שתף קטע נבחר

הווטו וההסתבכות: ישראל גם מבודדת את ארה"ב

אין מה להתבשם בווטו האמריקני על הגינוי להתנחלויות במועצת הביטחון. ישראל לא רק בודדה את עצמה, אלא גם דחקה לפינה את האמריקנים. עכשיו הערבים יפנו אליהם את הזעם?

תמרור אזהרה: לא היה נעים להיות ישראלי באולם מועצת הביטחון של האו"ם בעת הדיון על גינוי הבנייה בהתנחלויות ביום שישי אחר הצהריים. המשקיף הפלסטיני, ריאד מנסור, הסתובב בין שגרירי מדינות כמו חתן ביום חתונתו. פה חיבוק, שם טפיחה על השכם ולחישה באוזן. את המתנה הוא קיבל מיותר מ-100 מדינות שתמכו בהצעת ההחלטה הפלסטינית.

 

ישראל מבודדת? הגיבו בפייסבוק של ynet

 

בחגיגה היה אמנם חתן, אבל השגרירה האמריקנית, סוזן רייס, סירבה לשחק את תפקיד הכלה. היא הניפה יד בודדת והטילה וטו. אילו הובאה ההצעה להצבעה בעצרת הכללית של האו"ם, כפי שאיימו הפלסטינים לעשות במסגרת מאמציהם "לבנאם" את הסכסוך, הייתה הרשות משיגה רוב עצום. עם זאת, להחלטות העצרת הכללית אין תוקף ביצועי, בניגוד למועצת הביטחון.

 

המועצה היא הגוף היחידי באו"ם אשר לו סמכות לקבל החלטות "עם שיניים" - ולכן פנו הפלסטינים למועצה, בתקווה להשיג תמיכה מירבית, גם במחיר של וטו אמריקני. 14 החברות האחרות במועצת הביטחון (רוסיה, סין, בריטניה וצרפת, שגם להן זכות וטו, ועוד עשר חברות המתחלפות מדי שנתיים) הצביעו בעד ההצעה הפלסטינית.


סירבה להשתתף בחגיגה. סוזן רייס מטילה את הווטו (צילום: AFP)

 

האמריקנים נדחקו לפינה

אל לישראל להתבשם בווטו האמריקני ולזלזל באירועי סוף השבוע במטה האו"ם. ישראל לא בודדה רק את עצמה, אלא גם דחקה לפינה את ארצות הברית. אפילו מדינות ידידותיות לישראל התנגדו למדיניותה בשטחים, ומעמדנו ספג עוד מהלומה

 קשה. שוב ישראל היא מדינה נזופה, מבודדת, עם תדמית בריונית, המסתגרת באמת שלה ומסרבת להקשיב.

 

ישראל זקוקה לוושינגטון כמעצמה בעלת משקל, שתתווך, תפשר ותשפיע, ולא רק כמדינה שהיא "כיפת ברזל" דיפלומטית לבלימת הטילים המדיניים המתעופפים לעברנו. זכות הווטו היא לא דבר שהאמריקנים ששים להשתמש בו, כמו יתר החברות הקבועות במועצת הביטחון.

 

האמריקנים עשו הכל כדי להימנע מהגעה לנקודה הזו. מעבר לרתיעה משימוש בזכות הווטו, הם גם לא היו מעוניינים בתקרית הזו בשל חוסר היציבות הפוליטי במדינות ערב. המפגינים שם, עד כה, לא הפנו את זעמם לעבר האמריקנים, ולא שרפו את דגלי ארצות הברית בכיכרות.

 

האם ייתכן שבגלל הדרישה האמריקנית לקדם רפורמות פוליטיות במדינות ערב, החליטו הדיקטטורים לנקום בנשיא אובמה ולקדם החלטה במועצת הביטחון? וטו אמריקני לטובת "הציונים", הסיט בעבר את הזעם של הציבור הערבי נגד ישראל אל עבר וושינגטון.

 

למעשה, האמריקנים נקלעו למבוי סתום. כל החלטה שלהם הייתה מתקבלת רע. אובמה ניסה לקדם פשרה, ובמקום החלטה של מועצת הביטחון העדיף הצהרה נשיאותית. הוא רצה נוסח פחות חריף, בידיעה שגם זה היה מספיק כדי לסבך אותו עם הקונגרס ועם היהודים. אלא שהערבים התעקשו להעביר את הצעת ההחלטה למועצת הביטחון. הנשק האחרון בארסנל של אובמה היה שיחת טלפון ארוכה וקשה עם אבו-מאזן. סירובו של האחרון להתגמש הכניסה אותו לקטגוריה שנמצא בה נתניהו.

 

נדמה שלאובמה אין זמן או חשק להמשיך ולדבר עם שני המנהיגים שהוליכו אותו שולל בהבטחות שווא. ממילא יש לו מספיק צרות גם בלי שני הג'נטלמנים האלה מהמזרח התיכון. מזכירת המדינה, הילרי קלינטון, עוד ניסתה ברגע האחרון לדבר עם הנשיא הפלסטיני ועם ראש הממשלה הקטארי, אבל נתקלה בקיר אטום. בסופו של דבר נשלחה השגרירה סוזן רייס להטיל את הווטו. היד הצביעה וטו, אבל הפה תקף קשות את הבנייה בהתנחלויות כ"בלתי חוקית", לפני שנימקה, כמי שכפאה השד, את החלטת הממשל.

 

מי שחוגג את הווטו האמריקני מוטב שיקרא את דברי השגרירה רייס בשם ארצה: "אסור שההתנגדות שלנו להחלטה שהובאה היום למועצה תובן לא נכון, כאילו אנו תומכים בפעולות ההתנחלות. ההתנחלויות הישראליות בשטחים שנכבשו ב-1967 פגעו בביטחון ישראל והחלידו את התקוות לשלום ויציבות באזור". היא הזהירה עוד כי "המשך פעילות ההתנחלויות פוגעת בהתחייבויות הבינלאומיות של ישראל, הורסת את האמון בין הצדדים ומאיימת על הסיכויים לשלום".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
יותר מ-100 מדינות תמכו בפלסטינים במועצת הביטחון
צילום: AFP
הסתובב כחתן בין השגרירים. ריאד מנסור
צילום: רויטרס
מומלצים