לקלוריות. לא ויטמינים, לא מינרלים, לא חלבונים, ואפילו לא שומן - רק קלוריות.

 

לכן, בעיקרון, עדיף לצרוך כמה שפחות סוכר ומאכלים מכילי סוכר. אך אם האלטרנטיבה היא ממתיקים מלאכותיים, וכמות המשקאות הממותקים אינה גדולה מאוד, עדיף להמתיק את השתייה בסוכר האמיתי והטעים יותר, וליהנות מגלידה או מוצרי חלב המכילים סוכר.

 

ומה לעשות כאשר כמות המשקאות הנצרכת גדולה מאוד? במקרה כזה יש לבדוק דרכי פעולה שונות. את החחלטה צריך לעשות רק לאחר בדיקה קפדנית ויסודית של תזונת האדם בו מדובר. במחלות כמו סוכרת, למשל, בה הסוכר יכול להזיק לבריאות בצורה מיידית וחמורה, אין ספק שעדיף להשתמש בממתיקים המלאכותיים, וכך גם במצבי השמנה קיצוניים מאוד.

 

אנשים רבים עברו לשתות קפה מומתק בסוכר במהלך הדיאטה והמשיכו להפחית ממשקלם בקצב דומה. כאשר שותים שלוש עד ארבע כוסות קפה ביום, אפשר להמתיק כל כוס בכפית סוכר, והדבר לא יבוא לידי ביטוי בקצב ההפחתה במשקל.

 

לעומת זאת, כאשר מדובר במשקאות קלים מוגזים החישוב צריך להיות שונה. אם מדובר על צריכה של בקבוק או שניים ליום ההמלצה היא לא לעבור למשקה המכיל סוכר, כיוון שזה בהחלט ימנע את ההפחתה במשקל. במקרה זה עדיף לנסות ולהפחית את כמות המשקאות הקלים הדיאטטיים הנצרכת, ובמקומם להגדיל את כמות המים.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ממתיקים מלאכותיים. אין סיבה אמיתית לשימוש
צילום: index open
כריכת הספר "הרזים של מאיה -
ד"ר רק שאלה
מומלצים