שתף קטע נבחר

מחקר בריטי ענק: אין קשר בין דיבור בסלולר לסרטן

אין ממה לחשוש? מחקר ענק שנערך בבריטניה מצא כי לא חלה עלייה משמעותית במספר מקרי סרטן המוח במדינה, בשנים בהן עלה בצורה משמעותית מספר המשתמשים בטלפונים ניידים. הוא מצטרף לתוצאותיו של מחקר ישראלי - שהראה תוצאות דומות

לא יכולים להתנתק מהסלולרי? כנראה שאפשר להמשיך ולדבר ללא חשש. לאחר שבשבוע שעבר פורסמו תוצאותיו של מחקר ישראלי, שהראה כי דווקא בשנים שבהן השימוש בטלפונים הניידים עלה במאות אחוזים, מספר החולים בסרטן במוח ירד בחצי - גם מחקר בריטי ענק, שפורסם בכתב העת Bioelectromagnetics, מראה תוצאות דומות. 

 

 

השימוש בניידים עלה - שכיחות הסרטן לא

יותר ממיליארד אנשים ברחבי העולם משתמשים בטלפונים ניידים, שהפכו לחלק בלתי נפרד משגרת החיים של כולנו. כבר בשנת 1990 נערך מחקר בריטי שקבע כי אין סכנה בקרינה הסלולרית מהטלפונים הניידים. אלא שבשנים האחרונות פורסמו מספר חוות דעת שקבעו כי קיים חשש שהקרינה הסלולרית גורמת לסרטן ולפגיעה בתפקוד המוחי.

 

את הטענות הללו באו לבדוק חוקרים מאוניברסיטת מנצ'סטר שבבריטניה. החוקרים בדקו את הנתונים אודות חולי סרטן שאובחנו בין השנים 1998 עד 2007, תקופה בה השימוש בטלפונים הניידים צבר תאוצה. מהנתונים עלה כי לא הייתה עלייה משמעותית במספר מקרי סרטן המוח בגברים או בנשים.

 

הנתונים הראו כי נמצאה עלייה מזערית של 0.6 מקרים לכל 100 אלף תושבים בשכיחות סרטני האונה הטמפורלית במוח. עלייה זו פירושה 31 מקרים חדשים בשנה של סרטן זה, באוכלוסיית אנגליה המונה 52 מיליון איש. מנגד, נמצאה ירידה קלה בשכיחות הסרטן בחלקים אחרים במוח, כמו המוח הקטן, קליפת המוח והאונה הצידית.

 

"קיימת מחלוקת מתמשכת האם חשיפה לגלי רדיו מטלפונים סלולריים מגבירה את הסיכון לסרטן המוח", אמר ראש צוות החוקרים ד"ר פרנק דה ווכט, מומחה לרפואה תעסוקתית. "הממצאים במחקר שלנו מראים כי קשר כזה בין סלולרי לסרטן הוא אינו סביר משום שאין עלייה משמעותית בשכיחות המחלה מאז הוכנסו הטלפונים הניידים לשימוש.

 

"לו הטלפונים הסלולריים היו גורמים לסרטן המוח היינו מצפים לעלייה במספר החולים בתוך חמש עד 10 שנים לאחר שהטכנולוגיה נכנסה לחיינו. מהנתונים שלנו לא נראה כי יש צורך מיידי לנקוט באמצעים כדי להפחית את הקרינה הנפלטת מהסלולריים".

 

יש לציין כי מחקר שפורסם בשנת 2006 על ידי חוקרים מדנמרק, שעקבו אחר יותר מ-400 אלף משתמשי טלפונים סלולריים במשך 21 שנים, הראה תוצאות דומות גם כן. המחקר גילה כי לא חלה עלייה בשיעור כל מחלות הסרטן בקרב הנבדקים.

 

מחקר קודם מצא: יש קשר בין הניידים לסרטן

מנגד למחקרים הללו עומד מחקר רחב היקף שפורסם בשנת 2007 וכלל זרוע ישראלית. המחקר מצא כי לאחר חמש שנות שימוש בטלפון נייד באותו צד של הראש נמצא גידול של 34% בסיכוי ללקות בגידולים של בלוטות הרוק. המחקר מצא גם כי ככל שעלה משך השימוש - כך עלה גם הסיכון ללקות בגידולים.


כך תפחיתו את הסכנה מהסלולרי

כך תפחיתו את הסכנה מהסלולרי
1. צמצמו שימוש ילדים בסלולרי
2. העדיפו לדבר בטלפון נייח
3. השתמשו ברמקול, דיבורית או אוזניה
4. קצרו את משך השיחות בנייד
5. כשמדברים - הרחיקו את המכשיר כמה שניתן מהגוף
6. אל תשוחחו במעלית או במקומות בהם הקליטה נמוכה

 

החוקרים מצאו גם קשר בין שימוש בטלפון באזורים כפריים, המאופיינים במיעוט אנטנות סלולריות, לבין אזורים עירוניים, בהם קיימת כמות גדולה יותר של אנטנות. מהמחקר עלה כי קיימת שכיחות גבוהה יותר של גידולי בלוטת הרוק דווקא באזורים כפריים. באותם אזורים, בקרב האנשים ששוחחו בסלולרי באותו צד של הראש הייתה עלייה של 58% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמספר השיחות היה גבוה יותר ועלייה של 49% בסיכון ללקות בגידולים ככל שמשך השיחה היה גבוה יותר.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואול/פוטוס
טלפון נייד. לא הייתה עלייה משמעותית בשכיחות הסרטן
צילום: ויז'ואול/פוטוס
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים