שתף קטע נבחר

מהצפון תבוא הבשורה: אופנה נורדית כאן ועכשיו

הם סולידים, גיאומטרים ושופעים חן אלגנטי. אחרי שהשתלטו על המסלולים בשבועות האופנה ברחבי העולם, מותגי האופנה הסקנדינביים מגיעים לחנך את הצרכנים בישראל ולהרביץ בהם קצת מונוכרומטיות. סיקור מיוחד של גל העלייה הכי בלונדיני שהגיע לכאן

במשך שנים, סקנדינביה נחשבת למעצמת עיצוב - כסאות, שולחנות וגופי תאורה תוצרת שבדיה ודנמרק נחשבים לשם דבר כבר מעל יובל. אבל בגדים? בואו לא נגזים.

 

השינוי החל לפני כעשרים שנה. בפרבר של סטוקהולם, חברת הלבשה אפרורית בשם הנס ומוריץ החליטה שלא מתאים להם יותר להיות המקבילה הצפונית של "מחסני ביגוד". הם החליטו ללכת על שינוי תדמיתי משמעותי, שכלל שימת דגש עיקרי על אופנתיות. כיום אותה הנס ומוריץ (שאתם בטח מכירים כ-H&M) היא אחד מחמש חברות האופנה הגדולות בעולם.

 


הכל התחיל עם H&M. ליין השמלות של אקנה, מותג שבדי עצמאי

 

ופתאום: בום

מהלך המיתוג מחדש של H&M השפיע באופן מכריע על חברות הטקסטיל והאופנה המקומיות בשבדיה ובמדינות השכנות. הגאווה המקומית שהביאה עימה רשת הענק גרמה לתנופה וביקוש חסרי תקדים ללימודי עיצוב אופנה וטקסט באקדמיות ללימודי אופנה במדינות הנורדיות.

 

בשבוע האופנה בניו יורק בשנה שעברה הציגו מעצבות האופנה הסקנדינביות איבנה הלסינקי ואנה טיפיו את הקולקציות שלהן בתצוגות שזכו לסיקור נרחב ולשבחי מבקרי האופנה. במקביל, הנריק ויבסקואו הציג בשבוע אופנת הגברים בפריז וזכה גם הוא לתשואות המבקרים.

 

התוצאה: נוצר פתאום עניין בינלאומי בסצנה הנורדית האופנתית. הפקת אופנה ענקית ונשכנית מקופנהגן של הצלם מריו טסטינו (על טהרת האופנה הדנית) עלתה במגזין הנחשב וי בקיץ האחרון ואינספור כתבות דומות התפרסמו בשנה האחרונה במגזינים אופנתיים מובילים. אלו חיזקו באופן משמעותי את הבאזז ואת התנופה שכבר הייתה לאופנה הצפונית.


לוהטת. אופנה נורדית בנמל קופנהגן (צילום: מתוך מגזין Vman)

 

כר פורה למותגים חדשניים

שפע המעצבים שיצאו מבתי הספר הנורדיים כדוגמת ויבסקואו, פתחו בזמן יחסית קצר של עשור אינספור מותגים עצמאיים, קטנים ומוצלחים. כיום דנמרק ושבדיה הן שתיים מהמדינות המובילות בתחום עיצוב האופנה, בעיקר בנישת הביניים שבין מותגי העל לרשתות האופנה.

 

הנישה הזו, שכוללת מותגים בינלאומיים כפולו, קוס (COS מבית H&M), לקוסט ופרד פרי, דוגלת בעיצובים סולידיים יותר, בתמחור חצי הגיוני ואיכות תיפור שעולה לעיתים קרובות על מותגים נחשבים הרבה יותר.

 

בין המותגים שעונים להגדרה הזו בסקנדינביה ניתן למנות את אקנה, וודווד, הנריק ויבסקואו (Henrik Vibskov), מרימקו, פטר יינסן, S.N.S הרנינג. תחום הספורט-לייף סטייל ניתן למנות את הומל, ד"ר דנים, נודי ג'ינס ומותג התיקים השועלי פיילראבן (Fjällräven). 


להיט בניו יורק. קרדיגן של SNS הרנינג (איור: רועי שני)

 

אופנה מחוייטת וסולידית

מה שמבדל את האופנה הסקנדינבית משאר ארצות אירופה הן הגזרות המתוחכמות והאפיל הרציני. זהו מראה יותר מחויט, שניחן בבגרות.

 

כמו כן, קיים גם בידול בצבעוניות וההדפסים. המותגים הסקנדינביים נשארים נאמנים על פי רוב לצבעוניות מעושנת: שחור, שמנת, ניוד, זית, כחול כהה, אפור ולבן, לצד נגיעות צבע של ורוד פוקסיה או ירוק זוהר.

 

"אני חושב שמה שמייחד את האופנה הסקנדינבית ומה שמשך אותנו אליה הוא השילוב שבין מקוריות ותעוזה, עם קו מאד נקי", אומר אורי רייז, מנכ"ל 911 אופנה, שמייבאת ארצה את נודי ג'ינס ומפעילה את רשת חנויות סטורי.

 

"הגזרות והשילובים הם חדשניים ויש בהם טוויסט מאד מעניין ומדויק. יחד עם זאת, הצבעים והחומרים מביאים משהו מאד נקי, מאד איכותי שהוא בדיוק מה שחסר במותגי המיינסטרים. יש לסקנדינבים את הטאץ' היומיומי שהכי נכון לתקופה. זה לא לבוש מדי, אבל לבוש מספיק, זה בייסיק אבל ממש לא משעמם.  המשותף למותגים האלה הוא ההקפדה על הפרטים והאיכויות".


טאץ' יומיומי. ד"ר דנים (צילום: פיטר הכט)

 

קז'ואל אורבני

אוהד סרויה, שותף ובעלים בבוטיק דה בראנצ' התל אביבי זיהה את הפוטנציאל הטמון בצפון, וכבר ארבע שנים מייבא לארץ הקודש את מותג הג'ינסים השבדי ד"ר דנים ואת המותג היוקרתי ואדום שעליו אמונה המעצבת הדנית שארלוט ואדום.

 

"איכות, יוקרה ונוחות. אלה הם קווי היסוד של האופנה הסקנדינבית", מעיד סרויה. "מדובר בקז'ואל אורבני עם גזרות נקיות המעניקות סילואט נשי. כשלפני ארבע שנים, הבאנו את ואדום לארץ, מי ידע מה זה בכלל אופנה נורדית? מעטים. היום המראה הזה הפך לבון טון. מה שהכי משמש אותי הוא שהקהל מתחיל להתרגל לתחכום וזה מקסים בעיני".


מחנכת את הישראליות. ואדום (צילום: רוברטו ולנסיה)

 

ברברה במונוכרומטיות

בנוסף לסטורי ודה בראנץ', מזה כשנתיים מציגות יעל ושרון תעוז בחנות הקונספט תמה בצפון תל אביב פריטי לבוש ואקססוריז של מעצבת האופנה הנורדית ברברה גונגיני. עיצוביה של גונגיני נעים בין פריטי לבוש אוונגרדיים לבין פריטי בייסיק מסחריים יותר. 

 

 "השוק הישראלי די חדש לי", מציינת גונגיני בראיון מדנמרק, "אבל אני בהחלט מתרגשת מהעובדה שפריטים שלי נמכרים אצלכם בשוק. משהו בקולקציות שלי ובאופנה הנורדית באופן כללי יכול להתאים לכולם. מצד אחד, יש את הפריטים האוונגרדיים ומצד שני - הפריטים המסחריים. כל אחד פונה למה שטוב לו. בשבוע האופנה האחרון שהתקיים פה, היה שילוב בין הדברים על המסלול וזה מה שיפה בסצנה המקומית כאן".


אפלולית. ברברה גונגיני (צילום: ברברה גונגיני חו"ל)

 

ולא נשכח את הומל ואקנה

מה עוד מגיע ארצה מסקנדינביה? נעלי הספורט הצבעוניות ושלל פריטי הלייף הסטייל של המותג הדני הרותח הומל (החל מ-250 שקלים לזוג נעליים), הפריטים המדוברים והמאד מוצלחים של אקנה, שנמכרים בבוטיק ורנר (החל מ-1169 שקלים לזוג מכנסיים) ומכנסי הצ'ינו הנהדרים (וגם החולצות הגבריות) של ד"ר דנים (750 שקלים לזוג מכנסיים, 499 שקלים לחולצות גבריות), שנמכרות בין השאר בחנויות דה בראנץ'. האיכות, יש לציין, באה לידי ביטוי גם במחיר של חלק מהפריטים, שגבוה למדי. במקרה של הג'ינסים של המותגים השונים, יהיה מי שיאמר שהפריטים מצדיקים את המחירים. אנחנו נוטים להסכים.


מכנסי צ'ינו מדהימים. עוד מהרופא ד"ר דנים לקינוח (צילום: פיטר הכט)

 

עוד בערוץ האופנה

פדלפון - מחרב או מוסיף המון?

ועוד נורדי, הפעם בראשל"צ: הומל

הכינותי מראש: כך תתלבשי כמו בר רפאלי


 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מציג גם בפריז. הנריק ויבסקואו
גדולה ברמת השרון. ברברה גונגיני
צילום: ברברה גונגיני חו"ל
להיט עולמי. התיקים של פיילראבן
צילום: פיטר הכט
יש גם חולצות. ד"ר דנים
צילום: פיטר הכט
שבדים לוהטים. נודי ג'ינס
צילום: יונאס קליינר
לאשה בפייסבוק
מומלצים