שתף קטע נבחר

איך מצלמים בטיול?

נוסעים לחופים בתאילנד, לאמזונס בברזיל או לדודה בפלונסק ורוצים לחזור עם תמונות מרהיבות ומהממות שיעבירו את חוויית הטיול? כך תעשו את זה כמו שצריך

<< עוד באתר גליץ, בית הספר לצילום: איך מצלמים בלילה?

 

כמו פופקורן וסרט, סיגריה ובירה או חורף ופוך - גם טיול וצילום הוא שילוב טבעי. הזמינות והניידות שמאפשר עולם הצילום הדיגיטלי עשו את הצילום בחו"ל לקל מתמיד. אולי תגיעו למקום מדהים, כזה שמשאיר את הפה פעור מהתרגשות - ותרצו לתעד את היופי הזה, להביא אותו הביתה לשתף בו חברים ומשפחה. אך כמה פעמים קרה שחזרתם הביתה מטיול, עברתם על פרי מצלמתכם ומצאתם אסופה מטושטשת, עקומה וחשוכה של תמונות (חלקן, של האצבע שלכם)?

 

גם אם צילום אינו חלק משמעותי בטיול שלכם, כנראה שתעדיפו לחזור עם תמונות מרשימות ואיכותיות ולא עם אוסף קבצי jpg שמותר דמם למחיקה. מדריך זה ילמד אתכם כמה עקרונות בסיסיים שחשוב לזכור לפני הצילום בטיול הגדול.

 


 

1. קשה באימונים, סבבה בטיול

אחד הטיפים הראשונים לתרמילאים לפני טא"צ ( טיול אחרי צבא) הוא לנעול את נעלי ההליכה  לפחות חודש וחצי מראש, עוד בארץ. למה? כדי לרכך את הנעל ולתת לכף הרגל ולאצבעות להתרגל לתחושה שלה. בנושא צילום הכלל מאד דומה.

 

טיול יקר למדינה חדשה הוא לא הזמן להכיר את הציוד החדש או להתחיל ללמוד צילום. אם אתם לא צלמים שמצלמים מדי יום. הגדירו לעצמכם תקופה סמוכה לטיול בה תקפידו לצלם. כאימון והכנה שתמקסם את ההצלחה שלכם. למרבה ההפתעה אפילו אימון של שבוע, בו תצלמו מדיי יום. ישפר פלאים את יכולות הצילום שלכם ויעלה במאות אחוזים את אחוז התמונות המוצלחות שלכם. אימון יכול להיות יציאה עצמאית והתנסות בצילומים קרוב לבית או בקורס צילום מקצועי שיעזור לכם להכיר את המצלמה ולרכוש בסיס בתחום. בכל מקרה העיקרון הוא פשוט ככל שתתאמנו יותר ככה תצליחו יותר.

 


 

על מה מתאמנים?

א. על שליטה במצלמה עצמה. הכרת מצבי תאורה, מגבלות הזום והחשיפה. כדאי להכיר את המגבלות של המצלמה שלכם, כדי שלא תגלו בספארי באפריקה שהזום הדיגיטלי של מצלמת הפוקט שלכם לא באמת מסוגל להגדיל כלום. 

ב. על רכישת ביטחון. לא קל לגשת למישהו ולשאול "סליחה, אפשר לצלם אותך?". כדאי לעשות את זה כמה פעמים פה בארץ, לפני שנוסעים. חבל שתפספסו תמונות טובות רק כי התביישתם לשאול.

ג. על איתור "הרגע המכריע". את המונח טבע הצלם המפורסם אנרי קרטייה ברסון, והוא מתייחס למשמעות בבחירת רגע צילום אחד על פני רגע צילום אחר. זה נשמע די טריוויאלי, אבל לא קל לבחור את הרגע בו לוחצים ומצלמים. ואת זה לא תוכל המצלמה לבחור עבורכם. כדאי להתאמן בתפיסת רגעים משמעותיים ומעניינים, שמראים תנועה או חיות של אוביקט. איך עושים את זה? פשוט: למצלמות רבות יש מצב צילום ברצף. צלמו תמונות רבות של כל מיני מצבים מתגלגלים - ואחר כך ביחרו מתוכן את הדינמיות והמעניינות ביותר.

 


 

ועוד דבר: תקראו את המדריך

ישראלים רבים מבזבזים אלפי שקלים על נסיעה למקומות אקזוטיים, מקום של פעם בחיים שכנראה לא יבקרו בו שוב. הם קונים מצלמה באלפי ועשרות אלפי שקלים. ומשום מה מפתחים אלרגיה לא ברורה לקריאת מדריך ההפעלה המגיע עם המצלמה. לפני היציאה לחו"ל, שאלו את עצמכם את השאלות הבאות:

 

א. האם אני מכיר לפחות 80% מהאפשרויות שהמצלמה יודעת להציע ? (למשל האם כבר הכרתי את המצב בין ניתן לצלם דברים קטנים ממש מקרוב כמו פרחים, חרקים ועוד)

ב. האם כשיגיע הרגע המיוחד שארצה לתפוס בצילום, לא אפספס אותו בגלל טעות טכנית של חוסר ידע?

ג. האם אני יודע לשלוט בעוצמה של הפלאש (המבזק) או לבטל את פעולתו לחלוטין?

 

עניתם "לא" לאחת מן השאלות? לא נורא. קחו את המדריך של המצלמה, וקיראו אותו. כדאי גם לשמור עותק דיגיטלי שלו במייל. אפשר להוריד את המדריך מאתר היצרן, והוא יכול להיות שימושי במקרים של תקלות בשטח.

 

2. הבנת התרבות המקומית

הידעתם? צילום גשרים בהודו נחשב לעבירה על החוק. למה? בגלל החשיבות האסטרטגית של גשרים במקרה של מלחמה. בטח שמעתם שחלק משבטי ההרים השוכנים על ההרים הירוקים של צפון תאילנד מאמינים שצילום גונב להם את הנשמה. נוסעים למדינה מוסלמית? זיכרו שצילום נשים נחשב לטאבו בהרבה מקומות. בארצות הברית ובאירופה צילום ילדים ללא אישור עלול לגרום למעצרכם.

 


 

מה למדנו? שכדאי לברר איך מתייחסים המקומיים לצילום בכל מקום אליו אתם נוסעים. שווה ללמוד ולהכיר את התרבות המקומית כדי שלא תסתבכו. יש לבדוק גם האם המקומיים מבקשים תשלום עבור תמונות, אם מקובל לצלם שם נשים וילדים, ולגבי הגבלות נוספות. כדאי להתעכב על פיסקאות הצילום במדריכים למטייל שקוראים לפני הנסיעה. אין לכם כוח לקרוא? היכנסו לפורומי מטיילים, ותשאלו מישהו שהיה שם.

 


 

3. איזו מצלמה אתם צריכים?

הרבה מטיילים תוהים אם הציוד שברשותם מספיק - וממהרים לקנות מצלמות חדשות, תיקים, עדשות וציוד נוסף. הציוד שאתם צריכים תלוי רק בכם ובמטרות שלכם. צלם מקצועי, שמתפרנס ממכירת תמוונת למגזינים, צריך ציוד אחר לגמרי מאחותו של מגיב 19, שהשתחררה במזל טוב, נוסעת להתמסטל בהודו, ורוצה רק להעלות תמונות לפייסבוק.

 


 

ישנם מספר פרמטרים שקובעים באיזה ציוד נבחר להשתמש (או לקנות). אם בחרתם לקנות מצלמה לטיול, כדאי לחשוב על הנקודות הבאות: האם תעדיפו מצלמה קטנה, שקל להכניס לכיס ולא צריכה תיק משלה? האם תגיעו לאיזורים בהם מזג אוויר קשה, ותעדיפו מצלמה מוקשחת ועמידה למים? אתם מעדיפים מצלמה עם סוללה ייעודית (למי שישן בהוסטלים ומקומות עם חשמל) או סוללות (למי שמתכנן מסע של שבוע בג'ונגל)?

 

חשוב לזכור שבכל בחירה יש יתרונות וחסרונות משלה, ושחשוב להתאים את הציוד לטיול. לקחתם אתכם מצלמת DSLR מקצועית עם שלוש עדשות, פלאש חיצוני ומצלמה? החדשות הטובות: תוכלו להוציא תמונות טובות גם במצבים מורכבים. החדשות הרעות: אתם נוסעים ליומיים בטורקיה, וכנראה שלא תצאו מהמלון - מצלמה של סלולרי יכולה להספיק לכם.

 


 

4. מה עוד צריך להכין?

כרטיסי זיכרון. קחו יותר ממה שאתם חושבים שתצטרכו. לא כדאי לרכוש כרטיסים עם מקום אחסון רב מדי - אתם עלולים לצלם את כל הטיול על כרטיס אחד. מה הבעיה? תשאלו את מי שצילם את כל הטיול על כרטיס אחד, ואז גילה שרוח הקודש מחקה לו את הכרטיס. היי, זה קורה. אל תשימו את כל הביצים בסל אחד.

 

גיבוי. כדאי לגבות את התמונות שלכם גם מחוץ למצלמה ולכרטיס הזיכרון - במחשב נייד או בכונן חיצוני. מי שלא רוצה להסחב איתם, יכול להיכנס לחנויות צילום בחו"ל, ולצרוב את התמונות על דיסקים. אפשרות נוספת היא פשוט להעלות אותן לרשת אחרי הצילום. היזהרו מלחבר את המצלמה שלכם למחשבים בחנויות קפה אינטרנט של תיירים בחו"ל - בהרבה מקרים המחשבים שלהם עמוסים וירוסים ושאר תחלואים. מומלץ להמתין עד שתמצאו מחשב נקי. אתם מטיילים באיזור נידח במיוחד? הצטיידו בהרבה כרטיסי זיכרון, וגבו אותם בהזדמנות ראשונה. 

 

ציוד למזג אוויר קשה. בדקו מראש את מזג האוויר המצפה לכם באזור בו תטיילו והיערכו בהתאם. ציוד אלקטרוני לא אוהב שינויים קיצוניים בטמפרטורה וצריך לארוז אותו בתיק מתאים לאקלים המקומי. נוסעים למדינה טרופית? שווה להביא אתכם כמה שקיות זבל פשוטות ולארוז את המצלמה וכרטיסי הצילום נגד המונסונים.

 

ערכת ניקיון ותחזוקה. מומלץ לקנות ערכת ניקוי קטנה ( מחיר שווה לכל כיס) הכוללת נייר אורז שהוא נייר עדין לניקוי כתמים על העדשה, ומפוח ניקוי שיאפשר להסיר חול או אבק מהרכיבים האלקטרונים. לבעלי מצלמות DSLR מומלצת רכישת קניית פילטר UV שקוף,  שיושב על העדשה ומאפשר ציפוי זכוכית נוסף המגן משריטות ופגיעות קלות של העדשה עצמה.

 

5. שמרו על כבוד המצולם

הקפידו לכבד את הדוגמנים שלכם. אף אדם לא אוהב להרגיש שהוא "בקרקס" בגלל שדחפתם לו מצלמה לפרצוף. גם צילום בסתר הוא פסול, במידה מסוימת. כבדו את המצולמים, דברו איתם, ורק אחר כך הרימו את המצלמה לצילום. התמונות שלכם וגם הביטחון האישי שלכם בעצמכם ישתפרו פלאים.

 

עודד וגנשטיין הוא צלם ומרצה בגליץ בית הספר לצילום

 

הצטרפו לפייסבוק של ynet וקבלו עדכונים חמים וסרטונים בלעדיים

 

עוד באתר גליץ, בית הספר לצילום: 10 טיפים לצילום בטבע >>

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עודד וגשטיין
הממ.. אולי הייתי צריכה לצלם את הישראלי ההוא עם המצלמה
צילום: עודד וגשטיין
מומלצים