שתף קטע נבחר

משבר המחירים: המו"מ נמשך עד הרגע האחרון

ראשי צוותו של נתניהו נועדו אחר הצהריים עם נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר מרכז השלטון המקומי. מו"מ של הרגע האחרון מתנהל גם מול יו"ר ההסתדרות. "יש מו"מ ואם הוא יוביל להסכם עד 18:00, הודעת נתניהו תהיה מבוססת עליו", אמר גורם בכיר

מנסים להגיע לפשרה: ל-ynet נודע כי ראשי צוותו של ראש הממשלה בנימין נתניהו נועדו אחר הצהריים (ה') בקריה בתל אביב עם נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש ויו"ר מרכז השלטון המקומי שלמה בוחבוט. במקביל, מנהלים מקורבי נתניהו משא ומתן גם עם יו"ר ההסתדרות עופר עיני. גרום בכיר המעורה בשיחות הסביר כי "יש משא ומתן ואם הוא יוביל להסכם עד השעה 18:00, ההודעה של נתניהו תהיה מבוססת עליו".

 

 

מאחורי השיחות הזאת עומדת כוונה שקטה בשני הצדדים להגיע לפתרון מוסכם של, גם זמן קצר ממש לפני הודעת ראש הממשלה שתועבר בשידור חי ב-ynet. המשמעות היא שלא בטוח שנתניהו עצמו יודע בדיוק מה הוא עומד להגיד במסיבת העיתונאים כיוון שהדברים עדיין נמצאים במשא ומתן.

 

משבר ההתייקרויות

 

ההתנהלות השקטה מנוגדת לאופן שבו שני הצדדים מציגים את הדברים בפומבי. ברוש, עיני ובוחבוט מציגים תמונה לפיה השיחות התפוצצו אתמול ומבחינתם הם בדרך למאבק, ואילו נתניהו מציג את מסיבת העיתונאים כפרי של החלטה שהוא ושר האוצר יובל שטייניץ קיבלו כדי להקל על הציבור הנאנק תחת מצוקת המחירים.

 

ההערכה היא שההסכם יכלול הורדה של תעריפי המים בעשרות אחוזים, ביטול ההעלאה האחרונה של מחיר הלחם, הורדת של מחיר הדלק ב-20 אגורות לליטר, אף אם לא ברור אם באמצעות ביטול העלאת המס, או באמצעות צמצום רווחי החברות - כפי שפורסם היום ב-ynet - וכן העלאה של שכר המינימום בהתאם להסכם בין עיני לברוש, אף שייתכן שההעלאה לא תכלול בסופו של דבר את המגזר הציבורי.

 

מתקשורת משרד ראש הממשלה לא התקבלה תגובה לידיעה וכך גם מלשכתו של ברוש. ממרכז השלטון המקומי נמסר כי הפגישה בין בוחבוט לראשי לשכתו של נתניהו היום היתה פגישה שגרתית שנקבעה לפני שבועיים ועסקה בדברים אחרים. מלשכתו של ברוש לא התקבלה תגובה לידיעה.

 

המטרה: להגדיל את הכנסות המדינה

בימים האחרונים נדרשו נתניהו ושטייניץ להתיר קשר מסובך במיוחד. עקב החלטתם לקדם מתווה של הורדה הדרגתית במס ההכנסה השולי, וכן במס החברות בישראל, נוצר צורך להעלות את הכנסות המדינה באמצעים אחרים.

 

המטרה: למנוע את פריצת מסגרת התקציב ולשמור על יחס החוב תוצר הרצוי, שיאפשר למדינת ישראל לשמור על דירוג אשראי אופטימלי, תוך הורדת מסים שתעודד השקעות חוץ בכלכלת המדינה.

 

כדי לפצות על אובדן ההכנסות כתוצאה מהורדת מס ומהגידול הטבעי בתקציב המדינה, העלה משרד האוצר את שיעור המס במספר תחומים: מס הבלו, שמוטל על הנפט ומוצריו, הועלה. כמו כן, הועלה המס המוטל על סיגריות. לצד העלאות המס, הוטל גם, לראשונה, מס ערך מוסף על המים, שגרם להתייקרותם בעשרות אחוזים.

 

רוח גבית למחאה חברתית

גזירות המס התקבלו בשקט יחסי עד לאחרונה, כשמספר גורמים חברו זה לזה וגרמו לגל מחאות שדחק בראש הממשלה לכנס את יועציו ולחפש פתרון. ראשית, התייקרות מוצרי המזון בכל העולם, בעקבות בצורת בחלקים שונים של כדור הארץ, גרמה לעלייה במחירם של השמן, החלב, הלחם והביצים. התייקרות זו, לצד המצב הקשה בשוק הנדל"ן, הפכו את אזרחי ישראל לרגישים יותר להתייקרויות האחרות שבאו בעקבות השינויים במיסוי.

 

שנית, התהפוכות הפוליטיות והחברתיות שפוקדות את מצרים פעלו בשני מישורים כדי להקשות על קובעי המדיניות הכלכלית. יציאתם של אזרחי מצרים לרחובות, בעיקר על רקע הפערים הכלכליים-חברתיים העצומים במדינה, נתנה רוח גבית למחאה חברתית בישראל. בו זמנית, אי הוודאות בנוגע לעתיד השלטון במצרים מעמידה את ממשלת ישראל בערפל כבד בכל הנוגע לגודלו של הסעיף המשמעותי ביותר בתקציב המדינה - תקציבה של מערכת הביטחון.

 

תקציב הביטחון נבנה בשנים האחרונות על סמך ההנחה שהשקט בגבולה הדרומי של המדינה יישמר והיקף ההוצאה על אמצעי אבטחה וסדרי הכוחות בגבול ישראל-מצרים ירד משמעותית. הכנסת אישרה כבר השבוע 700 מיליון שקל נוספים לתקציב הביטחון בעקבות האירועים במצרים, ואין לדעת כרגע כמה כסף עוד יידרש אם אכן יתגלה שיש להתייחס לגבול הדרומי כאל "גבול מלחמה".

 

לבסוף, יש להניח שבמשרד האוצר ובמשרד ראש הממשלה לא העריכו כראוי את סדר העדיפויות של הציבור הישראלי ולא חזו כי התייקרות הדלק תהפוך לקש ששבר את גב הגמל.

 

  • רוצים לזכות באוטו? השתתפו בתחרות הנהג החסכוני בפייסבוק שלנו

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ראש הממשלה בנימין נתניהו
צילום: AFP
יו"ר ההסתדרות עופר עיני נשיא התאחדות התעשיינים שרגא ברוש יו"ר המרכז לשלטון מקומי שלמה בוחבוט
צילום:יהודה שגב
מומלצים