שתף קטע נבחר

כך תשכילו ברשת

רוצים להעשיר את ההשכלה ולא לרוקן את הארנק, ללמוד באוניברסטת עילית מבלי לצאת מהבית, לשמוע הרצאות ממיטב הפרופסורים בדרך לעבודה? כך תעברו ברשת ותצאו עם תואר - לגלוש ולהשכיל

<< ביקורת: Test Drive Unlimited 2

 

אתם תראו אותם בתמונות האילוסטרציה בכל אתרי האוניברסיטאות - נשים וגברים צעירים ישובים על כר דשא רענן; היא מחזיקה בידה ספר, הוא אוכל תפוח בזמן שלפטופ קטן נח על ברכיו, ושניהם צוחקים מבדיחה אינטלקטואלית עלומה. זו התמונה שמוכרים לנו - שלימודים אקדמים והשכלה גבוהה מתאימים לתקופה מסוימת בחיים (בין 18 ל-28), למעמד כלכלי גבוה (זה שיכול להרשות לעצמו נטבוק), ולאווירת השלווה הפסטורלית של הקמפוס.

 

אבל יותר ויותר אנשים מבוגרים וצעירים, שחסרים להם הזמן והכסף לתואר שדורש שנים של השקעה, מוצאים כיום אלטרנטיבות נוחות וגמישות להשכלה גבוהה באינטרנט. האפשרויות המקוונות כבר קיימות, מה שנשאר זה לדעת איך לברור את ההצעות האמיתיות והמוצלחות מתוך מה שיש לרשת להציע.

 

בטוח שזה פתוח

למי ששליטתו בשפה האנגלית מגבילה אותו ללימוד בעברית בלבד, האוניברסיטה הפתוחה היא הבחירה הותיקה והידועה ביותר ללימוד תואר מתוקשב. האוניברסיטה מציעה קורסים בודדים ותארים ראשונים (BA ו-BSc) בלימוד עצמי, ללא דרישות ראשוניות דוגמת פסיכומטרי ובגרות. ישנן גם לימודי תארים שניים, אך דרישות הקבלה אליהם כבר גבוהות יותר. מה תוכלו ללמוד דרך הפתוחה? הכל – היסטוריה, פילוסופיה, ספרות, פסיכולוגיה, מתמטיקה, פיסיקה ועוד.

 

הלימודים עצמם לא חייבים להתבצע דרך האינטרנט, אך למרבית הקורסים באוניברסיטה הפתוחה אתר קורס שכולל מאגרי מידע וחומרי לימוד משלימים. בנוסף, קיימים קורסים של כיתות וירטואליות, בהם ניתן לקבל בשידור וידאו חי עצות מהמרצים ישירות לאתר הקורס.

 

היתרונות: תואר בעברית, תמיכה מקוונת מאוניברסיטה מוכרת, אפשרות ללמידת קורסים בודדים.

החסרונות: שכר לימוד גבוה, בדומה למחירי הקורסים באוניברסיטאות, תשלומי הרשמה. פחות מתאים לבעלי אמצעים כלכליים מוגבלים, אלא אם ילמדו קורסים בקצב איטי.

לאתר האוניברסיטה

 

האוניברסיטה של האנשים

UoPeople היא האוניברסיטה הראשונה ללא עמלות ושכר לימוד, שכל הלימודים בה מתבצעים דרך הרשת. מייסד האוניברסיטה הוא שי רשף, איש עסקים ישראלי, והיא מוקדשת "לקידום ודמוקרטיזציה הגלובלית של ההשכלה הגבוהה", או במילים פשוטות, לפתיחת אפשרויות התקדמות מושכלות גם למי שאין לו כסף לשלם עליהן. האוניברסיטה מציעה תארים ראשונים בנושאי מנהל עסקים, מדעי המחשב ולימודים כלליים.

 


מי זכאים ללמוד ב-UoPeople? למעשה כל מי שמעוניין, ובעל שליטה מספקת באנגלית. מבחני ה-TOEFL, הבודקים את רמת בקיאות הנרשמים באנגלית (ועולים לא מעט) גם הם אינם דרושים. אתר האוניברסיטה נראה מרשים ונוח לשימוש, והתכנים, כמו הכסף לפרויקט, נתרמו על ידי מרצים ואקדמאים מהאוניברסיטאות המובילות בארה"ב.

 

היתרונות: נכון לרגע זה האוניברסיטה אינה דורשת תשלום על הרשמה, לימוד, או חומרי לימוד, אך החל מספטמבר (תחילת שנת הלימודים הבאה), תעלה הרשמה בין 10 ל-50 דולר.

החסרונות: כרגע UoPeople עדיין ממתינה להפוך לאוניברסיטה מאושרת ולכן אינה יכולה להציע תעודות רשמיות.

לאתר האוניברסיטה

 

ליגת האלופות

הארוורד, ייל, פרינסטון, קולומביה - אם תמיד חלמתם ללמוד באוניברסיטאות העילית הנחשבות בארה"ב, תוכלו לעשות זאת הישר מהדפדפן שלכם.

 

הארוורד היוקרתית בבוסטון מציעה 150 קורסים מקוונים, עם סרטוני סטרימינג (הזרמת מדיה) של הרצאות בקמפוס האוניברסיטה. תוכלו ללמוד קורסים בביולוגיה, מדעי המחשב, כלכלה, ממשל, ספרות אנגלית, ועוד. אומנם לא תוכלו להשלים תואר שלם בהארוורד דרך הלימוד המתוקשב, אבל תוכלו לצבור מספר נקודות מקורסים מקוונים, ולנסות את מזלכם בשנה הבאה בהארוורד עצמה.

 


 

התענוג יעלה לכם רק כ-600 דולר אם ברצונכם רק להנות מחווית הלימוד, ובין 900 ל-1,900 דולר אם אתם מעוניינים לזכות בנקודות זכות עבור הקורסים שלמדתם – ממש גרושים.

 

אוניברסיטת קורנל, אוניברסיטת ותיקה וידועה גם היא, מציעה 20 תוכניות לימודי תעודה מקוונות בנושאי כלכלה, מנהל עסקים ומשאבי אנוש. המחיר ההתחלתי למרבית הקורסים הוא 750 דולר, אלא אם אתם מעוניינים בקורס הצפרות, שעקב חוסר פופולאריות, עולה רק 295 דולר.

 

תוכלו למצוא פרטים נוספים וסקירות תארים וקורסים באוניברסיטאות עילית דוגמת קולומביה באתר המקיף Online College Blog.

 

היתרונות: תוכלו לספר לנכדים שסבא למד בייל.

חסרונות: מחירים בשמיים, ובנוסף, למרות שמדובר באוניברסיטאות עילית, תארים מקוונים עדיין נחשבים להרבה פחות יוקרתיים.

 

בדיקת רקע אקדמי  

כשאתם מחפשים תואר ברשת, חשוב לזכור שבין עשרות האוניברסיטאות המקוונות האמיתיות, מסתתרים להם נוכלים שמציעים דיפלומות מזויפות, או שפשוט מנסים להגיע אל כרטיס האשראי שלכם. כדי להימנע מנפילה למלכודת כזו, מציע WikiHow מדריך קצר שיעזור לכם לודא שהתואר המקוון שמציעים לכם אמין:

 

  1. השתדלו להרשם לאוניברסיטה מוכרת קיימת שיש לה גם תארים מקוונים, כיוון שלאלו יש בדרך כלל שם טוב.
  2. ודאו שהמוסד הלימודי אכך רשום ומותר לו לחלק תעודות ותארים לבוגריו.
  3. בדקו כמה שנים כבר קיים מוסד הלימודים (רמז: אם המוסד יותר צעיר מכם, יש סיכוי שהוא לא אמין במיוחד).
  4. בדקו האם לתואר בו אתם מעוניינים מקובל ללמוד באופן מקוון. הנדסה, רפואה ועריכת דין הם שלושה מקצועות בהם רואים בעין רעה תארים מקוונים.
  5. שאלו את המעסיק הפוטנציאלי שלכם האם הוא מקבל תארים מקוונים. הדעות בנוגע לכך חלוקות, ולכל מעסיק גישה משלו.

 

העשרה אקדמית  

אם אתם לא לחוצים על תואר, אבל רוצים לדעת מה לומדים הטובים והמובחרים, האינטרנט מציע הצצות חינמיות אל תוך עולם המאמרים וההרצאות הטובים והעדכניים ביותר. התחנה הראשונה שלכם, כמו בהרבה מקרים ברשת, היא גוגל. גלישה לכתובת scholar.google.co.il, שלא רבים מכירים וחבל שכך, תצמצם את תוצאות מנוע החיפוש רק למאמרים אקדמים בכל נושא שתחפצו, החל מחקר המוח לשנת 2010 וכלה בפוליטיקה במסעי גוליבר.

 

למרבה הצער, מגזיני אקדמים ברשת פתוחים לקריאה ברובם רק למנויים או לסטודנטים באוניברסיטאות. אתר Scribd מלא בספרים במאמרים שסרקו והעלו סטודנטים ומשתמשים חרוצים, וניתן למצוא בו מאמרים של פרויד, למשל, שהפכו לאבני דרך לצד מאמרים עדכניים מהשנה האחרונה, וניתן להרשם אליו בקלות באמצעות פייסבוק או באתר עצמו.

 

ואם אתם ממש קצרים בזמן, ולא יכולים לשבת ולקרוא להשכלתם, תוכלו להקדיש את הזמן שבו אתם עושים ספונג'ה או נוסעים באוטובוס להאזנה לספרים והרצאות. אתר The Great Courses של ה-Teaching Company מוכר הרצאות של מיטב הפרופסורים והדוקטורים בנושאים מגוונים. תוכלו לשמוע על האירועים ששינו את פני ההיסטוריה מפי פרופ. רופוס פירס מהארוורד, על תיאורית הכאוס, ועל הסימפוניות של בטהובן מפי פרופ. רוברט גרינברג מברקלי, קליפורניה. הורדת הקבצים מחויבת בתשלום שנע בין כ-60 ל-100 דולר. אבל היי, זה עדיין הרבה יותר זול מתואר.

 


 

 

ואם אתם לא יכולים להרשות לעצמכם ערב עם טובי המרצים, תמיד תוכלו לגלוש לאתר IibriVox, ספרייה חינמית המכילה אלפי קבצי קול של סיפורת, שירה, ספרי עיון ומחזות. הקריינות נתרמה על ידי גולשי האתר – חלקם קריינים חובבים וחלקם מקצועיים, וכולם באיכות טובה. פשוט להוריד ולהחכים.

 


 

וכמובן שאי אפשר לסיים מבלי להזכיר את פרויקט TED, ארגון שאינו למטרות רווח, המציג בכל שנה בשני אירועים מרכזיים הרצאות מיוחדות ומעוררות השראה במגוון נושאים ומרצים - מכלכלה ועד לעיצוב, ממדליין אולברייט ואל גור ועד לג'יין גודול. את כולן אפשר למצוא באתר טד.

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

תערוכת ברצלונה: פלישת הרובוטים הירוקים >>

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ויז'ואל/פוטוס
תארים בארץ ובעולם, הרצאות ומאמרים של טובי הפרופסורים - וכל ברשת
צילום: ויז'ואל/פוטוס
מומלצים