שתף קטע נבחר

הסכנה ברשות המסים: "ביקורת, לא שחיתות"

מה פגום ברשות המסים? יועצי מס ועובדים לשעבר חושבים שאין בה בעיית שחיתות, אך סבורים שקיים איום על יעילותה של מערכת המס בישראל מכיוונים אחרים: היעדר אופק מקצועי מביא לבריחה של כוח אדם איכותי וה"עליהום" הציבורי מביא לפגיעה ביכולת הגבייה. המפסידה העיקרית היא קופת המדינה

לצד מערכת המשפט, רשות המסים היא אולי המוסד הממשלתי שממנו מצפים לניקיון הכפיים הרב ביותר. הגוף שאמון על גביית הכסף מהאזרחים והפצתו בחזרה לציבור נדרש לא פעם להתמודד עם בעלי הון רבי עוצמה המנסים להעלים כסף מהמדינה ולשמור, למרות הפיתויים והקשיים, על מדיניות של "ללא משוא פנים" על מנת שכל האזרחים ישלמו למדינה את שיעור המס המתבקש מהכנסתם, ללא אפליה וללא חריגות.

 

 

הכעס שמתעורר בקרב הציבור - כאשר נחשפת פרשת שחיתות בקודש הקודשים של הקופה הציבורית - מובן, אך האם באמת ישנה בעיה מהותית בהתנהלותה של רשות המסים? האם קל "להגיע" אל פקידי שומה ולהשפיע על החלטותיהם? האם בעלי אינטרס מעורבים במינויים ברשות והאם השוק הפרטי מוצף בעובדי רשות המסים לשעבר שמשיגים "טובות" עבור לקוחותיהם?

 

עו"ד זיו שרון, הנחשב לאחד הבכירים בארץ בתחום המיסוי, סבור שנהפוך הוא: האיום האמיתי על רשות המסים אינו מצד השחיתות כי אם מצד הביקורת על השחיתות. "פקידי מס הכנסה נקראים פקידי שומה. משמעות המילה שומה היא הערכה. מכאן נובע שנשמת אפה של רשות המסים היא היכולת להפעיל שיקול דעת ויכולת זו היא שנמצאת תחת התקפה מאז שהחלו הפרשיות", אומר שרון.

 

שרון מצר על מה שהוא מכנה "עליהום" על רשות המסים מאז פרשת ג'קי מצא. לדעתו, חבל שמכנים את הפרשה האחרונה "פרשת רשות המסים 2" כי מי שמפסיד בסופו של דבר - הוא הציבור כולו.

 

"לפני ארבע שנים היה שופט מס הכנסה אחד בכל אזור תל-אביב. היום יש חמישה שופטים בבית המשפט הכלכלי ואחד במחוזי. זו התוצאה של פרשת רשות המסים. מה עשינו בזה?! גם אין גבייה כי התיקים במחלוקת, גם ברשות הפכו להססנים כי הם פוחדים להגיע למשפט שבו ייווצר תקדים וגם יש עומס על בית המשפט".

 

שרון מודה, אמנם, כי מרכזיותו של שיקול הדעת בעבודת הרשות הוא גם המקור לבעיות שמתגלות בתחום טוהר המידות, "איפה שיש שיקול דעת יש כוח ואיפה שיש כוח יש גם שחיתות", אבל הפתרון שבמסגרתו לא נותנים לפקיד אחד להעריך לבד מביא לתת ניצול של כוח אדם וכתוצאה מכך סכום הכסף שהמדינה מגייסת ממסים יורד.

 

"צריך לזכור שכבר עכשיו הרשות מצליחה לפקח רק על 4%-5% מהנישומים. המשמעות של פיקוח על כל מפקח היא כיסוי של פחות נישומים וזה אומר פחות כסף למדינה. חשוב שישאירו את הפיקוח כמו שהוא. אינטרס המדינה הוא ברשות מסים חזקה שיודעת לקבל החלטות ואסור, בגלל עליהום ציבורי, לפגוע ביכולת של הרשות להפעיל שיקול דעת. אם נעשו דברים צריכה להיות ענישה חזקה ומרתיעה אבל לא צריך להרוג את כל מה שבדרך. כבר עכשיו יכולת קבלת ההחלטות ירדה".

 

אין אופק מקצועי, אין שירות

גם רואה החשבון אלישע סער סבור כי אלה שקוראים לניקוי אורוות ברשות המסים, מפנים את חציהם למטרה הלא נכונה. "בעיה המרכזית ברשות המסים היא שהם לא מצליחים לשמר כוח אדם איכותי. יש שם מאגר של כוח אדם צעיר ואיכותי שהמגזר העסקי מחזר אחריו במרץ וללא תכנית מסודרת שתעניק אופק התקדמות לאנשים המוכשרים הללו, הרשות תמשיך לסבול מחוסר בכוח אדם".

 

לדברי סער, ברשות המסים קורסים תחת העומס והתוצאה היא, שוב, אובדן רווחים לקופת המדינה. "הבעיה המרכזית שאנחנו נתקלים בה היא בעיה של שירות. אנחנו מוצפים בהודעות מהמחשב ובסנקציות אבל אין עם מי לדבר.

 

"כיום, חלק גדול מהדו"חות משודרים למחשב ועובר זמן רב לפני שמישהו מסתכל עליהם. אם לאזרח מגיע החזר, הרשות חייבת להעביר את הכסף תוך 90 יום אחרת היא משלמת ריבית. יש לי לקוח שלא קיבל החזר 10 חודשים כי לא הגיעו אל הדו"ח שלו. חשוב לזכור שריבית על פיגור בהחזר מס היא הריבית הכי טובה שיש - הצמדה למדד המחירים לצרכן פלוס 4% ופטור ממס".

 

סער דוחה את הטענות על בעיה של שחיתות. "מטבע הדברים, רבים מעובדי הרשות יוצאים לשוק הפרטי והם שומרים על קשרים טובים עם מי שנשאר שם - לכן הקרבה בין רואי החשבון ועוה"ד לפקידי השומה גדלה. אבל אין בעיה של שחיתות. הטענות על ראובן שיף הן הזויות. הוא האחרון שיתווך במתן שוחד".

 

הציבור לא מעריך

עובדים לשעבר ברשות המסים מכירים בבעיה של היעדר אופק מקצועי אך טוענים כי אין חדש או חריג בכך. "השוק תמיד היה מוצף בעובדים לשעבר", אמר ל-ynet בכיר לשעבר ברשות. "המדינה הזו גם קטנה וכולם מכירים את כולם. מבחוץ זה נראה לא טוב אבל צריך להבין איך זה עובד. אולי כרואה חשבון ופקיד השומה מכירים זה את זה, אז מטפלים בצרכי הלקוח יותר מהר וביותר נחמדות אבל התוצאה היא אותה תוצאה".

 

לדברי אותו עובד, קשה להיאבק בתופעה של בריחת כישרונות מהרשות. "זו מערכת שבנויה כפירמידה והאוויר למעלה דליל מאוד. אחרי 4-5 שנים ברשות המסים אתה הופך להיות מבוקש בחוץ כי אתה מכיר היטב ומבפנים את המנגנונים. גם קל לפתות אותך לצאת החוצה כי אין לאן להתקדם בתוך הרשות והשכר נמוך יחסית. אבל יש עדיין אנשים טובים שנשארים ובכל מקרה זה תהליך טבעי".  

 

גורמים ברשות המסים שעימם שוחחתי הרבו לציין את תחושת העלבון שעימה הם מסתובבים, כאשר הרשות עולה לכותרות בהקשרים שליליים. או אז נחשפת, לטענתם, הבעיה התדמיתית הקשה שלה. "אף אחד לא אוהב את מס הכנסה ולכן הטוקבקים תמיד זועקים 'שחיתות'", אמר גורם ברשות. "אנשים לא מעריכים את עבודתנו ולא מבינים באמת את חשיבותה של מערכת המיסוי להתנהלות המדינה". 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכתם הגדול: ג'קי מצא
צילום: ירון ברנר
הכתם הקטן? דוד ואנונו
צילום: אבי מועלם
מומלצים