שתף קטע נבחר
הכי מטוקבקות
    צילום: אסף אמברם

    אופים עתיד: עוגת פרג ופקאן סיני

    במאפיית "עתיד מתוק", האופות הן נערות בסיכון, הלומדות מקצוע לקראת החיים העצמאיים. יעל גרטי מספרת ומביאה מתכון לעוגת פרג ופקאן סיני מעולה, מהסוג שלא תפסיקו "ליישר"

    הכל התחיל בגלל נטע, ילדה מקיבוץ שובל, שסבלה משיתוק מוחין. מדי יום נאלצה נטע לנסוע ארבע שעות, הלוך וחזור, כדי להגיע למסגרת חינוכית המתאימה לה - כזו המותאמת למוגבלים פיזית שאינם מוגבלים שכלית כלל. שירלי קציר, שהיתה אז האחראית על החינוך בקיבוץ, פנתה למשרד החינוך וביקשה אישור לפתוח מסגרת חינוכית כזו בנגב. בהתערבותו האישית של שר החינוך דאז, אמנון רובינשטיין, הצליחה קציר לקבל אישור לפתיחת הכיתה, וכך נולדה בשנת 1995 עמותת "עדן", במסגרתה מתקיימת כיתה לילדים בעלי מוגבלויות פיזיות מכל אזור הנגב הצפוני, ומתנהלים פרוייקטים לסיוע לילדים ולנשים ביישובים הבדואיים בסביבה, רהט ולקיה.

     

    ב-2005 החליטה קציר, מנכ"לית העמותה גם כיום, להקים בקיבוץ כרמיה פנימייה טיפולית לנערות בסיכון בגילאי 12-18. לפנימייה, המתנהלת תחת פיקוח משרד הרווחה, מגיעות נערות מבתים קשים, מרקע של הזנחה: לחלקן הורים שמשתמשים בסמים, לחלקן בעיות אלימות או עבר של שימוש בסמים ואלכוהול. "יש שם בנות בגיל 12 עם סיפור חיים מזעזע יותר משל אישה בת 50", מספרת אודליה ביטון, דוברת העמותה. בלב קהילה קיבוצית חמה ועוטפת, במקום שקט מרוחק, מתחילות הנערות הללו חיים חדשים.

     

    כחלק מתהליך השיקום של הנערות הוקמה בפנימייה בשנת 2008 מאפיית "עתיד מתוק", שבה לומדות הנערות לאפות, רוכשות מקצוע ומתנסות בעולם העסקים. מדובר למעשה במאפייה ללא מאפייה, משום שאת האפייה עצמה עושות הנערות שלוש פעמים בשבוע בשטח במאפייה באזור התעשייה של אשקלון שהעמותה שוכרת עבורן.

     

    תחת שרביטו של קונדיטור בשם רן בוטבול, מפיקות הנערות עוגות שמרים, עוגות בחושות ושלל עוגיות, הנמכרות לארגונים וחברות הייטק ומסייעות לפעילות הפנימייה. לכל אחת ואחת מהנערות העובדות במאפייה תפקיד משלה: מי מתפקדת כמנהלת כח אדם, מי כעוזרת לקונדיטור, מי כאופה ומי כאורזת. הנערות העובדות במאפייה מקבלות שכר בהתאם לחוק העסקת נוער, כשמחציתו נמסרת להן במזומן, כדמי כיס, ומחציתו נשמרת עבורן בתכנית חסכון, ליום בו יסיימו ללמוד בפנימייה.

     

    ב-7 במרץ בשעה 19:30 יתקיים באולם התרבות של קיבוץ כפר מנחם ערב התרמה למען עמותת "עדן", שכל הכנסותיו קודש לפעילות העמותה, ובעיקר למאפייה. המטרה היא לרכוש תנורים ולהקים מאפייה בתחומי הפנימייה, במקום להמשיך לשכור שטח חיצוני במאפייה מרוחקת. בערב, אותו תנחה (בהתנדבות) מרב מיכאלי, יופיעו יהודית רביץ ואחיה, יעקב רביץ, במופע "שירים מהבית". כרטיסים במחיר 150 שקלים (ואפשר כמובן לתרום יותר) ניתן לרכוש אצל מירב מ"עמותת עדן" בטל' 052-5223260.

     

    לכבוד ערב ההתרמה הסכימו אנשי מאפיית "עתיק מתוק" לספק לי מתכון לעוגת פרג ופקאן סיני, שהכנתי במטבחי ויצאה פשוט מעולה.


    (צילום: יעל גרטי)

     

    כמה דברים לפני שמתחילים:

    • זכרו נא לרכך חמאה מבעוד מועד.
    • פרג קונים אך ורק טחון טרי - ובשום אופן לא את הפרג הטחון הנמכר ארוז במרכול. יש לאחסן את הפרג הטחון במקפיא עד לשימוש (למידע נוסף הכנסו למדריך הפרג).
    • לאפיית העוגה השתמשתי בתבנית אינגליש רגילה (לא חד-פעמית) באורך 30 ס"מ. תבנית אינגליש חד-פעמית תהיה קטנה מדי במקרה זה.
    • מומלץ לשמן את התבנית בחמאה ולהכניס לתבנית יריעת נייר אפייה (חצי גליון), גזורה בארבע קצותיה (חותכים מכל פינה חתך פנימה, כדי שהפינות יתקפלו). כך העוגה נשלפת, אחרי אפייה וצינון יסודי, בקלות רבה - והתבנית נשארת כמעט נקייה. 
    • אני עיטרתי את העוגה לפני האפייה במעט חצאי פקאן מסוכר (ראו צילום), אך האמת היא שזה מפריע לחיתוך פרוסות ולכן לא כתבתי זאת במתכון.

     

    עוגת פרג ופקאן מסוכר

    מתכון באדיבות הקונדיטור רן בוטבול, עבור מאפיית "עתיד מתוק"

      

    המרכיבים (לתבנית אינגליש קייק באורך 30 ס"מ):

    120 גרם חמאה רכה

    180 גרם (כוס פחות 2 כפות לערך) סוכר

    3 ביצים L, מופרדות

    4 כפות חלב 3%

    120 גרם (1/3 1 כוסות מהודקות) פרג טחון טרי

    70 גרם (1/2 כוס) קמח לבן

    1/2 כפית אבקת אפייה

    80 גרם (3/4 כוס) פקאן סיני (פקאנים מסוכרים), קצוץ גס

    לשימון: מעט חמאה מומסת

    לעיטור: אבקת סוכר

     

    אופן ההכנה:
    1. מחממים תנור ל-170 מעלות ומשמנים תבנית אינגליש באורך 30 ס"מ במעט חמאה מומסת.
    2. מקציפים חמאה רכה ומחצית מכמות הסוכר (90 גרם) עד לקבלת קרם אחיד.
    3. מוסיפים 3 חלמונים ומקציפים עד לקבלת קרם חלק.
    4. מוסיפים חלב ומקציפים מעט.
    5. בקערה נפרדת מערבבים פרג, קמח, אבקת אפייה ופקאנים מסוכרים קצוצים גס.
    6. מוסיפים את תערובת הפרג לתערובת החלמונים ומקציפים עד לאיחוד ולא מעבר לכך.
    7. בקערה נפרדת עם מקצף חשמלי נקי ויבש/במיקסר עם וו הקצפה נקי ויבש מקציפים 3 חלבונים במהירות בינונית.
    8. כשמתחיל להווצר קצף בהיר מוסיפים את המחצית השנייה של הסוכר (90 גרם) ומקציפים במהירות גבוהה עד לקבלת קצף יציב.
    9. מקפלים בהדרגה את קצף החלבונים לתערובת החלמונים ומערבבים בעדינות, בעזרת מרית, עד לאיחוד. יוצקים לתבנית המשומנת, מיישרים, מכניסים לתנור ואופים במשך 30 דקות או עד שקיסם הננעץ בעוגה יוצא יבש. מוציאים, מצננים, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.


    (צילום: יעל גרטי)

     

    עוגות פרג נוספות:

     

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    עוגת פרג ופקאן מסוכר
    צילום: יעל גרטי
    מומלצים